Niekedy v snahe upokojiť rozhnevaného partnera vyslovíme vety, ktoré celú situáciu ešte zhoršia. Viete, ktoré sú to?

Ruku hore, kto sa nikdy (naozaj nikdy) nepohádal s partnerom. Každý si raz za čas prejde hádkou, ktorá však mnohé môže vyčistiť. Hádka neznamená koniec sveta, práve naopak, môže vzťah posunúť, ak to dovolíme. Samozrejme, treba dať pozor na to, aby sa nestala dennodenným programom. Čo však nehovoriť mužovi, ktorý je vážne nahnevaný?

Článok pokračuje pod videom ↓

Muži sú od prírody nastavení inak ako ženy. Preto aj v krízových a vypätých situáciach reagujú rozdielne. Je to normálne. No my, ženy, neraz v snahe zachrániť situáciu, nechtiac ešte prilejeme olej do ohňa. Psychológovia prezradili, ktoré veci by sme určite nemali hovoriť počas hádky, teda ak nechceme zhoršiť už beztak nepríjemnú situáciu.

#1 A teraz sa upokoj, prosím ťa!

Photo by Gabriel Matula on Unsplash

Ak mužovi budeme tvrdiť, že sa musí za každú cenu upokojiť, dosiahneme presne opačný účinok. Pravdepodobne nás začne presviedčať, že on je pokojný. Nehovorte mu, čo má robiť. Aj tak vás neposlúchne. Má právo vyjadriť svoje pocity, a to aj vtedy, keď sú negatívne.

#2 Prestaň sa správať, akoby si menštruoval!

Menštruácia je pre ženy niekedy psychicky a emočne naozaj náročnejšie obdobie. Ak to počas hádky budeme partnerovi vyhadzovať na oči, dáme si gól do vlastnej brány. Naozaj k ničomu to nevedie. Nechceme predsa, aby to otočil proti nám, však?

#3 Prečo nie si ako…

Juraj, Matúš, Zdeno. Neporovnávajme nášho partnera s nikým iným, najmä nie s naším bývalým partnerom. On je originál. Tým že ho porovnávame, podkopávame jeho dôstojnosť.

#4 Musíme sa predsa o tom porozprávať. Hneď teraz!

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Naozaj riešiť niečo konštruktívne v stave, keď je váš partner napnutý ako guma, nemá význam. Iba to pôjde k horšiemu. Počkajte si, kým vychladnete. Najlepšie obaja.

#5 Si príliš precitlivelý!

Aj muži majú právo na pocity. Najprv im hovoríme, že nie sú schopní žiadnych pocitov, a potom im to vyčítame. Toto tiež nie je práve najlepší nápad.

#6 Som si mohla myslieť, že ťa to vôbec nezaujíma!

Nejedna z nás vyvodzuje takéto závery. To, že reaguje inak ako my však neznamená, že by ho to nezaujímalo. Práve naopak.

#7 Nemal by si to tak brať!

Photo by John-Mark Kuznietsov on Unsplash

Je veľmi náročné (priam nemožné) vidieť do partnerovej hlavy. Preto sa nepokúšajme myslieť za neho a vravieť mu, ako by mal vnímať celú situáciu. Má právo na vlastný názor. Veď to je dospelý muž.

#8 Preháňaš!

Naozaj? Možno preháňame my. Obaja máme právo vyjadriť, čo cítime, a nie vždy sa nám musí páčiť opačný názor partnera.

#9 Si smiešny!

Tak pri tejto vete sme zašli skutočne ďaleko. Cieľom hádky by nikdy nemalo byť ponižovanie partnera. Takto nám úplne prestane dôverovať.

#10 Som oveľa viac vytočená než ty!

Kvalita a intenzita citov sa nedá porovnávať. Skúsme s partnerom ťahať za jeden koniec, len tak dospejeme ku konštruktívnemu záveru.

#11 Si úplne mimo!

Photo by Jordan Koons on Unsplash

Tak to je ďalšia z obľúbených urážok. Pri kritike a v hneve môžeme povedať to, čo nás bude poriadne mrzieť. A spochybňovať názor partnera taktiež patrí medzi tieto veci.

Aj pri hádke majte na pamäti, že svoju polovičku milujete. Neponižujte jeho dôstojnosť a nevyťahujte staré záležitosti. Držte sa len jednej témy a pristupujte k nej konštruktívne. Len vtedy bude mať hádka zmysel.

Pozri aj: 7 druhov hádok, ktorým sa nevyhne žiaden pár

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov