foto: Ewel Tattoo

Text, ktorý čítaš, vznikal niekoľko mesiacov.

Je výsledkom odsledovania a skúseností z práce, výsledkom mailov od vás, ktoré niekedy zneli naozaj smutne a zamestnávali moju hlavu pri behu, varení, rannej káve — vlastne pri všetkých činnostiach. Prvý riadok som napísala asi v strede novembra, odvtedy sa k textu neustále vraciam, pretože problém, ktorý mám odvnímaný, je tak zložitý, širokospektrálny, zakorenený a akceptovaný spoločnosťou, že mám pocit, že jeden článok nedokáže vyjadriť všetko to, čo mám k téme povedať.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Dnešný článok bude kúsok odlišný od predošlých, ktoré rozoberali či už vizuál tetovaní alebo starostlivosť o ne. Budeme sa rozprávať o tetovaní, o vzťahu k vlastnému telu a o tom, ako vie tetovanie zmeniť pohľad na vlastný zovňajšok — dokáže nakopnúť sebavedomie, odpútať pozornosť od neželaného. Budem však písať aj o tom, ako veľmi dokážete naopak svoje telo vnímať skreslene a rovnako aj o tom, ako je dôležité uvedomiť si svoju jedinečnosť a to, že telo je našou schránkou, ktorá sa mení a opotrebováva rovnako ako čokoľvek iné.

Telo nikoho z nás nebude rovnaké, keďže máme rozdielne životné skúsenosti alebo životné štýly a je to úplne v poriadku. Skreslenému vnímaniu seba samého neprispel ani boom instagramových filtrov alebo retuší. Super na to poukazuje napríklad instagramová stránka beauty false. Takže všetky, ktoré sa nemáte rady, odopierate si dovolenky, jedlo, krátke šaty a čokoľvek, čo dokáže ženská (aj mužská) myseľ vymyslieť a vytvoriť z toho problém, sa pohodlne usaďte — toto je venované vám.

Väčšia veľkosť

Na Instagrame mávam z času na čas okienko “otázky a odpovede”, v ktorom sa ma môžete voľne pýtať, čo vám napadne a čo máte na srdci. Často mi pribudne otázka, či je vhodné sa dať tetovať, pokiaľ má človek plnšie tvary a ja sa na to zdesene pozerám a pýtam sa, prečo by nebolo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


To, že nemáme rovnaké telá, je prirodzené. To, že niekto nosí menšie alebo väčšie oblečenie je normálne Preto nevidím dôvod sa hanbiť a obmedzovať. Je však fajn napozerať si dievčatá či chlapcov s podobnou stavbou tela a ich tetovania a na základe toho si urobiť názor na to, čo sa ti hodí, páči a čo nie. Motívy, ktoré sú napríklad medzi prsiami niekoho, kto žiadne nemá, vyniknú úplne inak ako pod košíkmi veľkosti C. Opakovane radím vytlačiť si aj želaný motív na obyčajný papier a priložiť si ho na želané miesto tetovania pred zrkadlom.

Strie

Strie má takmer každý z nás (ja napríklad na hrudi), takže ak sa na svojho tatéra obrátiš s prosbou prekryť ich, nebude to pre nás absolútne nič nové. Navyše s nimi máme aj osobnú skúsenosť a ich vznik počas nášho života je úplne prirodzený a neminie snáď nikoho. Väčšinou si ľudia robia ťažkú hlavu práve preto, lebo sa stretávajú na internete s vyretušovaným obsahom, prípadne na obrazovke s ľuďmi, ktorí majú tieto “chybičky” prekryté make-upom a majú pocit, že ich výskyt práve na ich tele je výnimočný.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Strie sú v podstate drobné jazvy. Vznikajú ako reakcia na náhle zmeny, kedy sa koža nestíha prispôsobovať — napína sa, doslova sa trhá. Výsledkom je stria. Zväčša sa tak stáva v období rastu, rapídneho chudnutia alebo tehotenstva.

Ak ich chcete pretetovať, neznamená to žiadny problém. Určite však odporúčam dané miesto prísť ukázať osobne a používať krém s obsahom kolagénu v dostatočnom predstihu tak, aby sa pokožka trochu zregenerovala. Vhodný krém dokonca dokáže strie, ktoré sú tmavšie (do fialova) vytiahnuť do bledšieho odtieňu. Je dôležité prísť sa ukázať osobne a poradiť.

Jazvy 

Či je to už jazva po nepeknom páde alebo po náročnej minulosti, je dôležité si uvedomiť, že každý z nás nejakú minulosť má a nosí so sebou veci, na ktoré nie je hrdý a nemusí to byť zrovna viditeľné. Preto nemajte strach obrátiť sa na nás — s jazvami sa taktiež stretávame často a máme ich po tele tiež. Jazvy musia byť zahojené a dostatočne staré na to, aby sa dali prekryť tetovaním. Vždy je nutné poradiť sa vopred, nezatajiť to a neprísť rovno na termín s tým, že “chcem pretetovať jazvu”. Väčšina jaziev sa veľmi úspešne dá zjemniť krémami na jazvy alebo náplasťami (výsledky som videla na vlastné oči v mnohých prípadoch), takže treba začať v lekárni a konzultáciou. Taktiež robí zázraky ipl svetlo a terapia s ním.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Prsia

Prsia môžu byť rôzne — veľké, malé, jedno väčšie ako druhé, umelé, klesnuté a aj nijaké. A všetky sú úplne v poriadku. My, čo tetujeme, sme už videli snáď všetky veľkosti aj tvary a tie tvoje si na konci dňa, samozrejme, pamätať nebudeme. Žiadna z nás ich nemá rovnaké a práve rozmanitosť našich tiel je úžasná. Keď si dávate tetovať miesto medzi prsiami, myslite na to a rovnako myslite aj na to, aký je ten váš tvar. Niekomu, kto nemá žiadne prsia sa bude hodiť úplne iný motív ako dievčaťu, ktoré má prsia väčšia a po vyzlečení podprsenky klesnú.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Tetovanie by malo vyzerať dobre v oboch prípadoch (vyzlečené aj oblečené), preto je dôležité nebyť v kŕči a neprekrývať si (a tým naťahovať) prsia pri otláčaní motívu. Ak sa veľmi hanbíš, treba nám to povedať  — bradavky vieme v pohodičke prelepiť, stále však platí to, čo píšem vyššie. Ak plánuješ v budúcnosti plastický zákrok, tetovanie v okolí pŕs neodporúčam. Môže sa zdeformovať (vždy možnosti skonzultuj so svojím plastickým chirurgom).

Pigmentové škvrny 

Alebo najčastejšia estetická nepríjemnosť — depigmentácia (biele fľaky na koži, ktoré pôsobia ako výpadok). Stretávam sa s nimi často, samozrejme, dajú sa prekryť  tetovaním, ale väčšinou ich vnímate oveľa viac tragicky, ako v skutočnosti sú. Človek si veľmi jednoducho dokáže nahovoriť, že sa mu všetci pozerajú na ruky, pretože tam má biely fľak. Zažila som prípad jednej dámy, ktorá mala problém skrz ne chodiť k moru alebo na kúpalisko a tetovanie jej v tomto prípade zmenilo život k lepšiemu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Popáleniny 

Prekrývať popáleniny je problematickejšie – koža musí byť zregenerovaná a popálenina dostatočne stará. Súčasné kozmetické produkty sú naozaj pokrokové a môžu odviezť polovicu práce. Starostlivosť však musí byť dlhodobá a treba k nej postupovať s trpezlivosťou, ideálne sa poradiť s lekárom, ktorý má už roky skúseností.

Popáleniny a jazvy spojené s nimi sú prirodzené, pútajú však pozornosť cudzích ľudí, ktorá môže byť nepríjemná. Treba si uvedomiť, že všetko nevšedné upúta pozornosť a daný človek si vôbec nemusí pomyslieť, že je to škaredé. Ja mám napríklad novú jazvu (starú niekoľko mesiacov) na pravej ruke z horúceho plechu a stále mi na ňu skĺza zrak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Zopár viet a rád na záver. Prijmite veci tak ako sú, upracte si hlavu a následne sa s odstupom pozrite na problém, ktorý máte sami so sebou. Zdieľajte svoje problémy s priateľmi – dajú vám úplne nový pohľad na seba samého. A ako sa hovorí: “Every body is a bikini body.”

Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov