Prvý dojem urobí naozaj veľa. Všetci sa snažíme na druhých zapôsobiť čo najlepšie. Čomu by sme sa teda mali vyvarovať, aby sme si to úplne nepokazili?

Či už sa zoznámite s niekým v práci alebo si dohodnete schôdzku s novým klientom pri káve, mali by ste veľmi zvážiť úvodné slová. Pretože prvý dojem môžeme urobiť len raz. A niekedy nám z úst vypadne „perla,“ ktorá môže všetko pokaziť. Čomu by sme sa teda mali vyvarovať?

Článok pokračuje pod videom ↓

„Chybne a nevedome zvolené slová môžu skutočne poriadne ovplyvniť nielen prvý dojem, ale môžu ublížiť aj našej dôveryhodnosti, vzťahom či kariérnemu postupu,“ tvrdí Darlene Price, riaditeľka spoločnosti Well Said Inc., ktorá sa zaoberá práve komunikáciou. Málokedy platí, že čo na srdci, to na jazyku. Pretože keď zo seba „vysypeme“ prvé, čo nám napadne, nemusí to dopadnúť podľa našich predstáv. Prinášame vám zoznam 15 viet, ktorým by sme sa mali rozhodne vyvarovať:

#1: „Neznášam túto firmu“ alebo „Môj šéf je blbec“

Otázka znie, tak načo ste tu? Je vhodné a slušné haniť svojho chlebodarcu? Veď pre túto prácu sme sa rozhodli z vlastnej vôle, nikto nás do toho nenútil s pištoľou pri hlave. A nikdy neviete, aký názor zastáva druhá strana. Negativita je vôbec ten najhorší možný spôsob, ktorým môžeme začať komunikáciu s cudzím človekom.

#2: „Koľko zarábate?“

Tak táto otázka je úplne mimo misu. Ak silou-mocou chcete vedieť, koľko asi zarába človek, s ktorým ste sa práve zoznámili, skúste si to vygoogliť. Na webe existuje viacero stránok, ktoré sa venujú prieskumu platu pri jednotlivých pracovných pozíciách. A okrem toho je to úplne diskrétne.

pixabay.com

#3: „Prepáčte, že obťažujem..“

Ako to môžete vedieť predom? Touto formulkou podvedome pripravíte človeka na niečo nepríjemné. Skúste miesto toho použiť: „Prepáčte, máte minútku?“. Priznajme si, že to znie oveľa znesiteľnejšie.

#4: „Aký máte názor na prezidenta?“

Či premiéra, nové strany v politike… To naozaj chceme začať komunikáciu práve politikou? Je to ruská ruleta. Nikdy neviete, komu fandí teta sediaca oproti vám. Nech je to však ktokoľvek, je to jej voľba a má na to právo.

#5: „Veríte v Boha?“

Podobne ako politické preferencie, aj tie náboženské patria k tabu. Prinajmenšom by sme ich nemali vyťahovať hneď na prvom stretnutí. O týchto témach sa môžeme rozprávať, až keď sa nám druhý aspoň trošku otvorí. A to zvyčajne nebýva na prvom stretnutí.

#6: „Som/nie som homosexuál.“

„Toto je len vaša vec a vec vášho partnera,“ tvrdí Price. Diskusia o sexuálnej orientácii môže byť pre niekoho nepríjemná a často môže hraničiť so sexuálnym obťažovaním.

#7: „Kedy máte termín pôrodu?“

Ak sa to spýtate novej kolegyne či klientky, tiež si za to asi nevyslúžite pochvalu. Tehotenstvo a všetko vôkol neho je veľmi intímna záležitosť. Na to netreba zabúdať.

pixabay.com

#8: „Už ste počuli o…?“

Klebety a zasa klebety. Kam nás dovedú? V pracovnej oblasti sú dôkazom krajnej neprofesionality. Ak niekoho začnete ohovárať, človeku oproti sebe hovoríte, že aj on sa čoskoro stane obeťou vašich klebiet.

#9: „Máte nádherné šaty.“

Aj keď to môže znieť ako príjemný kompliment, tiež to nie je vec, ktorú by ste mali „vybaliť“ na prvom stretnutí. Dajte si čas. Určite budete mať možnosť pochváliť krásne šaty či sukňu pri inej príležitosti.

#10: „Rozvádzam sa…“

A čo vám na to má povedať váš nový kolega? Ak nepriaznivé životné situácie vytiahnete pri obchodnom stretnutí, druhú stranu tým dostanete prinajmenšom do rozpakov. A to predsa nie je cieľom takéhoto stretnutia.

pixabay.com

#11: „Vyzeráte úplne inak, ako ste zneli v telefóne.“

V tejto vete sa skrýva sklamanie. Možno ste podľa hlasu očakávali atraktívneho muža, nie malého, zavalitého bezvlasého tvora, ktorý sa posadil na vedľajšiu stoličku. Hodnotenie výzoru si necháme taktiež sami pre seba.

#12: „Koľko máte rokov?“

Keď sa to opýtate muža, dá sa to prežiť. No nikdy, naozaj nikdy sa to nepýtajte novej klientky či kolegyne.

#13: „Môžete mi urobiť malú láskavosť?“

Na prvom stretnutí? Nie, to sa vážne nehodí.

#14: „Asi ste o mne kadečo počuli, ale to nie je pravda!“

Nepriťahujte na seba pozornosť klebetami. Nie je to dôležité a môžete tým urobiť viac škody ako úžitku. Je veľmi pravdepodobné, že k tomu človeku sa ešte nedostali klebety, no teraz v ňom vzbudíte dôvod, aby sa o ne začal zaujímať.

#15: „Já jenom já…“

Ja som, ja mám, ja, iba ja… Nepriťahujte na seba pozornosť, pretože tak dosiahnete pravý opak. Takýto ľudia veľmi vyčerpávajú. A pamätajte, že prvý dojem môžeme (chvalabohu) urobiť len raz.

Pozri aj: 20 PSYCHOLOGICKÝCH FAKTOV, KTORÉ VÁM UĽAHČIA KAŽDODENNÝ ŽIVOT

psych.sk (Michaela), businessinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov