Foto: Unsplash/Hernan Sanchez

Nie je citlivosť ako citlivosť.

Ľudia, ktorých mnohí označujú za vysoko citlivých s nami boli vždy. Nie vždy sme ich však dokázali rozoznať, pretože ide o vlastnosť, ktorú sa snažia skryť. Ak by ju ukázali, cítili by sa ako nahí. Za vysokú citlivosť môže napríklad stres, problémy v zamestnaní a v škole, rodinné problémy a problémy vo vzťahu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Thought Catalog zostavil zoznam 12 vlastností, vďaka ktorým si možno uvedomíte, že ste mimoriadne citlivou osobou.

#1

Niekedy máte pocit, že ste na horskej dráhe emócií. Či už je to pozitívna alebo negatívna emócia, keď ju cítite – cítite ju silno . Zatiaľ čo ostatní ľudia môžu prostredníctvom dobrých a zlých udalostí zdanlivo zostať pokojní, cítite sa byť pohltený a plne prítomný, nech ste kdekoľvek.

Foto: pexels

#2

Často mávate zložité a živé sny. Váš vysnívaný svet obsahuje podrobné kulisy a podrobné scenáre, ktoré vám pripadajú, akoby ste trávili celé hodiny prácou. Keď iní ľudia vysvetľujú svoje vlastné sny, zdajú sa byť jednoduché a rozdrobené – nie ako sny, ktoré sú vám známe.

#3

Ľudia vám mnohokrát vyčítali vašu prehnanú citlivosť.

#4

Je veľmi ľahké cítiť sa ohromený, keď ste v blízkosti viacerých ľudí alebo počúvate o ich problémoch. Tieto problémy sa ľahko stanú vašimi problémami. Dlho potom, čo dáte radu a necháte ich odísť, zostávate v zážitku z pocitov, ktoré vyjadrili.

Foto: Unsplash/Dmitry Schemelev

#5

Máte neskutočný sexepíl. Ako veľmi citlivý človek si ceníte emocionálne spojenie, ktoré medzi vami a vašim partnerom môže byť.

#6

Ku kofeínu máte veľmi zvláštny vzťah a ste citlivejší na jeho účinky.

#7

Vo veciach máte radi poriadok, ktorý uprednostňujete pred hromadou neporiadku. Neznášate rušivé farby, hlasné zvuky a jasné svetlá. Rovnaká citlivosť, vďaka ktorej cítite emócie hlbšie, platí aj pre neemotívne podnety.

pexels.com

#8

Nechápete, čo majú ľudia na mysli, keď hovoria „jednoducho to nechaj ísť“ alebo „zľahčuj to“. Emócie sú pre vás hlboko precítené – nie sú niečo, čo by ste mohli okamžite zdvihnúť alebo odhodiť. Ak vás niečo trápi, klišé fráza vám nepomôže.

#9

Bojovali ste s úzkosťou alebo depresiou.

#10

Atmosféru miestnosti zachytíte ľahšie ako väčšina ľudí. Ak majú vaši priatelia problémy vo svojich vzťahoch, často o nich viete skôr. Aj keď niekto premieta šťastnú tvár, vždy môžete zistiť, aké sú jeho skutočné pocity.

unsplash.com

#11

Neznášate, ak niekto mešká. Rovnako neznášate deadliny. Práca pod tlakom nie je nič pre vás.

#12

Keď ste dospievali, vaši rodičia vás predstavili ako plachého. Keď ste vyrastali, začali ste si uvedomovať, v čom ste sa odlišovali, že sa nebojíte iných ľudí, len ste nedostali to, o čo ide. Radšej ste sami alebo s blízkou skupinou priateľov, ako by ste mali neustále stretávať nových ľudí.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov