Napriek tomu, že inteligencia je tak vecou dedičnosti, ako aj výchovy a prostredia, ktoré nás obklopuje, nepochybne vynakladáte isté úsilie na to, aby ste ju neustále rozvíjali. A keď už raz do niečoho investujeme úsilie, nikto nie je rád, keď vychádza nazmar.

Bohužiaľ, každý deň sme vystavení vplyvom, ktoré majú na našu inteligenciu nie práve najpriaznivejší vplyv. Dokonca si sami vytvárame každodenné návyky, ktoré majú negatívny dopad na náš mozog a našu rokmi nadobudnutú inteligenciu ničia. Našťastie, existuje spôsob, ako sa takýmto zvykom vyhýbať. Chcete vedieť, ktoré návyky to sú a ako s nimi „zatočiť“?

Článok pokračuje pod videom ↓

Snaha o multitasking

Ak práve čítate tento článok, zároveň pozeráte televíziu a ešte k tomu odpisujete na maily, možno si myslíte, že robením viacerých vecí naraz šetríte časom. V skutočnosti to však nie je dobrý nápad. Multitasking, hlavne ten týkajúci sa multimédií, spôsobuje postupný úbytok sivej kôry mozgu a má negatívny vplyv na schopnosť kognitívnej a emocionálnej kontroly. Ľudia, ktorí neustále využívajú viacero vymožeností naraz, ako napríklad tablet, smartfón a ešte aj televíziu, majú nižšiu schopnosť sústrediť sa a spomenúť si v potrebnej chvíli na dôležité informácie, než tí, ktorí ich využívajú menej. V konečnom dôsledku je teda sústredenie sa na jednu záležitosť oveľa efektívnejšie, ako snaha robiť desať vecí naraz.

multitasking
pixabay.com

Zlá výživa

Prehnaná konzumácia tukov a cukrov neohrozuje len vaše fyzické zdravie, ale aj psychické. Redukuje totiž kognitívnu flexibilitu, čo je schopnosť efektívne sa prispôsobiť meniacim sa podmienkam a prostrediu. Významný vplyv má tiež na schopnosť zapamätať si informácie a na učenie. Váš mozog, rovnako ako aj váš žalúdok, sa vám poďakujú, ak nebudete konzumovať v nadmernom množstve polotovary a chemicky spracovávané potraviny, keďže práve tie spôsobujú závislosť na istých druhoch jedál, ovplyvňujú správanie a kognitívne schopnosti. Samozrejme, je jasné, že bez jedla sa žiť nedá, nemyslím preto všeobecne závislosť od jedla. Ale napríklad vy, čo máte radi čokolády a keksíky, viete si predstaviť napríklad na mesiac ich úplne vyradiť? Pravdepodobne by ste pociťovali niečo podobné abstinenčným príznakom. Káva namiesto raňajok taktiež nie je práve najlepší nápad. Kofeín totiž spôsobuje nepokoj a bolesti hlavy. To, čo vám dodá dostatok energie na fungovanie na celý deň, je domáca varená strava. Netvrdím, že má byť všetko bio, určite vám však viac prospeje domáca kuracia polievka ako tá z prášku, zaliata v hrnčeku.

výživa
freepik.com

Spoliehanie sa na Google vs. reálne vedomosti

Keďže v súčasnosti už nájdete na internete odpovede takmer na všetky otázky, mnoho ľudí má sklony myslieť si, že keď vedia niečo nájsť online, zjedli všetku múdrosť sveta, ako sa hovorí. To, že niečo zadáte do vyhľadávača, však ešte neznamená, že to viete. Poznanie, že ak si práve na niečo neviete spomenúť, ľahko to nájdete na internete, negatívne ovplyvňuje schopnosť kriticky myslieť. Psychológovia dokonca zistili, že ak si niekto myslí, že je absolútnym odborníkom v nejakom odbore a namiesto vyhľadávača využíva svoj vlastný mozog, stále dotyčný môže skĺznuť k tomu, že vymyslené poznatky vydáva za pravdivé. Navyše, máme sklony veriť informáciám, ktoré potvrdzujú našu teóriu a ďalšie informácie jednoducho nevyhľadávame, alebo ich ignorujeme.

vedomosti
freepik.com

Asociálnosť a držanie sa bokom od ľudí

Náš mozog bol stvorený tak, že jednoducho potrebujeme sociálnu interakciu, byť v kontakte s inými ľuďmi na to, aby sme mohli efektívne myslieť. Štúdie dokazujú, že ľudia, ktorí sa viac socializujú, dosahujú lepšie výsledky v kognitívnych testoch, než tí, ktorí sa od ostatných ľudí držia bokom. Trávenie času s priateľmi nám dáva príležitosť oddýchnuť si, vyhnúť sa nadmernému stresu, posilňuje to našu pamäť a mentálnu ostrosť. Nedostatok času tráveného v spoločnosti priateľov, naopak, môže zapríčiniť zvýšený výskyt psychických porúch, ktoré môžu byť príčinou poškodenia alebo oslabenia funkcií mozgu. Je preto dôležité zvážiť, koľko času venujete práci a koľko času si vyhradíte na svojich priateľov a blízkych.

asocial
freepik.com

Nedostatok spánku

Máme radi spánok, pretože ho má rád náš mozog. Nedostatok spánku alebo nekvalitný spánok znižuje našu schopnosť efektívne myslieť. Stráviť preto tesne pred skúškou celú noc až do rána učením nie je veľmi dobrý nápad. Únava negatívne ovplyvňuje krátkodobú aj dlhodobú pamäť, pozornosť, schopnosť plánovať a dokonca oslabuje aj schopnosť rozpoznať to, akú emóciu vyjadruje výraz tváre iného človeka. Netreba hádam hovoriť, že toto všetko znižuje funkčnosť mozgu. A ak aj práve nie ste unavení z nedostatku spánku, ale ste vyčerpaní fyzicky, či emocionálne, mali by ste si dať pauzu. Dlhodobá únava dokonca môže viesť k psychickým problémom, ako je napríklad úzkosť alebo depresia. Aj keď teda máte toho veľa na práci, vyložte na chvíľku nohy a dobite si baterky.

spánok
freepik.com

Napriek tomu, že pojmy, ako zdravá strava a zdravý spánok počuť čím ďalej, tým častejšie, sú pri fyzickú aj psychickú pohodu nesmierne dôležité. Rovnako, ako neustále rozvíjanie svojich poznatkov a schopností. A aj keď žijeme v dobe, v ktorej nám nie je dopriateho veľa času na oddych a priateľov, netreba na nich zabúdať, tiež nám môžu pomôcť v rozvoji. A čo sa multitaskingu týka, uznajte, nie je efektívnejšie robiť naraz len jednu vec, ale kvalitne, ako sústrediť sa na viacero vecí naraz a neskôr im znova venovať čas na nápravy a pod.?

psych.sk (Petra Sušaninová) collectivelyconcsious.net
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov