Ilustračná foto: Profimedia

Šampanské nie je ponorka.

Mnohí si ešte pamätajú smutný osud ponorky Titan, ktorá v júni 2023 pri expedícii k vraku Titanicu implodovala. Steny ponorky nevydržali extrémny tlak vody, ktorý na ne pôsobil a v kritickej sekunde bola zničená, pričom ľudia na jej palube okamžite zomreli. Pri tejto udalosti ale mnohých prekvapil fakt, prečo vlastne fľaše šampanského, ktoré z istého pohľadu môžeme vnímať ako také drobné ponorky, neimplodovali?  

Článok pokračuje pod videom ↓

Implózia

Implózia nastáva, keď je okolitý tlak príliš veľký ako tlak vo vnútri (nádoby, ponorky). Keď sa presiahne kritická hranica, objekt sa jednoducho zrúti do seba, čím sa tlak vyrovná. K implózii pritom nemusí dôjsť iba pod vodou, ale napríklad aj na súši, a to vtedy, ak je tlak vo vnútri objektu nižší, napríklad sa to deje vtedy, keď sa z nádoby odsaje vzduch, píše portál IFL Science.

Ako je teda možné, že šampanské na palube Titanicu odolalo implózii? Mnohí ľudia si myslia, že je to samotným tlakom vo fľaši. Tlak v bežnom šampanskom je skutočne vyšší, a to dokonca až 6 barov. Fľaše, v ktorých sa nachádza, dokážu v sebe udržať aj 20 barov, pričom korok je zadržiavaný drôtenou ochranou zátky zvanou agrafa.

Keď došlo k potopeniu Titanicu, cestou dolu – pod hladinu implózia nehrozila. Ale niektoré nájdené fľaše šampanského objavili v hĺbke len 50 metrov a dokonca boli pitné. Hĺbka 50 metrov totiž nie je problém, keďže tam je tlak asi 5 barov, čím by sa tlaky v podstate len vyrovnali.

1898-1900 champagne bottle still containing champagne recovered from the Titanic
byu/Ruin369 ininterestingasfuck

Titanic sa ale nachádza v hĺbke asi 3 800 metrov a tam už je tlak na úrovni 381 barov. Je jasné, že uzatvorená fľaša by taký tlak nevydržala.

Tajomstvo je v korku

Fľaše, ktoré sú vo väčšej hĺbke, sa môžu javiť ako neporušené, avšak nie je to pravda. Najslabším miestom na fľaši bol v tomto prípade korok. Ako sa fľaše ponárali stále hlbšie a hlbšie, korok začal byť nasávaný do vnútra, až kým tesnenie nepovolilo. Tým sa vyrovnal tlak medzi okolím a obsahom a síce fľaša mohla ostať neporušená, ale už nebola hermeticky uzavretá.

Uložiť článok

Najnovšie články