Je úplne prirodzené, že v niektorých veciach sú lepšie ženy, v iných zas, naopak, muži.

Nie je to však dané len evolučne, ale aj biologicky. Mozgy oboch pohlaví totižto fungujú trocha inak a tak sa stáva, že napríklad to, čo je pre ženy úplnou samozrejmosťou (napríklad telefonovať, jesť, lakovať si nechty, premýšľať nad nákupným zoznam a popritom ešte šoférovať) je pre mužov niečím absolútne absurdným.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 7 zásadných rozdielov v našich mozgoch je príčinou toho, prečo pristupujeme k niektorým činnostiam úplne inak.

#1 Multitasking

Vysvetlenie je jednoduché. Zvládanie multitaskingu závisí v mozgu vo veľkej miere od bielej hmoty, a tú dokážu do procesov lepšie zapájať ženy. Práve preto s multitaskingom nemajú problém, zatiaľčo pre mužov je odvekým nepriateľom.

#2 Riešenie problémov

V tomto prípade je to však naopak. Ženský mozog má problém klasifikovať či spracovávať jediný problém, nakoľko na všetko sa radšej pozerá ako na celok. Naopak, mužom toto problém nerobí.

#3 Komunikácia

V tomto prípade opäť “vyhrávajú” ženy. Viaceré výskumy potvrdili, že lepšími majsterkami slova sú ženy – čo vás zas istotne až tak neprekvapuje. Dôvodom je to, že obe svoje hemisféry využívajú približne narovnako, zatiaľčo muži využívajú viac skôr tú ľavú, ktorá je zodpovedná za logiku a analýzy.

pexels.com

#4 Analytické schopnosti

A s tým súvisí ďalší bod. Ako sme už teda povedali, vo väčšine prípadov dominuje u mužov práve ľavá mozgová hemisféra, ktorá je zodpovedná za vynikajúce analytické schopnosti.

#5 Budovanie vzťahov

Ani toto vás pravdepodobne neprekvapí – ženy sú tie, ktoré sú od prírody viac citovo založené. Príčina? Prostá – ich mozog totižto produkuje podstatne viac serotonínu a oxytocínu, než ten mužský. A práve to sú hormóny, ktoré sú zodpovedné za budovanie citových väzieb.

#6 Emocionálna senzitivita

Áno, ženy sú tie, ktoré sú viac citovo založené. Zamysleli ste sa však už niekedy nad “biológiou”, ktorá za tým je? Odpoveď vás možno prekvapí, no v samotnej podstate ide o to, že ženský mozog sa prekrvuje viac, než ten mužský, žena teda dokáže spracovať viac citových podnetov.

pexels.com

#7 Potreba ochraňovať

Nie je náhodou, že u mužov je neporovnateľne častejšie ako u žien badateľná potreba chrániť svoj majetok či svoju rodinu. Aj to má však svoje vysvetlenie, ktorým je dorsálne premammilárne jadro. To je väčšie v mužskom mozgu, čo z mužov robí “teritoriálnych” a ambicióznych jedincov.

Ako teda môžete vidieť, každé pohlavie vyniká v niečom inom. Práve preto je však ich spojenie také jedinečné.

Pozri aj: Počuli ste už o Troxlerovom efekte? Vyskúšajte, ako táto ilúzia oklame váš mozog a zahrá sa s vaším zrakom

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov