Existujú aj účinnejšie metódy, ako sa zbaviť stresu.

Predstavte si, že máte práve podať skvelý výkon, no vy ste tak vystresovaní, až sa vám trasie brada, potia sa vám dlane a vy cítite, že to zas bude o ničom. Čo robiť v takom prípade? Všetci vám odporúčajú jednu skvelú radu, a to, že si máte predstaviť ostatných nahých. No úprimne, pomáha to vôbec? Pravdepodobne krútite hlavou, že nie. Tak ako sa účinnejšie zbaviť stresu a dať zo seba maximum? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je hneď niekoľko tipov.

Počúvajte tesne pred vaším výkonom hudbu

Určite ste videli, najmä u športovcov, že tesne pred svojím výkonom pochodujú hore-dole so slúchadlami na ušiach. Nie, nie je to žiadna náhoda, počúvanie hudby im pomáha lepšie sa koncentrovať nemať hlavu plnú myšlienok, ktoré by to všetko mohli skaziť. Takže či už vás čaká nejaké športové podujatie alebo máte rozprávať pred plným publikom, alebo sa nachádzate v akejkoľvek inej stresovej situácii, skúste predtým počúvať aspoň na chvíľu hudbu.

Ak môžete, trávte čas s nejakým zvieratkom

Ak máte príležitosť, potom môžete tieto krušné a stresové chvíle stráviť s vaším domácim zvieratkom. Nielenže sa vám ihneď zlepší nálada, taktiež budete mať činnosť, ktorou zabavíte seba a hlavne vašu hlavu, ktorá už celkom určite pracuje na plné obrátky. Takýmto spôsobom hladina vášho stresu opäť klesne.

unsplash.com

Počítajte príklady

Stretla som sa už s názormi, alebo respektíve ľuďmi, ktorí tesne pred podaním veľkého výkonu počítali príklady. Nemusí to byť nič zložité, práve naopak, malo by to byť niečo, čo zaručene dokážete vypočítať správne, no taktiež vás to nabudí. Aj toto je skvelý spôsob, ako sa rozptýliť a zároveň si trochu pozdvihnúť sebavedomie, ktoré klesá s rastúcim stresom.

Snažte sa veľa nemyslieť

V prvých troch bodoch sa spomínalo najmä to, ako zabaviť seba a hlavne svoju myseľ. Je to kvôli tomu, že čím viac premýšľate, čím viac scenárov si v hlave vytvárate, tým sa všetko len zhoršuje. Preto, ak sa povie, že by ste sa mali snažiť veľa nemyslieť, môže to znieť zvláštne, ale je to pravda. Nechajte myšlienky, nech vám voľne prúdia hlavou, nemusíte sa nad nimi naozaj zamýšľať. Pretože často sa dokážeme viac vystresovať my sami, ako nejaká situácia.

Vytvorte si mantru, ktorá vás vždy upokojí

Tento bod si vyžaduje trochu viac práce, no funguje dokonale. Vytvorte si mantru, ktorá vás v stresovej situácii vždy upokojí. Ako? Vždy, hocikedy počas dňa (keď nebudete v strese), si opakujte nejakú vlastnú vetu, hocičo, čo sa vám páči, nejaký citát alebo niečo povzbudivé, ako napríklad: “Zvládneš to“, “Nezašiel si tak ďaleko, aby si teraz zutekal domov“ a podobne. Opakujte si to tak často, ako to len pôjde. A potom, keď sa ocitnete v situácii plnej stresu, povedzte si ju znova. Malo by vás to upokojiť a dobre naladiť, pretože sa vám táto veta spája s niečím pozitívnym.

unsplash.com

Zhlboka dýchajte

Akokoľvek som sa snažila, nedalo mi nespomenúť, že by ste mali zhlboka dýchať. Urobte si toľko nádychov a výdychov, koľko potrebujete, až kým sa znova neupokojíte a váš tep sa opäť nevráti do normálu. Zhlboka dýchajte tak dlho, až budete mať pocit, že všetko je v poriadku. Dá sa k takému pocitu vôbec „predýchať“? Samozrejme.

Neberte všetko až príliš vážne

Možno ste vystresovaní, pretože aj z obyčajnej veci robíte najdôležitejšiu vec na svete a správate sa, akoby šlo o život. Ale určite sa nemýlim, ak poviem, že nejde. Pripomeňte si to aj vy. Ak nejde o život, potom je všetko v poriadku a nemá význam sa zbytočne strachovať. Neberte všetko až príliš vážne, dovoľte si trochu sa usmiať a uvoľniť sa. Nakoniec, nie ste prví ani poslední.

Pozri aj: 8 celosvetovo uznávaných psychológov prezrádza 8 trikov, ktoré vám okamžite pomôžu zatočiť so stresom

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov