Aké triky používajú profesionálni psychológovia, keď sa chcú zbaviť stresu?

Nezaberú vám veľa času a sú jednoduché, no ich účinkom nebudete chcieť uveriť. 8 špičkových psychológov prezradilo 8 zaručených tipov, ktoré vám pomôžu stres odbúrať rýchlejšie a účinnejšie, než by ste čakali. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Všetko si zapíšte

Ako sa hovorí: “Hovoriť striebro, mlčať zlato.” Ak vás niekto skutočne vytočí a vy mu v záchvate zúrivosti vykričíte všetky krivdy, ktoré vám za posledné desaťročie spôsobil, všetko tým ešte zhoršíte.

Psychológ John Duffy preto radí: “Napíšte o tom.” Nájdite si 5 minút a pokojne skúste napísať danej osobne list, v ktorom jej všetko “vykríčite” – samozrejme s tým, že list potom zahodíte alebo vymažete zo svojho počítača.

Takto však môžete vyjadriť naozaj čokoľvek – píšte o svojich sklamaniach, smútku či hneve, no rovnako aj o svojich nápadoch, o ktorých nechcete nikomu hovoriť či o svojich inšpiráciách. Uvidíte, aké oslobodzujúce to je.

pexels.com

#2 Terapia jedlom

Psychoterapeut, spisovateľ a učiteľ, Jeffrey Sumber, považuje za najdokonalejšiu terapiu varenie. Jedlo si však nepripraví len tak “ledabolo”, dodržiava pri tom veľmi striktný postup. Skúste sa ním nechať inšpirovať.

Ako hovorí samotný Jeffrey, keď už nevie, ako ďalej, spraví nasledovné: “Keď som naozaj na dne svojich psychických síl, pripravím si nejaké zdravé jedlo. Jeho príprave však venujem naozaj veľa času. Najprv idem do obchodu, kde študujem etikety produktov a vyberiem tie najlepšie prísady. Po návrate domov začnem úplne pomaly pripravovať jedlo. Vychutnávam si každý jeden pohyb a každý jeden pokrok. Keď je všetko hotové, jedlo si pekne naaranžujem, pochválim sa ním na Facebooku (aby mi priatelia závideli) a pomaly ho zjem.”

#3 Napnite svaly

Nebojte sa, neposielame vás jednu poriadnu natiahnuť osobe, ktorá vás vytočila. Miesto toho vás chceme inšpirovať metódou, ktorú psychoterapeut Kevin Chapman využíval už od roku 1920.

Metóda dostala názov progresívna svalová relaxácia a jej základná myšlienka je jednoduchá – po každom silnom napätí príde silná relaxácia. A ako ju aplikovať do praxe? Všetky svoje svaly poriadne napnite a vydržte takto 10 sekúnd. Potom sa uvoľnite a následne sa ďalších 20 sekúnd plne sústreďte na silný pocit relaxácie, ktorý sa dostaví. Opakujte to zopárkrát po sebe, kým sa nedostaví upokojenie.

pexels.com

#4 Reagujte správne alebo nereagujte vôbec

Psychologička Susan Krauss Whitbourne má na porazenie stresu svojský, no absolútne účinný spôsob – vôbec s ním nebojuje. Má vlastnú mantru, ktorú si dookola opakuje, keď sa dostane do nejakej stresujúcej alebo vypätej situácie.

Hovorí si toto: “Túto situáciu síce zmeniť nedokážem, no dokážem zmeniť svoju reakciu.” Skúste nabudúce na nejakú negatívnu situáciu reagovať pozitívne – berte to ako výzvu. Uvidíte, ako sa zmení nielen daná situácia, ale celý váš život.

#5 Povedzte STOP svojim myšlienkam

Psychológ Martin Seligman má jednu skvelú metódu, ktorá vám pomôže dokonale si vyčistiť hlavu. Budete prekvapení, aká je jednoduchá, no aké obrovské sú jej účinky.

Keď vás nabudúce prepadne tok negatívnych myšlienok či nával stresu, jednoducho tlesknite a povedzte si: “Stop! Popremýšľam nad tým neskôr!”

Skvele funguje aj to, ak budete na zápästí nosiť tenkú gumičku. Keď sa vám v hlave objavia myšlienky, ktoré tam nemajú čo robiť, potiahnite gumičkou a uvidíte, že táto bolesť sa postará o to, aby ste na danú vec prestali myslieť. Zrazu si uvedomíte, že na ňu myslíte čoraz menej.

pexels.com

#6 Hodina vyhradená len pre vás

Psychoterapeutka Amy Przeworski  zas odporúča, aby ste si každý jeden deň vyčlenili jednu hodinu na to, aby ste robili výhradne to, čo chcete len vy – nikým a ničím nerušení.

Je len na vás, či si prečítate nejakú knihu, pozriete seriál alebo sa budete venovať online kurzu či len leňošeniu, ide o to, že táto hodina je len a len vaša. Žiadna práca, žiadna zodpovednosť, žiadne negatívne myšlienky, žiaden stres.

#7 Stimulujte svoje nervové zakončenia

Psychologička Toni Bernhard má v rukáve tiež jeden skvelý trik. Keď budete v strese, položte si na pery ukazovák a začnite si ním po nich v smere zľava doprava prechádzať. Týmto pohybom stimulujte svoje nervové zakončenia na povrchu pier a parasympatický nervový systém, čo vám pomôže upokojiť sa.

pexels.com

#8 Spravte niečo užitočné

Pomôcť vám môže určite aj skvelý trik od terapeutky Joyce Marter. Tú navrhla predovšetkým pre komunitu anonymných alkoholikov a skvele im pomáha zahnať myšlienky na alkohol. Pomôcť si ňou však kedykoľvek môžete aj vy.

Keď vás prepadnú myšlienky, ktoré naozaj nechcete riešiť, jednoducho ich zažeňte tým, že okamžite začnete robiť niečo užitočné. Choďte napríklad “vyblýskať” kúpeľňu, umyť si auto, navarte si alebo si hoci len upracte pracovný stôl. Budete prekvapení, ako skvele to funguje.

Pozri aj: Efekt Benjamina Franklina: Tento psychologický trik má už viac než 300 rokov, no stále si ním okamžite získate sympatie druhých ľudí

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov