Myslíte si, že meditácia nie je pre "obyčajného" zaneprázdneného človeka? Že kvôli nej musíte nutne cestovať do Indie a nechať sa doživotne zavrieť do budhistického kláštoru? Omyl. Meditovať môžete kdekoľvek a kedykoľvek. A je to poriadna sila.

Priznám sa. Najprv sa mi do toho nechcelo. Môj mozog vymýšľal 1000+1 dôvodov, prečo nezačať. Treba skontrolovať Facebook či Instagram, ísť vyvenčiť psa, dať si konečne tú pleťovú masku, ktorej pomaly bude končiť dátum spotreby… Prišlo mi zbytočné sedieť na gauči a čakať, kým prejde 20 minút. No nakoniec som sa premohla. Prinútila som sa meditovať každý deň – ráno a večer, a to mi úplne zmenilo život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak budete chcieť prijať podobnú výzvu ako ja, pripravte sa, že začiatok bude náročný. Myseľ vás bude presviedčať, že to nemá zmysel. No stojí za to to vyskúšať. Ja som si vybrala duchovnú praktiku Lotosový kvet, o ktorej som sa dočítala v knihách Anastasie Novych – Sensei zo Šambaly.

Je praktická, použiteľná a najmä pracuje na vizuálnych vnemoch, čo je pre veľké plus pre súčasného uponáhľaného človeka, ktorý si nevie vyprázdniť hlavu. Jej výhodou je, že nutne nevyžaduje sedenie v komplikovanej pozícii prepletenej vianočky. Môžete ju praktizovať kdekoľvek. U zubára, v autobuse, na nudnej prednáške, a dokonca aj teraz, keď čítate tento článok.

pixabay.com

Zmysel meditácie je jednoduchý. Predstavíte si, že si v sebe zasadíte maličké semienko, ktoré budete postupne zalievať láskou a pozitívnymi myšlienkami. Je to náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Pretože akosi sme nastavení na negatívum a v našich hlavách sa neraz trápime pre úplne malichernosti. Ale práve zalievaním imaginárneho kvetu sa naladíme na vlnu dobra, pričom výsledok nenechá na seba dlho čakať. Ak chcete praktizovať Lotosový kvet, viac o tejto jedinečnej technike sa môžete dozvedieť v hore uvedenej knihe.

Výsledky ma naozaj prekvapili

Táto meditácia mi pripomínala rozprávku Pyšná princezná, na ktorej sme „fičali“ nielen ako deti. Keď sa nahneváte, alebo sa necháte vytočiť, kvetina vám raz-dva zvedne. A to som nechcela riskovať. Po pár týždňoch som začala vidieť výsledky.

Najprv som bola prekvapená, že myseľ mi behala stále v minulosti alebo budúcnosti, pričom mi predkladala všetky možné katastrofické scenáre. Podvedome som priťahovala negatívum, bola som vzťahovačná a nepríjemná. Po začatí meditácie som si však dávala na reakciu čas. Skôr som si vypočula druhú stranu, nevyvodzovala som vždy ihneď závery. Pomaly som začala vidieť na ľuďoch to dobré.

Aj tá babka, ktorá sa nahnevala v lokálnom obchodíku, mala na svoje konanie nejaké dôvody. Začala som viac ľudí vnímať ako zranených a nešťastných. Nie zlých, ako som ich predtým akosi automaticky škatuľkovala. A to bol len začiatok.

Prestala som sa brať až tak vážne

pixabay.com

Naozaj. Zrazu mi bolo šumafuk, čo si kto o mne myslí. Vedela som, že kopem len sama za seba a práve ja som zodpovedná za svoje šťastie, nie Marika zo susednej dediny. Taktiež som sa prestala trápiť kvôli malichernostiam. Tušila som, že za pár dní mi aj ten problém, ktorý som nafúkla do obrovskej bubliny, bude pripadať ako úplná malichernosť.

Lepšie spím

pixabay.com

Pred pár mesiacmi bolo pre mňa zaspávanie jeden veľký des. Myseľ mi išla na plné obrátky a nevedela som sa upokojiť. Dnes, po večernej meditácii, zaspávam oveľa pokojnejšie a budím sa oddýchnutá. Snažím sa žiť tu a teraz a vychutnávať si každý okamih.

Zlepšili sa mi medziľudské vzťahy

pixabay.com

Možno aj tým, že sa začnete meniť sami, akosi automaticky sa začnú meniť aj ľudia vôkol vás. S rodinou si vychádzam oveľa lepšie, konflikty sa mi akosi vyhýbajú a život je fajn.

Dnes, po 6 mesiacoch meditácie, ktorá nezaberie až tak veľa času, sa cítim oveľa lepšie. Ak niekedy nestihnem meditovať, priznám sa, že mi to chýba. A ak máte pocit, že na meditovanie nemáte čas? Verte, že to sú výhovorky. Nabudúce si skúste miesto pozerania negatívnych večerných sadnúť do tichej miestnosti a zavrieť oči. Pozorovať svoje telo, svoju myseľ a len tak byť. Zavedie vás to hlbín duše, o ktorých ste doposiaľ ani len netušili. Naozaj to stojí za to.

Pozri aj: Príliš nad všetkým premýšľate? Duchovný guru Osho radí, ako sa tohto zlozvyku zbavíte

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov