Všetci sme rôzni. Uvažovali ste však niekedy nad tým, ako rozpoznať 100%-ného hlupáka?

Sigmund Freud, otec psychoanalýzy, tvrdil, že na rozpoznanie hlupáka sa stačí zamerať len na jednu jedinú vec. Podľa čoho ho teda identifikujeme s takmer 100%-nou istotou?

Článok pokračuje pod videom ↓

Sigmund Freud síce zomrel pred takmer 80-timi rokmi, no jeho myšlienky a poznania stále neprestávajú prekvapovať. Naopak, čím viac ich ľudia skúmajú, tým v nich nachádzajú väčší zmysel a nadčasové pravdy, ktoré môžeme aplikovať aj v bežnom živote.

Niektoré jeho poznatky však máme trošku problém spracovať. Veril, že sexualita má nad nami neuveriteľnú moc a všetko, čo sa s nami deje, je s ňou priamo či nepriamo spojené. Dnes sa však nejdeme rozprávať o sexualite. Dnes sa totiž to zameriame na hlúpych ľudí.

View this post on Instagram

#sigmundfreud #freudian #potd

A post shared by Sidra Mirza (@sidraishaq31) on

Tak čo nám tento múdry pán prezradí? Podľa neho totiž existuje jediná vec, podľa ktorej okamžite zistíte, či je niekto hlúpy alebo nie. A musíme povedať, že Freud sa opät raz nemýlil. Vyjadril sa totiž nasledovne:

Prvou a neklamnou známkou hlúposti je nedostatok hanby.

Len to? Možno prekvapivo zdvihnete obočie. Ak sa však nad tým zamyslíme, v tomto tvrdení je ukrytá hlboká pravda. Hlúpy človek sa nikdy, naozaj nikdy nehanbí. Nech spraví či povie čokoľvek.

Naopak, múdry človek vie, čo je to súdnosť, zatiaľ čo hlupákovi to očividne vedieť netreba. Súhlasíte so skvelým Freudom?

Pozri aj: Pacientov liečil kokaínom a jeho knihy nacisti upaľovali. Toto je 10 zaujímavostí o jedinečnom Sigmundovi Freudovi, ktoré ste doteraz možno nevedeli

scooplify
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov