Máte niečo vytvoriť, no jednoducho to nejde? Ukážeme vám, v čom môže byť príčina.

V dnešnej dobe akosi každý tlačí na výkon. Všetko treba urobiť čo najrýchlejšie a najefektívnejšie. Pomaly v každom zamestnaní sa ľudia stávajú len číslom, ktoré musí ukázať čo najväčšiu produkciu -a to dokonca aj na pozíciách, v ktorých je kľúčová kreativita. Ak máte aj vy niečo vytvoriť, no nedokážete to, vieme, v čom je príčina. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Môže za to neduh dnešnej spoločnosti. Tušíte čo to je? Možno tipujete správne.

Zaneprázdnenosť.

Sústavne sa niekam ponáhľame. Do práce, z práce, do školy, na brigádu, k rodičom, na ďalšie (pracovné) stretnutie. Ak sa na pár minút zasekneme v zápche, nejedného z nás ide rozhodiť od zlosti.

O kreativite máme často skreslené predstavy

Ako si predstavujete umelca? Ako osemrukú chobotnicu, ktorá chaoticky prebieha z jednej činnosti do druhej? Pričom sa stíha stretávať s kvantom priateľov, nevynechajúc ani jednu zaujímavú vernisáž? Možno si myslíte, že porovnaní s „klasickým“ umelcom je váš život čistá nuda. Ale zdanie často klame.

Pravá kreativita je to, čo nám dodáva energiu, nemá to byť niečo, čo nám ju berie. Aj maľovanie obrazu pre deti či susedku môže mať pre vás liečivý účinok. Žiadna forma umenia sa nemôže prioritne brať ako „biznis“. Musí to ísť z vášho ja. No mnohí, ktorým štetce zapadli prachom, tvrdia, že na kreativitu nemajú čas. Veď deň má len 24 hodín a oni sa predsa nemôžu rozkrájať.

Čím viac však niekam utekajú, tým menej v skutočnosti stíhajú. Ráno zaniesť deti do školy, potom si „odkrútiť“ osemhodinovku v robote, potom spraviť nákup, neskôr večeru a stráviť povinných pár hodín pred televízorom či surfovaním na sociálnych sieťach.

Photo by RhondaK Native Florida Folk Artist on Unsplash

Viacerí psychológovia sa však zhodnú na tom, že práve to, čo považujeme za pasívny oddych (ako napríklad spomínaná sociálna sieť či bezduché pozeranie webstránok), nás v skutočnosti iba vyčerpá. Preto je oveľa lepšie zvoliť aktívnu formu oddychu.

Nezáleží, či budete háčkovať, maľovať alebo vystrihovať postavičky z novín. Pri skutočnej kreativite sa celé vaše telo prepne do iného režimu. Zrelaxujete a budete sa cítiť oveľa lepšie. Len nehodnoťte svoj výtvor. Nemusíte ho predávať v galérii. Oveľa dôležitejší než výsledok, je samotný proces tvorenia.

Mozog treba zamerať na tú správnu činnosť

Aj stanfordská psychologička Emma Seppälä má k tomu čo povedať: „Často náš mozog rozptyľujeme úplnými zbytočnosťami. Ten potom nemá dostatok času na to, aby sa zregeneroval. Preto náš čas treba využiť aj tvorivo. Keby sme si len zopár dní podrobne zaznamenávali našu každodennú aktivitu, boli by sme prekvapení z toho, koľko času mrháme na zbytočnosti.“ 

Podľa nej správnym zameraním našej pozornosti vymizne z nášho života zaneprázdnenosť. A ak si o sebe myslíte, že kreativita nie je vaša parketa, nevadí. Môžete relaxovať iným spôsobom. Sledujte bežné veci okolo seba – mravenisko, kvet alebo list padajúci na zem. Uvidíte, že vám to dá úplne nový pohľad na okolitý svet. A bonus navyše? Konečne sa vám vráti kreativita.

Foto: pexels.com

Pozri aj: 12 vecí, v ktorých sa myseľ kreatívnych ľudí líši od mysle kohokoľvek iného

hackspirit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov