Okrem emócií, nálad a povahy sa dá podľa najnovších výskumov z tváre zistiť aj to, z akej spoločenskej vrstvy niekto pochádza...

Áno, čítate dobre. Okrem pohlavia, veku a národnosti sa z tváre dá určiť aj to, či je niekto rozprávkovo bohatý alebo žije z ruky do úst. To, že niečo nevidíte ešte neznamená, že to tam nie je, možno sa len neviete správne dívať. Tentokrát sa ale budeme dívať len na tvár a na nič iné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno vám to príde ako nezmysel, no skúste sa nad tým zamyslieť. Bolo by to vôbec možné? Odráža sa v tvári aj spôsob života určitej spoločenskej vrstvy? Vezmite do úvahy aj to, ako sa mení vaša tvár po týždni na chate s priateľmi a naopak, ako vyzeráte po týždni plnom stresov a nedorozumení v práci alebo v škole. Nakoniec tie zistenia vedcov nie sú až také absurdné, však?

Unsplash.com/Bryan Apen

V sociálnom experimente torontskej univerzity malo 80 študentov hodnotiť 80 fotografií mužov a 80 fotografií žien vo veku od 18 do 35 rokov. Z tvárí boli odstránené všetky znaky, ktoré by mohli napomôcť správnej identifikácii, ako napríklad piercing, tetovanie, náušnice a pod., a všetky boli zobrazené v jednotnom formáte v čiernobielej farbe.

Ľudia na fotografiách boli podľa ročného zárobku rozdelení do dvoch vrstiev, a to na lepší priemer až nadpriemer a horší priemer až podpriemer. Respondenti mali na základe fotografie určiť, do ktorej z týchto 2 skupín daná osoba patrí. Výsledky boli prekvapivé – až v 68% prípadov pridelili účastníci človeka na obrázku do správnej vrstvy.

Malý experiment pre vás: predstavte si tvár človeka, ktorý má rozšírené zreničky, vrásky smiechu okolo očí, hladšiu pleť, náznak úprimného úsmevu a vzpriamenú hlavu. Myslíte si, že takto vyzerá človek, ktorý má finančné problémy? A čo žena na obrázku nižšie?

Unsplash.com/Pablo Varela

Vedci pokračovali v spomínanom experimente viac do hĺbky a zistili, že ústa sú dobrým ukazovateľom hojnosti, oči zasa príjmov. No najlepšie o spoločenskom statuse vypovedá celkový výraz tváre. Spomeňte si na tvár, ktorú ste si pred chvíľou predstavovali, alebo na fotografie známych milionárov. Ako vyzerajú? Majú stisnuté pery, zvraštené obočie a sklonenú hlavu ako žena na obrázku?

Nie? Tak vidíte. Vedci v podstate neobjavili nič nové, len dokázali, že si v mysli vytvárame určité schémy, vďaka ktorým, na základe typických vlastností vieme posúdiť nielen ľudí, ale aj veci a miesta. Význam týchto schém je jednoduchý – pomáha nám lepšie sa orientovať vo svete a ekonomicky spracovávať informácie.

Unsplash.com/JD Mason

Prečo sa výraz šťastia spája s dostatkom peňazí? Nie, nie je to o tom, že by peniaze samotné prinášali človeku šťastie. Peniaze sú prostriedok, ktorý človeku zabezpečuje určitý životný štandard a uspokojuje jeho potreby. Ak sa nemusí obávať, že by o ne prišiel, je menej vystresovaný a spokojnejší ako niekto, kto sa borí s finančnými ťažkosťami.

Možno si poviete, že je to povrchný úsudok a ľudské šťastie nezáleží na peniazoch, no žiaľ, doba, v ktorej žijeme, je založená na materiálnom a konzumnom spôsobe života, k čomu peniaze patria. Je však rozdiel byť šťastný, lebo mám dosť peňazí na všetko, čo chcem a byť šťastný, lebo mám to, čo potrebujem a čo si za peniaze nekúpim…

Unsplash.com/Brandon Morgan

Pozri aj: Vedci zistili, že ľudia s touto tvárovou črtou pôsobia najinteligentnejším dojmom. Máte ju aj vy?

nymag
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov