Chcete na druhých pôsobiť inteligentnejším dojmom? Vedci tvrdia, že vám k tomu dopomôžu dve maličkosti...

Sú chvíle, pri ktorých naozaj musíme vyzerať ako intelektuál. Skúšky, štátnice, pohovory… Samozrejme, stále  platí, že vtáka poznáš podľa peria a človeka po reči. Slová sú vždy oveľa dôležitejšie než výzor. No ak si môžeme niečím pomôcť, nikdy to nie je na škodu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Psychológovia si tento raz vzali na mušku výzor človeka a skúmali ho v súvislosti s inteligenciou. Tak sa zdá, že predsa len prišli na niečo zaujímavé. Tušili ste, že nevyspatí ľudia nepôsobia až takým inteligentným dojmom? A naopak, ak ste vyspatí, bdelosť, čerstvosť a oddýchnutý výzor vám pridajú pár „bodov“ navyše.

Ak sme oddýchnutí, máme totiž otvorenejší pohľad a iskru v oku, ktorá svedčí o tom, že sme sa naozaj dobre vyspali. Každý z nás už zažil (nejednu) prehýrenú noc. Ak nás okrem toho čakala ráno skúška alebo porada, určite sme len ťažko urobili dojem na druhých.

V našej tvári sa toho zapisuje viac, než si vieme predstaviť. Každý zážitok, emócia či skúsenosť vytvára jedinečnú mozaiku nášho vzhľadu. Poznáte Portrét Doriana Graya? Je to dielko od Oscara Wilda, ktoré sa naozaj oplatí prečítať. Viete si predstaviť, že naše fotografie by odzrkadľovali náš vnútorný svet? Možno by tie najväčšie hviezdy na Instagrame vyzerali úplne inak…

Omar Lopez/Unsplash.com

Avšak vráťme sa naspäť k štúdii. Sean Talamas, vedúci výskumu, tvrdí, že ľudia si vo všeobecnosti spájajú spadnuté viečka a unavený výraz so zlou náladou, ktorá sa následne odráža aj na vnímaní inteligencie človeka. Ako hovoria autori štúdia: „Preto by nás nemalo prekvapiť, že tých ľudí, ktorí sú unavení a majú zlú náladu, si skôr spájame s nižšou sústredenosťou a tým pádom aj s nižšou inteligenciou.“ 

Vedci však poukazujú aj na negatívny aspekt, ktorý je v našej spoločnosti zakorenený dosť hlboko. U atraktívnych ľudí totiž predpokladáme, že budú aj automaticky inteligentnejší. Možno preto, že sú väčšinou v spoločnosti aj úspešnejší. No úspech vôbec nesúvisí s inteligenciou.

Alexandru Zdrobau/Unsplash.com

Tomu, aby sme pôsobili inteligentnejšie, teda môžeme dopomôcť. Ako hovoria autori štúdie: „Treba sa sústrediť na to, aby sme vyzerali oddýchnuto. Oči by mali pôsobiť otvoreným dojmom a nemali by sme sa mračiť.  Nikto nechce, aby z neho kričalo, že jediné, po čom túži, je hodiť sa do perín.“

A ako vlastne prišli k takýmto výsledkom? Výskumný tím fotografoval jednu skupinu ľudí po tom, čo prespala v pokoji celú noc, zatiaľ čo druhá skupina ľudí bola náhle zobudená. Náhle zobudení ľudia mali spadnuté viečka, boli mrzutí a kvôli tomu nepôsobili práve najinteligentnejším dojmom.

Ženy si k „otvorenému“ pohľadu môžu dopomôcť aj dekoratívnou kozmetikou, muži to majú o niečo ťažšie. No nemračiť sa, to by mal zvládnuť každý z nás, a to bez ohľadu na pohlavie.  A čo z toho vyplýva? Ak máte pred sebou dôležitú skúšku či pohovor, neponocujte a nesnažte sa silou-mocou dohnať zameškané. Miesto toho sa radšej poriadne vyspite.

Pozri aj: Vedci tvrdia, že ak máte tieto 3 zlozvyky, pravdepodobne ste nadpriemerne inteligentní

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov