Keď hľadáme lásku a keď nájdeme niekoho, kto nám je sympatický, všetko vidíme ružovo. Niekedy sa to nevypláca.

Dôvod je prostý: niektorí ľudia nemajú celkom čisté úmysly. Nejde im o lásku, ale len o zábavu, sex či rozptýlenie. Po takýchto vzťahoch si mnoho ľudí povie, že všetko mohlo byť inak, keby nečisté úmysly mohli odhaliť skôr. A veru mohli. Keby viac počúvali, čo im ten druhý hovorí, všimli by si, že s nimi hrá dvojakú hru. Zozbierali sme pre vás 10 viet, ktoré používajú ľudia, ktorým nejde o lásku, ale o to, aby toho druhého využili.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Keby som ťa stretol/a skôr…“

Tieto slová vyzerajú nevinne, vháňajú do žalúdka pomyselné motýle a samé o sebe sú celkom milé. No nemali by ste im hneď uveriť. Ten, kto ich vysloví, vám dáva najavo, že doteraz strácal čas vo vzťahoch s ľuďmi, ktorí za to nestáli. Necítite v tom nedostatok rešpektu voči daným ľuďom? Okrem toho, hovorí to aj o tom, že tento človek z neúspechov vo vzťahoch obviňuje iných, čo znamená, že si nechce priznať vlastný podiel viny. A ktovie, koľkokrát už túto vetu použil…

Unsplash.com

„Prepáč, dnes nemôžem. Nabudúce…“

Jasné, že nie vždy ide všetko podľa plánov, no niečo nehrá, keď váš partner permanentne ruší schôdzky na poslednú chvíľu a ospravedlňuje to priehľadnými výhovorkami. Vždy platí, že kto chce, čas si nájde. K tomu niet čo dodať.

„Ešte nikoho som nemiloval/a tak, ako teba.“

Z tejto vety sú pobláznené najmä ženy. Je to skvelá lichôtka, pretože poukazuje na ich výnimočnosť v očiach toho, kto im lichotí. Ale zamyslite sa nad tým. Tento pocit máme vždy, keď sa znova zamilujeme. Dodáva nám ho jedinečnosť človeka, do ktorého sme zamilovaní, a ako inak, naše emócie. Nenechajte sa zviesť.

Láska sa v skutočnosti nedá odmerať; nevieme povedať, či niekoho milujeme viac a iného menej, každého predsa milujeme svojím spôsobom. Nie je správne to porovnávať. Ak to niekto robí, tak len preto, aby si vás získal.

Unsplash.com/Parker Whitson

„Potrebujem len teba.“

…tvoju rodinu a priateľov už nie. To je dôvetok, ktorý ostáva väčšinou nevyslovený. Ak chce niekto len vás, je to v istom zmysle fajn, no ak sa zdráha spoznať aj vaše sociálne zázemie, je to znakom toho, že chce ostať nezaangažovaný.

Platí to aj naopak. Ak máte po svojom boku niekoho, kto vás izoluje od svojho okruhu blízkych, zrejme nie ste preňho až takí dôležití, ako vám hovorí. Je prirodzené, že niekedy chcete mať od všetkých pokoj a venovať sa len tej jednej jedinej osobe, no ak je to na dennom poriadku, majte sa na pozore. Súkromie a tajnosti sú dve rozdielne veci.

„Potrebujem viac priestoru.“

Táto veta znie príliš všeobecne. Je to výhovorka, ktorou ľudia zakrývajú skutočnosť, že s tým druhým už nechcú tráviť toľko času. Prečo by s vami vaša polovička nemohla preberať osobné veci? Iba žeby nechcela… A žiaľ, tieto slová sú väčšinou predzvesťou rozchodu. Ten druhý nemá dosť odvahy povedať vám na rovinu, že s vami končí, a preto radšej volí cestu postupného odcudzenia sa.

pexels.com

„Je to na tebe.“

V zdravom vzťahu je to vždy o dvoch. Ak na vás niekto necháva väčšinu rozhodnutí, ktoré by ste mali robiť spolu, svedčí to o nezáujme a neochote niesť zodpovednosť rovným dielom. To, kam pôjdete na dovolenku, aká bude vaša spoločná budúcnosť alebo už len taká maličkosť ako spoločný víkend, by ste mali plánovať spolu.

Iné je, keď niekto zaujme stanovisko a nechá vás rozhodnúť sa, alebo keď sa pri výbere spoločných aktivít striedate. No nechať vždy všetko na vás je skôr prejavom apatie, ako niečo milé či veľkorysé.

„U mňa alebo u teba?“

Ak túto otázku v súvislosti s dohadovaním miesta vášho rande počúvate až pričasto a ste na začiatku vzťahu, je to trochu podozrivé. Predsa len, domov je celkom osobné miesto a na začiatok je lepšie, keď idete spolu na verejnosť. Okrem toho, ak vkuse sedíte zavretí doma, môže to súvisieť aj s tým, že vás vaša polovička tak trochu skrýva. Alebo využíva.

Vo vzťahu si zaslúžite viac, než len spoločné večery pred telkou či v posteli. Niekedy je to fajn, no nie vždy. Prečo nejsť radšej na prechádzku, výlet, do kina či do tančiarne? Zostať doma je tak trochu škoda.

Unsplash.com

„Neriešme minulosť.“

Ak plánujete dlhodobý vzťah, téme minulosti by ste sa nemali vyhnúť. Nemusí to byť práve príjemný rozhovor, no vyhýbať sa mu nemá zmysel. Nechcete predsa, aby vás v budúcnosti prekvapilo niečo z minulosti.

Pokiaľ sa tomu váš partner vyhýba, môže to naznačovať, že vám niečo tají, alebo že ho nezaujímate až tak, ako hovorí. Máte právo sa pýtať a dostať odpovede a platí to aj naopak. Ako inak chcete vybudovať dôveru?

„Buďme spontánni a nič neplánujme.“

„Čo má prísť, príde.“ Ak tieto a podobné frázy počúvate denno-denne, zdá sa, že vaša polovička sa nechce viazať, ani riešiť budúcnosť. Predsa len, z času na čas by ste sa mali baviť aj o tom, ako si predstavujete ďalší spoločný život. Ak sa týmto témam vyhýba alebo ich diplomaticky odstaví na druhú koľaj, porozmýšľajte nad tým, čí vás neťahá za nos. Je lepšie sa rozísť teraz, ako potom, keď to bude len viac zamotané.

„Nikdy som ti nič nesľúbil/a.“

Na záver to najdrsnejšie. Možno vám ten druhý naozaj nikdy nič nesľúbil, no správal sa, akoby áno, a to zabolí najviac. Zvyčajne túto vetu používajú ľudia, ktorí vás využili a teraz sa snažia zo všetkého sa vyzuť. Nasadia povýšenecký tón, akoby sa vám vysmievali, že je to vaša chyba, že ste im naleteli. Preto sa neobviňujte, ale radšej sa poučte.

Photo by S A R A H ✗ S H A R P on Unsplash

Vždy toho druhého pozorne počúvajte, no viac než jeho slová si všímajte činy, lebo tie sú pravdivejšie.

Pozri aj: Roztopia vám srdce. Týchto 15+ ilustrácií dokonale zachytáva, že láska je tou najkrajšou emóciou, aj keď niekedy bolí

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov