Na prvom rande sa nemusíte baviť len o obľúbenom jedle či o počasí.

Prvé rande sa väčšinu nezaobíde bez očakávania, hanblivých pohľadov či štipky trápnosti. Aj keď ste už predtým komunikovali, stretnutie naživo je predsa len iný level. Stretnete sa s niekým, koho ste predtým nepoznali. Môže vzniknúť trápne ticho, ktoré sa neraz snažíte prelomiť bezduchými rečami o počasí. Dá sa však zaobísť aj bez toho. Dnes vám ukážeme, ako na to. 

Článok pokračuje pod videom ↓

V skutočnosti stačí len zopár praktických tipov, ktoré vám pomôžu prejsť z bezduchej konverzácie k  niečomu oveľa hlbšiemu.

#1 Nikdy sa nerozprávajte o počasí

Photo by abi ismail on Unsplash

Radšej sa pustite do vysvetľovania životného cyklu črievičky papučkovej, než by ste mali začať rozprávať o počasí. Nežartujeme. Diskusie o počasí nemajú zmysel. Výnimkou sú príbehy, pri ktorých je dôležité vedieť, že vonku bola poriadna búrka a podobne. Inak ich vylúčte z diskusných tém. A prečo by malo počasie ostať na prvom rande tabu? Druhá strana nás automaticky vyhodnotí ako nudných a nezaujímavých. V tom je ten háčik.

#2 Napíšte si ťahák a strčte si ho do vrecka

Photo by G. Crescoli on Unsplash

Ak máte strach z prvého rande, určite vám ho pomôže prekonať malý ťahák, ktorý si schováte do vrecka či púzdra mobilu. Určite doň počas kávičky či večere budete mať príležitosť nakuknúť. Môžete si naň napísať zopár oporných bodov, ktoré vám pomôžu naštartovať konverzáciu. A na čo sa oplatí spýtať?

  • Zamestnanie: spýtajte sa, či ju/jeho práca napĺňa, či je to to, čo vždy chcel/a robiť.
  • Vášeň: všetci máme niečo, pri čom nám zahorí vnútro. Čo je najväčšou vášňou druhého človeka?
  • Najvtipnejšia spomienka z detstva.
  • Čo najviac v živote ľutuje?
  • Aké má sny a ciele?
  • Kniha či film, ktorý mu/jej kompletne zmenil/a pohľad na život?

Stačí stráviť pár minút času s perom a papierom a uvidíte, že vás napadne množstvo zaujímavejších tém, než je počasie. Je lepšie sa pripraviť, než sa nervózne pozerať do zeme, zatiaľ čo z vás vyliezajú slová horšie, než z chlpatej deky.

#3 Nebojte sa hlbších tém

Photo by Kal Loftus on Unsplash

Nech sa pýtate na čokoľvek, vždy môžete prísť k témám, ktoré majú skutočne zmysel. Globálne otepľovanie, sociálne siete a ich klady či zápory, to, čo sa deje v našej krajine. Aj z úplne plytkej a všednej témy môžete prejsť do niečoho hlbšieho. Len si to vyžaduje trošku úsilia.

#4 Vyhnite sa otázkam, ktoré vyžadujú len jednoslovnú odpoveď

Ak budete klásť otázky, na ktoré sa dá odpovedať len áno či nie, hrozí vám, že váš dialóg sa nielenže zmení na výsluch, ale i to, že druhá strana nebude mať možnosť rozvinúť svoju odpoveď. Miesto toho radšej pokladajte otázky s otvoreným koncom. Také, ktoré zapoja vášho partnera či partnerku plnohodnotne do rozhovoru.

#5 Nezabúdajte na úctu

Photo by Mubariz Mehdizadeh on Unsplash

Ste na prvom rande a preto je dôležité zapôsobiť. Avšak dávajte pozor, aby ste v druhom človeku nevzbudili podozrenie, že vám v skutočnosti ide len o sex. Preto komunikujte s úctou a nehrajte sa na niekoho, kým nie ste. To je najlepší spôsob, ako zaujať.

Pozri aj: Stashing: Novodobý (a extrémne zvláštny) trend randenia, ktorý sa medzi mladými ľuďmi šíri čoraz viac

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov