Prečo je v poriadku, ak sa nájdu ľudia, ktorí nás nemajú radi?

V živote si musíme uvedomiť jednu veľmi dôležitú vec: nie každý nás bude mať rád.   Aj keby sme vynašli liek na rakovinu, aj keby sme objavili vo vesmíre novú planétu, alebo aj keby sme zastavili globálne otepľovanie – aj potom by sa našli ľudia, ktorí by to skritizovali a naše nápady úplne odvrhli. Nie každému sa bude páčiť, čo robíme, aké máme názory, či ako vyzeráme. Tak to proste je. Nedá sa zapáčiť každému. A čím skôr to pochopíte, tým ľahší život budete mať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako sa ale správajú ľudia, ktorí sa snažia o to, aby ich mal každý rád a prečo by to nemali robiť?

Nosia masku

Tak ako v každej hre sa nedá hrať na všetky strany, tak ani v živote sa nedá konať tak, aby sa naše správanie páčilo všetkým. Teda, nie čestným spôsobom. Ľudia, ktorí sa neustále usilujú o to, aby boli medzi všetkými obľúbení, jednoducho musia na svojej tvári nosiť masku, ktorú striedajú podľa toho, s akou osobou momentálne hovoria. Ale nezdá sa vám, že život s mnohými tvárami musí byť naozaj vyčerpávajúci?

Nie sú sami sebou

Takíto ľudia už ani nevedia, čo to znamená mať vlastný názor. Ich názory sú často ovplyvnené tým, čo si myslí tá druhá osoba – súhlasia s ňou, len aby sa jej zapáčili, aj keď v skutočnosti možno niekde v hĺbke svojej duše chcú čosi iné. Prichádzajú o právo slobodnej voľby – jednoducho si vždy vyberú to, čo ostatní, len aby stúpli v ich očiach. Stáva sa z nich iba obyčajná prázdna figúrka v hre niekoho iného.

unsplash.com

Zhadzujú samých seba

Nielenže prišli o výsadu mať vlastný názor a slobodne sa rozhodovať, takíto ľudia sú ochotní urobiť priam čokoľvek, len aby sa zapáčili každej strane. Často si to ani neuvedomujú, ale sú ochotní klesnúť naozaj veľmi nízko – dokážu sa zhadzovať alebo tvrdiť, že všetko bola len a len ich chyba, aj keď v skutočnosti opak je pravdou. Radšej poslušne stiahnu chvostík, než by sa mali postaviť za svoje tvrdenia.

To, čo hovoria, nie je úprimné

Slová. Ach, tie slová. Naozaj majú veľkú silu. A takíto ľudia to veľmi dobre vedia. V snahe zapáčiť sa každému sú ochotní mu nahovoriť kadejaké nezmysly – len aby ulahodili jeho egu. O tom, že to nie je správne a veľakrát ani nepravdivé, už hádam ani nemusíme hovoriť.

Zamotávajú sa do pavučiny vlastných klamstiev

Prísť s novou lichôtkou alebo komplimentom dá zabrať. Ale ešte náročnejšie je všetko si aj pamätať. Takíto ľudia sa musia mať naozaj na pozore a musia – respektíve, radšej by si mali pamätať všetko, čo kedy komu povedali. Pretože zamotať sa to pavučiny vytvorenej z vlastných lží je jednoduchšie, než sa môže zdať.

unsplash.com

Sú ako zaslepení

Zdá sa, akoby takíto ľudia mali na očiach klapky. Nikoho nevidia a nič nepočujú. Jediné, čo ich zaujíma je, či ich už majú všetci radi. Neuvedomujú si, koľko škody však popritom môžu spáchať. Koľkým ľuďom môžu ublížiť. Neuvedomujú si, že v podstate zo seba robia len hlupákov, z ktorých sa ostatní smejú.

Suma sumárom, každý z nás je iný. Každý z nás má iný vkus. Nesnažte sa zo seba robiť niekoho, kým nie ste, len aby ste sa zapáčili každému. Vo vašom živote budú ľudia, ktorí vás budú mať radi presne takého, aký ste. Budú vás mať radi so všetkými vašimi vlastnosťami, zlozvykmi a náladami. A taktiež sa nájdu ľudia, ktorí vás radi mať nebudú – zo žiadneho konkrétneho dôvodu, len im jednoducho nebudete po chuti. Ale aj to je úplne v poriadku.

Nemusíte zaujať všetkých. Nemusí vás celý svet velebiť. Robte všetko hlavne tak, aby ste vy mohli žiť sami so sebou. Aby ste popri tom všetkom nestratili samého seba. Pretože v konečnom dôsledku, tak či tak vás nebudú mať radi všetci.

Pozri aj: Toto je 7 vlastností, ktoré majú len autentickí ľudia, ktorí sa na nič nehrajú. Nájdete sa v nich?

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov