Ak sa začítate do odborných publikácií a kníh, asi vás zmätie kvantum názvov a nezrozumiteľných definícií. Avšak aj filmy vám môžu priblížiť, čo a skrýva za realitou psychických ochorení...

Filmy, ktoré majú „niečo do seba“ nám môžu pomôcť pochopiť to, čo sa nám na prvý pohľad zdá nepochopiteľné. Zaujímalo by vás, čo sa môže odohrávať v hlave schizofrenika? A čo v sebe ukrýva melanchólia? Aj to sa pokúsi zachytiť kvalitne spracovaný film…

Článok pokračuje pod videom ↓

Prinášame vám 10 snímkov o psychických ochoreniach, ktoré vás donútia trochu premýšľať.

#1 Melanchólia (2011)

Tento film rozpráva o príbehu mladého dievčaťa Justine a jej sestry Claire, ktoré sa obe stali obeťami nenásilnej depresie. V súvislosti s blížiacim sa zničením Zeme v dôsledku kolízie s túlavou planétou obe sestry definujú svoj život ako úplnú trosku. Choroba, o ktorej sa dozvieme niečo viac, je depresia. A čo vás to môže naučiť? Že depresia nielen zasahuje do života samotného človeka, ale aj celého jeho okolia.

#2 Moja lepšia polovička (The Other Half, 2006)

Žena trpiaca bipolárnou poruchou a muž, ktorý trpí bolesťou, sa pokúsia žiť úplne obyčajný život. Tento film nám priblíži práve bipolárnu poruchu, o ktorej ste mnohé nevedeli. Ak náhodou trpíte nejakým ochorením, film vám ukáže, prečo je dôležité i naďalej brať lieky.

#3 I Smile back (2015)

Laney Brooks je matkou dvoch detí. Mala by byť šťastná, ale nie je. Podvádza, klame a ničí všetkých vôkol seba. Zúfalá matka robí zúfalé činy a Laney ich teda robí neúrekom. Film nám povie niečo viac o drogovej závislosti a bipolárnej poruche. A ponaučenie? Zo všetkého sa dá dostať. Len sa musíte sakramentsky snažiť!

#4 Čierna labuť (Black Swan, 2010)

Tento (kultový) film se určite videli. Mladá baletka, ktorá má pred sebou najdôležitejšie predstavenie svojho života. No čoraz viac sa v nej bude prebúdzať jej druhé ja. Film nám priblíži svet mladej schizofreničky a upozorní nás na to, že byť perfektný za každú cenu môže mať (tragické) následky.

#5 Narušenie (Girl, Interrupted, 1999)

Aký to musí byť pocit, keď vás v sedemdesiatych rokoch zavrú na 18 mesiacov do psychiatrickej liečebne? Určite sa nebudete cítiť úplne najlepšie, však? No paradoxne aj to môže mať zmysel. Cez príbeh mladej Susanny Kasyen sa dozvieme, aké to je trpieť nerozpoznateľným narušením osobnosti a čo s tým. A hlavné posolstvo? Je úplne v poriadku, keď požiadate o pomoc. Určite to nie je niečo, za čo by ste sa mali hanbiť.

#6 Smrť panien (The Virgin Suicides, 1999)

Vo filme sa stretnete s piatimi tajomnými sestrami, ktoré vás jednoducho očaria. Dozviete sa, že majú tajomstvo, ktoré je nebezpečné pre všetkých. A ak si myslíte, že depresiu rozoznáte na prvý pohľad, tento film vás presvedčí o opaku.

#7 Terapia láskou (Silver Linings Playbook, 2012)

Ako váš život poznačí to, že ste sa liečili v psychiatrickej liečebni? Učiteľ dejepisu, Pat Solitano, sa snaží vrátiť naspäť do bežného života. A ten mu prináša viacero výziev. Film nás okrem iného naučí, čo to je bipolárna porucha a tiež to, že láska môže byť ten najlepší liek.

# 8 The Babadook, 2014

Kto to je pán „Babadook?“ Je to monštrum, ktoré sa ukrýva v každom z nás. A len my ho môžeme skrotiť a ovládať. Tento film je o mladej vdove, ktorá sa nevie celkom spamätať zo smrti svojho manžela. A čo sa dozvieme? Že psychické ochorenie, v tomto prípade depresie, nikdy neodíde navždy preč. Ale vždy ho môžeme dostať pod kontrolu, a tak nad ním zvíťazíme.

#9 Mania Days (Touched With Fire, 2015)

Teraz si povieme niečo o maniakálnej depresii. Ako to môže dopadnúť, keď sa do seba zaľúbia dvaja pacienti trpiaci bipolárnou poruchou? Určite to majú o niečo komplikovanejšie, ako tí ostatní. Z filmu si môžete odniesť poznanie, že akýkoľvek toxický vzťah sa oplatí čim skôr ukončiť.

#10 Ten, kto stojí v kúte (The Perks Of Being A Wallflower, 2012)

Ako sa asi môže cítiť chlapec na prahu dospelosti, ktorého všetci šikanujú? Ak sa chcete začleniť a nejde to, môže nastúpiť depresia. Film vám však ukáže, aká dôležitá môže byť nielen úprimnosť samého k sebe, ale i priatelia a rodina.

Pozri aj: 10 filmov o duševných poruchách, ktoré vás zavedú do najtemnejších zákutí ľudskej mysle

themighty.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov