Najčastejšou odpoveďou ľudí na otázku, bez čoho by si, okrem lásky, nevedeli predstaviť vzťah, sú tri slová. Dôvera, úcta a rešpekt.

Dôvod, prečo je to tak, určite všetci poznáme. Tieto tri veci sú pre každý vzťah to, čo je pre ľudí kyslík – bez nich vzťah dlho neprežije. Veľa sa o tom hovorí a väčšina ľudí automaticky predpokladá, že v ich vzťahu sú prítomné. Kiežby. Či je to naozaj tak, to je už ťažšie povedať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 7 znakov vám pomôže zistiť, či vás váš partner alebo partnerka rešpektuje.

Emocionálne vás nevydiera

V praxi to znamená, že na vás neskúša žiadne reči typu: „Ak ma ľúbiš, tak…“. Ak ste čerstvo zamilovaní, táto veta vám neznie divne, no keď sa na ňu pozriete s odstupom, uvedomíte si, že je to surové vydieranie. Rešpekt vzniká, keď vo vzťahu milujeme viac toho druhého, než seba samých a sme ochotní pre milovanú osobu niečo obetovať – vlastné záujmy, voľný čas, ale aj čas, ktorý by sme chceli tráviť s ním/s ňou. Ak dokáže rešpektovať, že na niektoré veci sa ešte necítite, alebo že chcete ísť tento víkend ku kamoške, tak by ste sa mali zamyslieť nad tým, či vás naozaj miluje.

Unsplash.com/Priscilla du Preez

NIE je nie

Ak raz niečo odmietnete, nebude sa vás stokrát snažiť presvedčiť. Skôr naopak – nebude to riešiť, prípadne sa posnaží vyhýbať sa tomu. Berie vás predsa takých, akí ste a nepotrebuje, aby ste sa menili podľa jeho/jej predstáv.Chce predsa vás a nie svoju zidealizovanú predstavu partnera.

Počúva vás

Naozaj, nie len štýlom jedným uchom dnu a druhým von. Nemáte pri ňom pocit, že hovoríte len tak do vetra. Zaujíma sa o vás a o to, čo hovoríte. Na druhej strane, chceme podotknúť, že rovnako, ako vy, aj váš partner je niekedy skrátka unavený po ťažkom dni a potrebuje skôr oddych ako byť zahltený ďalšími informáciami. Majte to na pamäti.

Je úprimný

Rešpektujúci partner sa nikdy nebude snažiť ušetriť vás od zlých správ len preto, aby ste neboli rozrušená alebo smutná. Radšej bude úprimný a nepríjemné veci vám povie citlivo, no na rovinu. Okrem toho vám nemá problém povedať, čo si myslí, a to isté očakáva od vás. Rešpektuje vás a preto nepotrebuje, aby ste jeden pred druhým hrali divadielko. Je to predsa strata času… Skvelým vedľajším efektom úprimnosti je veľká sloboda a otvorenosť, ktoré by vo vzťahu dvoch dospelých, vzájomne sa milujúcich ľudí, nemali chýbať.

Unsplash.com/Ariel Lustre

Teší sa z vašich úspechov

A zároveň nemá potrebu dookola omieľať tie svoje. Má v úcte seba i vás. Keď sa o niečo veľmi snažíte a napokon sa vám to podarí, vaša polovička je tá, ktorá najlepšie vie, koľko úsilia, času a síl vás to stálo a preto vie najlepšie oceniť to, čo ste dosiahli. Vie vám dať najavo, že sa teší z vašich úspechov a je na vás hrdý/hrdá.

Hrá fair-play

Vzťahy, kde by sa tí dvaja nehádali, neexistujú. Hádky a konflikty sú normálnou súčasťou vzťahov. Teda, je normálne, keď sa hádate na niečom, čo vzišlo z aktuálnej situácie. Tu by si mali opäť do svedomia vstúpiť ženy, keď často pri hádke vyťahujú niekoľko týždňov (či dokonca i rokov) staré záležitosti. Je férové vybrať si, či hneď poviem, čo mi vadí, alebo to jednoducho nechám tak a nebudem to riešiť, ani sa k tomu neskôr vracať. Druhá strana mince je častejšie používanie psychického či fyzického násilia zo strany mužov, čo rovnako nie je v poriadku.

Môžete sa naňho spoľahnúť

Dohodnete sa na rande o piatej? Príde o päť minút skôr, aby ste nemuseli čakať. Poprosíte ho o pomoc? Nielenže vám ju prisľúbi, ale slovo aj dodrží. Týmito, často drobnosťami, vám dáva najavo, že vás rešpektuje, a že mu na vás záleží natoľko, aby si svoje veci zariadil tak, aby mohol splniť slovo, ktoré vám dal. Nežnejšie pohlavie však upozorňujeme, že ak váš milovaný partner pozerá s priateľmi zápas, je úplne v poriadku, že nebude reagovať na správy.

Unsplash.com/Christiana Rivers

Rešpektovať niekoho znamená prijať ho takého, aký je, snažiť sa mu rozumieť a pri sporoch či rozdielnych názoroch hľadať vhodné kompromisy. Vzťah, kde je láska, no chýba rešpekt, sa stáva egoistickým a jeho koniec býva veľmi bolestivý.

Nezabúdajte preto na univerzálne platné pravidlo, že to, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. Ak chcete rešpekt, rešpektujte. Rešpektujte aj to, že niekto sa nechce zmeniť a nemieni vás rešpektovať. Vtedy je najlepšou voľbou odísť.

Potri aj: Toto je 15 typov komplimentov, ktoré by nemali chýbať v žiadnom vzťahu

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov