Vzťahy sú komplikované, sú veľakrát príliš zamotané a kvôli nim máme mnoho problémov, no bez nich a hlavne bez konkrétnych ľudí by sme si náš život nevedeli predstaviť.

O vzťahy je potrebné dobre sa starať a čím bližší nám niekto je, tým viac by sme mu mali zo seba dávať. Neľakajte sa, väčšinou nejde o nič veľké a nákladné, postačia aj „obyčajné“ slová. Komplimenty sú v partnerskom vzťahu také dôležité, ako voda pre rastliny.

Článok pokračuje pod videom ↓

V dnešnej dobe sociálnych sietí čoraz viac upadá schopnosť komunikovať naživo a slovne vyjadriť svoje city a myšlienky. Mnohé vzťahy trpia a rozpadávajú sa práve kvôli tomu, že tí dvaja podcenili silu dotykov, úsmevu, milých a láskyplných slov, počúvania a úprimných rozhovorov tvárou v tvár. A keď sa k tomu pridá rutina a každodenné povinnosti, je to hotová katastrofa.

Ak vám na vašom vzťahu záleží, skúste ho okoreniť komplimentmi – nestoja vás veľa a môžu priniesť neočakávané ovocie. Hovorí sa totiž, že radosť rozdávaním rastie. Takže, smelo do toho! Toto je 15 typov komplimentov, ktoré by nemali chýbať ani vo vašom vzťahu.

Spojený s citmi

Určite ste už počuli, že veľakrát zaváži viac to, ako niečo poviete, než to, čo poviete. Ani v prípade pochvál to nie je inak. Prejaviť svoje city a emócie je v každom vzťahu dôležité. Veď napríklad „Včera si dobre navarila,“ znie úplne inak ako: „Drahá, včerajšia večera mi veľmi chutila. Vážim si, že sa o mňa staráš a dávaš mi tak najavo, že ma máš rada.“ Tak vidíte…

Unsplash.com/Pablo Heimplatz

Špecifický

Žiadne všeobecné reči typu: „Ty si taký šikovný…“ alebo „Vieš tak dobre variť!“ Choďte do hĺbky a buďte konkrétny. Prečo? Lebo všeobecné ocenenia môže ten druhý počúvať tak často, že sa už míňajú účinku. Tým, že ho pochválite celkom inak než ostatní, nielenže si to všimne, ale úprimne ho to aj poteší. Zároveň mu tým dáte najavo, že je pre vás dôležitý a oceňujete jeho schopnosti a zručnosti.

Povzbudivý

Všetci sa občas cítime neistí, nedostatoční a nekompetentní. Počuť podporu od blízkej osoby na nás spravidla pôsobí blahodarne. Dvojnásobne to platí v situáciách, kedy sa púšťame do nových vecí a robíme prvé kroky do neznáma. Keď je to tak vo vašom prípade, určite to tak bude aj u vášho partnera. Buďte preto citliví a vnímaví na okamihy, kedy ten druhý potrebuje cítiť, že mu niekto kryje chrbát.

Uisťujúci

Vo svete, v ktorom sa všetko rýchlo mení, každému dobre padne, keď má v niekom stálu a stabilnú oporu. Dajte preto svojej polovičke najavo, že nech sa deje čokoľvek, budete stáť pri ňom/nej, že je pre vás dôležitý/á a že na svoje problémy nie je sám/a.

Unsplash.com/Andrew Welch

Nečakajte, kým vás partner o kompliment požiada…

Naučte sa pochváliť a oceniť automaticky. Niekedy sa totiž stáva, že ten druhý potrebuje počuť kompliment, no nechce oň požiadať, aby to nevyznelo tak, že mu ide len o pochvalu.

…ak tak urobí, nebojte sa kompliment dať

Možno máte niekedy pocit, že tých pochvál rozdávate až príliš a preto ich obmedzíte. Ak vás potom ten druhý požiada o ocenenie, jednoducho mu ho dajte. Zrejme ho potrebuje, teda, nepotrebuje ani tak tie slová, ako to, čo predstavujú – vašu lásku, pozornosť, záujem a uznanie.

Oceňujúci

Vynesie smeti? Umyje riad? Urobí niečo za vás? Dobre vám to padne, že? Nuž, dajte to tomu druhému vedieť. Ukážte mu, že to, čo robí, neberiete ako samozrejmosť. Nie sú potrebné chválospevy ani ódy, stačí jednoduché: „Ďakujem že…“ a možno po čase zbadáte, že tie smeti vynesie častejšie a bez toho, aby ste ho o to žiadali.

Vyjadrujúci

Tento typ komplimentu sa podobá na ten predchádzajúci a často idú ruka v ruke. Ak vás niečo, čo váš partner urobí alebo povie poteší, povedzte mu to a vyjadrite, čo to vo vás vyvolalo. Napríklad: „Mám rád keď si …, lebo mám pocit, že…“ Ak to budete robiť často, pomôžete vášmu vzťahu, pretože sa navzájom o čosi lepšie spoznáte

Unsplash.com/Clarisse Meyer

Sexy

K zdravému vzťahu patrí nielen silné puto a priateľstvo, ale aj láska, neha, vášeň a sex. A pre dobrý sex je dôležité, aby sa ten druhý pre vás cítil príťažlivý. Dajte mu to najavo! Nielenže to zvýši jeho sebadôveru, ale možno ho to povzbudí, aby sa odvážil vyskúšať niečo nové. A to vás oboch môže len obohatiť.

Týkajúci sa vzhľadu

Keď sú dvaja zamilovaní, často dokážu na tom druhom pochváliť aj tie najmenšie drobnosti. Čím vzťah trvá dlhšie a od zamilovanosti prechádza k láske, tým viac idú ľudia do hĺbky a zabúdajú na takéto milé slová, ktoré dokážu tomu druhému zlepšiť deň. Ak práve máte vo vzťahu krízu, vráťte sa na začiatok a skúste sa na toho druhého dívať, ako keď ste sa do neho zamilovávali. Nechajte sa prekvapiť výsledkom!

Oceňte nielen telo, ale aj ducha

Často sú tieto komplimenty ešte dôležitejšie, než tie predchádzajúce. Veď konieckoncov, na vzhľade nezáleží až tak, ako na tom, aký niekto je vo vnútri, aké sú jeho myšlienky, názory a postoje. Nezabúdajte na to.

Týkajúci sa vášho spoločného života

Predstavte si to z uhla pohľadu vašej polovičky – je vo vzťahu s niekým, koho miluje, s kým je šťastná a o koho nechce prísť. Niekedy jej však napadne, či to rovnako cíti aj ten druhý. Chceli by ste, aby mala takéto pochybnosti? Nie? Tak ju uistite, že je to najlepšie, čo vám život mohol dať, že vás vaša spoločná budúcnosť napĺňa radostným očakávaním a že jediné, čoho sa bojíte, je, že by ste o ňu mohli prísť.

Unsplash.com/Mahkeo

Rodičovský

Máte deti? Nuž, najskôr ste už zistili, že predstavy o rodičovstve sa od reality veľmi líšia. Možno si kladiete otázku, či ste dobrým rodičom. Vedzte, že váš partner je na tom podobne. Oceňte preto každú jeho snahu byť dobrým rodičom vašim deťom.

Spontánny

Máte plnú hlavu toho, ako svoju milovanú polovičku čo najlepšie pochváliť? Nepreháňajte to s premýšľaním a niekedy to nechajte jednoducho vyplynúť zo situácie…

Intímny

Máte svoje tajomstvá, svoje skratky, značky, prezývky, veci o ktorých viete len vy dvaja… Prečo k tomu nepridať aj komplimenty týkajúce sa toho najtajnejšieho? Možno ide o nepríjemné zážitky z minulosti, ktoré vaša polovička zvládla alebo o situácie, v ktorých prekonala svoj strach… Nech je to čokoľvek, vedzte, že úprimnou pochvalou len upevníte vaše puto.

Unsplash.com/Pablo Heimplatz

Čo dodať na záver? Chváľte a oceňujte, no s rozumom a hlavne úprimne a od srdca. Pamätajte, že to, čo dáte, sa vám niekoľkonásobne vráti…

Pozri aj: Viete, koľko rokov po svadbe vás čaká to najkrajšie a kedy to najhoršie obdobie? My vám to prezradíme

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov