Ste v noci aktívni, zatiaľčo celý deň by ste najradšej strávili v posteli? Môže to mať na svedomí aj chronická porucha cirkadiánneho rytmu.

Ľudská bytosť je vo všeobecnosti nastavená na dvojfázový cyklus spánku a bdenia. Drvivá väčšina z nás spí cez noc, pričom počas dňa sa venuje klasickým povinnostiam. Niektorí ľudia však môžu mať svoj biorytmus poriadne rozhádzaný. Možno k nim patríte práve vy. Ak tieto komplikácie trvajú dlhodobo, môžeme hovoriť o chronických poruchách cirkadiánneho rytmu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tieto poruchy trápia až 70-percent nevidiacich, u ktorých absentuje schopnosť vnímania svetla a tmy. My, ostatní, máme väčšinu prirodzený biorytmus rozhádzaný v dôsledku jet lagu, kedy má náš organizmus problémy zvyknúť si na časový posun. Avšak chronické poruchy prirodzeného cirkadiánneho rytmu môžu trápiť aj vás. Toto sú najčastejšie z nich:

#1 Chodíte spať so sliepkami a budíte sa uprostred noci

Photo by Gregory Pappas on Unsplash

Tento symptóm môžeme najčastejšie vypozorovať u dôchodcov, no týka sa aj mladej generácie. Ak už okolo 18 až 20-tej musíte ísť do postele, pričom sa budíte okolo 4-tej ráno, môže to byť príznakom poruchy prirodzeného biorytmu.

#2 Dobre sa vyspíte len cez víkend

Cez týždeň, napriek všemožnému úsiliu, zaspávate len veľmi ťažko. Cez víkend však, naopak, spíte ako medveď. Je vám to známe? Tak v tom prípade netrpíte poruchou cirkadiánneho biorytmu, ale jej pravým opakom. Je to syndróm posunutej spánkovej fázy. Mimochodom, môžeme ho ľahko vypozorovať najmä u tínedžerov.

#3 Každý deň sa zobúdzate o niečo neskôr

Photo by alan KO on Unsplash

A to aj napriek tomu, že idete do postele v rovnakom čase. Podľa odborníkov to môže byť príznakom 24-hodinovej spánkovej poruchy. Zvyčajne sa vyskytuje u ľudí, ktorí majú problém so zrakom.

#4 Váš spánkový rozvrh je rozhádzaný

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Pri zdravom spánku je kľúčová pravidelnosť. Ak každý večer chodíte do postele v rozdielnom čase, môže to predstavovať obrovskú záťaž pre organizmus. Ten sa nevie tak rýchlo prispôsobovať nečakaným zmenám. Ak raz za čas zmeníte svoj spánkový rituál, nič sa nedeje. Na druhej strane, ak chodíte spať skutočne kedykoľvek, môže to byť znakom cirkadiánnej spánkovej poruchy.

#5 Máte problém zaspať po dlhom cestovaní

Niektorým ľuďom to nerobí žiadne problémy. Aj keď precestovali niekoľko časových pásiem, bez problémov zaľahnú do postele. Ak sa však vy napriek veľkej únave bezcieľne prevaľujete na posteli, môže to mať na svedomí práve spánková porucha súvisiaca s jet lagom. Tu je zopár tipov, ktoré vám ju pomôžu prekonať.

#6 Pracujete na zmeny

Photo by Muhammad Raufan Yusup on Unsplash

Ak sa vám denné zmeny striedajú s nočnými, určite sami potvrdíte, že takýto štýl práce predstavuje poriadnu záťaž na organizmus. Ak si však na takúto zmenu neviete zvyknúť ani po rokoch, mali by ste svoj problém konzultovať s odborníkom.

Pozri aj: 3 “staromódne” recepty na lepší spánok, vďaka ktorým sa vyspíte tak dobre, ako nikdy predtým

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov