Nie je nič otravnejšie, ako niekoľko dní na dovolenke bojovať s časovým posunom. Odborníci však pre nás majú skvelý tip, ktorý pomáha v boji s jet lagom.

Ak sa chystáte na dovolenku do nejakej svojej vysnívanej exotickej krajiny, boj s časovým posunom vás môže pekne otráviť. Miesto toho, aby ste vybehli na pláž a vychutnávali si čerstvý vzduch a šumenie mora, sa unavení sklátite do postele. Možno však budete prekvapení konštatovaním odborníkov, ktorí svorne tvrdia, že spánok rozhodne nie je najlepším liekom na jet lag.

Článok pokračuje pod videom ↓

Za jet lag, teda tzv. pásmovú chorobu, môže z veľkej časti i nedostatočná úroveň kyslíka v lietadle. Naše telo sa po prílete do cieľovej destinácie potrebuje skutočne poriadne nadýchnuť. Rada odborníkov vás teda možno trochu prekvapí, ale naozaj funguje skvele:

Ak sa chcete čo najskôr vyrovnať s časovým posunom, choďte si zašportovať.

Vytiahnite tenisky, schuti si zabehajte alebo si zacvičte niekde na pláži jogu. Telo potrebuje kyslík. Pri dlhom lete sa totižto muselo uspokojiť s nevyhnutným minimom.

Cvičenie naozaj pomáha

Photo by Kristian Egelund on Unsplash

Podľa odborníkov vám stačí 30 až 45 minút na to, aby ste sa dostali späť do formy. Je to výhodnejšie i z časového hľadiska, veď v posteli by ste pri dobiehaní „zameškaného“ spánku strávili oveľa viac času.

Priaznivosť cvičenia na boj s pásmovou chorobou potvrdil výskum skupiny torontských vedcov už v roku 1987. 20 škrečkov vtedy vystavili 14 hodinovému umelému osvetleniu, ktoré sa striedalo s 10 hodinami tmy. Polovica škrečkov bola následne umiestnená do otáčajúcich sa kolies, v ktorých chtiac či nechtiac museli vynaložiť aktivitu. Druhá polovica relaxovala v klietkach. Vedci zistili, že práve aktívna skupina škrečkov sa oveľa rýchlejšie vysporiadala s tzv. pásmovou chorobou.

Photo by Matthew Kane on Unsplash

Preto ak máte zbalené kufre a chystáte sa letieť niekam poriadne ďaleko, nezabudnite si pribaliť aj tenisky. V tomto prípade skutočne platí, že pohyb na čerstvom vzduchu môže byť ten najlepší liek.

Pozri aj: Týchto 20+ citátov o cestovaní vás prinúti ešte dnes si zbaliť batoh a naplánovať si ďalšiu cestu do sveta

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov