Už naši predkovia veľmi dobre vedeli, čo zaberá na spánok.

Mnohých ľudí trápi nespavosť, večer sa v posteli iba prehadzujú a spánok akoby neprichádzal. Celkom určite sa na internete nachádza množstvo trikov a tipov, ktoré by mali zatočiť s týmito problémami, no je pravda, že nie všetko z toho naozaj funguje. Na druhej strane, tieto tri zastarané tipy, ktoré pochádzajú viac menej z histórie, by vám konečne mohli pomôcť.

Článok pokračuje pod videom ↓

O aké tipy ide?

#1 Dvojfázový režim spánku

Vedci veria tomu, že pred priemyselnou revolúciou, zavedením umelého svetla či regulovaného pracovného dňa ľudia spali v dvoch fázach. „Prvý spánok“ mali po západe slnka, potom sa uprostred noci zobudili, jedli, čítali, mali sex či sa rozprávali so svojím partnerom. Následne sa vrátili do postele a mali „druhý spánok“, ktorý trval až do svitania.

Podľa odborníkov je takýto dvojfázový spánok pre človeka oveľa zdravší, lepší a efektívnejší a dokonca niektorí sú toho názoru, že osem-hodinový spánok nie je pre nás a pre naše telo vôbec prirodzený. Ľuďom, ktorí majú problém so spánkom, či sa v noci často zobúdzajú, odporúčali presne túto metódu a výsledky boli viac než pozitívne.

Photo by Gabriela Mendes from Pexels

#2 Doprajte si šlofíka – každý deň

Myšlienka dopriať si určitý odpočinok bola zavedená s moderným osemhodinovým pracovným časom, no nápad dať si poobede poriadneho šlofíka siaha ešte hlbšie do histórie. Už text lekára, ktorý pochádza z piateho storočia pred naším letopočtom, hovorí o tom, že pacienti by si mali každé poobedie aspoň na chvíľu zdriemnuť, aby tak urobili niečo dobré pre svoje telo.

Rozsiahle štúdie, najmä v krajinách ako Grécko či Španielsko, kde je krátky poobedný spánok na dennom poriadku, hovoria jasnou rečou – takýto spánok znižuje riziko srdcových problémov či zvýšeného krvného tlaku a pozitíva sa objavili aj v iných aspektoch. Spanie počas dňa rozhodne nie je náhradou za stratený spánok, ktorý vám chýba počas noci, no rozhodne dopomáha k vášmu celkovému zdraviu.

#3 Pitie mandľového mlieka pred spaním

Už vaši starí rodičia vám určite hovorili, že ak máte problém zaspať, vyriešiť to môže pohár teplého mlieka. No vedeli ste, že pitie mlieka z orechov je ešte starší trend? Už v sedemnástom storočí lekári radili pacientom, že mandľové mlieko je jednoznačne najlepšie, pokiaľ ide o nespavosť. A nie len to – odporúčali sa aj prísady ako fialky či ružová voda.

Hoci kravské mlieko je tiež dobré, aj novodobý odborníci sa viac prikláňajú k tejto starej myšlienke – mandľovému mlieko. To totiž navyše neobsahuje laktózu a obsahuje tryptofán, aminokyselinu, ktorá reaguje s melatonínom a vyvoláva tak spavosť.

unsplash.com

Pozri aj: Po ich prečítaní sa vám bude zaspávať ťažko. Toto je 8 spôsobov, ktorými ľudia zomierajú počas spánku

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov