Život po svadbe nebude vždy prechádzkou ružovou záhradou.

Smutným faktom je, že nielen na Slovensku, ale aj v celom svete sa viac ako 50% manželstiev rozvádza. Aj to je dôvodom, prečo sú vzťahy psychológmi a vzťahovými odborníkmi skúmané čoraz viac. Práve tí na základe niekoľkoročných pozorovaní tisícov párov dospeli k tomu, že po sobáši čakajú manželov 3 hlavné obdobia. My vám prezradíme, kedy prídu a aj to, ako s tými negatívnymi čo najúspešnejšie bojovať. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Najkrajšie obdobie: Prichádza po 3 rokoch

Viacerí odborníci sa zhodujú v tom, že najkrajšie obdobie v živote manželov prichádza 3 roky po ich svadbe. Pár je už dostatočne “zvyknutý” na manželský život a naučil sa, ako si ho vychutnávať plnými dúškami. Manželia sú už dostatočne zrelí a vo viacerých prípadoch ešte nemajú deti, takže majú dostatok priestoru venovať sa len jeden druhému a prežívať “druhú zamilovanosť”.

Photo by Joanna Nix on Unsplash

Najťažšie obdobie: Prichádza po 5 rokoch

Mnoho párov medzi 3-5 rokom od uzavretia manželstva dospeje k rozhodnutiu mať dieťa. To je však pre mnohé páry zaťažkávajúcou skúškou. Manželia museli vystúpiť z istej komfortnej zóny a je pre nich ťažké skombinovať svoje záujmy, kariéru, dieťa a čas jeden pre druhého. Piaty rok sa preto v manželstve považuje vo väčšine prípadov za najhorší a mnoho párov sa rozvedie práve počas tohto obdobia.

pexels.com

Druhá veľká kríza: Prichádza po 7 rokoch

Ak sa vám spolu podarilo prekonať piaty rok, pravdepodobne boli ďalšie 2 roky krásne a harmonické. Druhá veľká kríza však zväčša prichádza 7 rokov po svadbe. Odborníci túto fázu nazývajú aj “múr” alebo “stena”. Život sa totiž pre manželov stane rutinou. Časté bývajú hádky o smerovaní vzťahu, výchove dieťaťa či o prerozdelení úloh v domácnosti. Je to veľmi ťažké obdobie, avšak ak ho prekonáte, váš vzťah bude pevný, ako nikdy predtým.

pexels.com

Ak chcete prekonať aj tie najväčšie krízy, odborníci odporúčajú dodržiavať nasledovné rady

Rozprávajte sa – o čomkoľvek. Zaujímavými sú výsledky jednej štúdie, ktorá dokázala, že ak sa spolu manželia dokázali porozprávať o filme, ktorý práve videli, riziko rozvodu to znižovalo až o 50%. Je to len ďalším dôkazom toho, že komunikácia je absolútnou nevyhnutnosťou. Rozprávajte sa veľa a o čomkoľvek. Váš vzťah tým bude kvitnúť.

Vplyv môže mať aj počet súrodencov. Ďalšia štúdia potvrdila, že ľudia, ktorí nie sú jedináčikovia, vykazujú nižšiu mieru rozvodovosti. Ide však skôr o zaujímavosť, nie o niečo, čo by ste vy mohli nejak priamo ovplyvniť. Súvislosť bola dokázaná aj pri vzdelaní – najnižšia miera rozvodovosti bola zaznamenaná pri pároch, kde mali obaja manželia vysokoškolské vzdelanie.

pexels.com

Zredukujte čas strávený na sociálnych sieťach. Žiaľ, potvrdilo sa, že čím je človek na sociálnych sieťach aktívnejší, tým mizernejší je jeho partnerský život. Stojí to za zamyslenie, nie?

Peniaze. Faktom je, že peniaze sú najčastejšou príčinou hádok v manželstve. Ak sú témou č. 1 aj u vás, a to napriek tomu, že obaja zarábate dobre, je to problém. Páry, ktoré sa o peniazoch hádajú častejšie, pôsobia na rozvod ako magnet.

Podarilo sa vám už prekonať niektorú z vyššie spomínaných kríz? Akú radu by ste doplnili?

Pozri aj: Všetky šťastné páry majú spoločnú túto jednu vec. Tušíte, ktorá to je?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov