Foto: unsplash.com

Veci, ktoré ste o úzkosti asi netušili.

Nikto si nepraje trpieť úzkostnou poruchou, no aj napriek tomu ňou v súčasnosti trpia tisíce ľudí. Ide o chorobu, ktorá vám dokáže poriadne strpčiť život a nedovolí vám robiť aktivity, s ktorými by ste za iných okolností nemali problém. A aj keď toho už o úzkostiach viete veľa, stále sa nájdu nové a nové veci, ktoré vás dokážu prekvapiť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Nie je to dobrovoľné

Poznáte ľudí, ktorí vám neustále predhadzujú pred oči, že „šťastie je voľba“? Určite áno. Ľudia vás tiež budú presviedčať, že aj úzkosť je v podstate len vašou voľbou, a ak by ste chceli, zmizla by. V skutočnosti to tak však vôbec nefunguje. Úzkostná porucha je kombináciou genetiky a prežitej skúsenosti, rozhodne nejde o slobodnú voľbu.

#2 Každá skúsenosť s úzkosťou je úplne iná

Aj keď je úzkostná porucha jednou z najrozšírenejších chorôb, neexistujú dvaja jedinci, ktorí by s ňou mali presne na chlp rovnakú skúsenosť. U každého ju spúšťa niečo iné, u každého sa prejavuje nejak inak a preto ani neexistuje len jeden jediný druh liečby, ktorý by bol vhodný pre všetkých.

unsplash.com

#3 Byť nervózny neznamená to isté, ako trpieť úzkosťou

Pocity nervozity alebo strachu sú úplne normálne reakcie na stres, ktoré prežíva každý človek. Úzkosť je ale duševná porucha. Mnohí ľudia ju budú limitovať tým, že sa vás budú snažiť presvedčiť, že ste len v strese, no byť nervózny a trpieť úzkosťou, to sú dve odlišné veci.

#4 Existuje mnoho rôznych príznakov úzkosti

Medzi tie najbežnejšie určite patrí pocit nepokoja, menejcennosti, smútku, intenzívny strach či nekontrolovateľné starosti. No úzkosť sa môže prejavovať aj fyzicky, ako napríklad chronické bolesti hlavy alebo tela, búšenie srdca, sucho v ústach alebo oslabená imunita.

#5 Úzkosť je väčšinou spájaná aj s inými problémami

Odborníci tvrdia, že úzkosť sa objavuje aj s inými problémami, ako napríklad depresia, nespavosť alebo problémy s trávením.

unsplash.com

#6 Úzkosť môže niekedy vyzerať aj ako hnev

Hnev je zakorenený v strachu a strach je len ďalšie pomenovanie pre úzkosť. Ak ste podráždení či nahnevaní a neviete si vysvetliť prečo, je dosť možné, že je to len prezlečená úzkosť. Ak sa chcete naučiť riadiť svoj hnev, musíte byť schopní pomenovať svoj strach a naučiť sa ovládať to, čo za tým v skutočnosti stojí: úzkosť.

#7 Úzkosť nezmizne tým, že ju budete ignorovať

Vyhýbanie sa zdrojom strachu a úzkosti je prirodzené, ale vo vašom živote to vyvoláva ešte viac úzkosti. Žiadna úzkosť nezmizne len tým, že ju budete ignorovať a potláčať do úzadia, akoby ste ju vôbec nemali.

#8 Dokáže to ovplyvniť aj vaše vzťahy

Úzkosť má vplyv na každý aspekt vášho života, vrátane vašich vzťahov. Je dôležité naučiť sa komunikovať s vaším partnerom o vašich problémoch a potrebách. Môže vám to spôsobiť určité napätie, no nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť či vyriešiť.

#9 Nie vždy viete dopredu, kedy príde

Aj keď už viete v niektorých situáciách predpovedať, kedy na vás úzkosť príde, niekedy máte pocit, akoby prišla úplne z ničoho nič. Je to však normálne, pretože spúšťačom úzkosti môže byť naozaj čokoľvek – dokonca aj taká vec, o ktorej ste si to predtým vôbec nemysleli.

unsplash.com

#10 Pozorovanie môže pomôcť

Terapeuti odporúčajú, aby ste pozorovali samých seba. Ktoré situácie vo vás vyvolávajú najviac úzkosti? Čo môže byť spúšťačom? Ako reagujete na určité typy správania? Čím viac informácii o svojej úzkosti máte, tým ľahšie s ňou môžete bojovať. Skúste sa preto pozorovať.

#11 Váš životný štýl vo veľkej miere ovplyvňuje aj vašu úzkosť

Vaša každodenná rutina tiež môže v určitej miere ovplyvniť aj vašu úzkosť. Ak vynechávate jedlá, trávite príliš veľa času na sociálnych sieťach, chodíte spať neskoro v noci, pijete priveľa kofeínu, alebo celý deň sedíte doma a vôbec nemáte prístup k dennému svetlu, potom sa vaša úzkosť môže len a len zhoršovať.

#12 Pomôcť dokáže aj cvičenie a pohyb

Cvičenie nie je liek na úzkosť. Je to však jeden z prostriedkov, ktorý môže dopomôcť k jej zlepšeniu. Cvičenie alebo akákoľvek iná fyzická aktivita napomáhajú k zlepšeniu nálady, keďže sa pri nich uvoľňujú sa endorfíny.

#13 Existuje aj „dobrá úzkosť“

Áno, čítate správne, existuje aj „dobrá úzkosť“, alebo inými slovami, malé množstvo úzkosti. Úzkosť je podľa vedcov v podstate energia. A táto energia môže byť zdrojom na vyjadrenie najlepších častí toho, kým skutočne ste.

unsplash.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov