Foto: unsplash.com

Experti vysvetľujú, prečo sa po dobrej udalosti necítite dobre, ale naopak, ešte horšie.

Keď sa vám podarí niečo úžasné, ako napríklad to, že vás povýšia či dokončíte projekt, na ktorom ste dlho pracovali, alebo sa vo vašom živote stane nejaká dobrá udalosť, čakáte, že bude nasledovať úplná explózia šťastia, či možno dokonca aj úľava. No nie je to tak vždy a neplatí to pre každého. V skutočnosti sa po dobrých udalostiach často cítime ešte horšie a vôbec to nie je niečo nezvyčajné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké na to majú odborníci vysvetlenie?

Podľa psychologičky Carly Marie Manlyovej, keďže mozog musí pracovať veľmi rýchlo, keď príde na úzkosť, nie vždy dokáže rozoznať, či ide o dobrú alebo zlú situáciu. A tak keď sa stane niečo dobré, fyzické príznaky, ktoré pociťujeme, sú podobné tým, ktoré si spájame s panikou alebo so strachom.

unsplash.com

A aj keď dokážete rozoznať pocit vzrušenia (dobrý stres) od pocitu strachu (zlý stres), je možné, že vaše telo je už tak zvyknuté na chronický stav úzkosti, že pozitívne fyziologické zmeny, ku ktorým dochádza po dobrých správach, u vás môžu paradoxne vyvolať pocit, že niečo nie je v poriadku – jednoducho preto, že nie ste zvyknutí na to, aby ste sa cítili dobre.

Táto reakcia môže byť ešte zhoršená naším základným presvedčením, že po dobrých situáciách nasledujú tie zlé. Nedokážeme sa už tešiť alebo mať radosť z toho dobrého, pretože kdesi v podvedomí vieme, že teraz bude nasledovať niečo zlé, niečo, kvôli čomu budeme nešťastní.

Našťastie, odborníci tvrdia, že existuje mnoho cvičení, ktoré vám môžu s touto situáciou pomôcť – so situáciou, keď očakávate, že sa konečne budete cítiť dobre, no v skutočnosti sa cítite ešte horšie, než by ste sami chceli. Tu je niekoľko tipov:

unsplash.com

#1 Pripustite, že cítite úzkosť

Prvým krokom k eliminácii úzkosti je to, že vôbec pripustíte, že sa niečo také deje. Môžete si tak pripomenúť, že to, čo cítite, nie je strach, ale naopak – práve sa s vami deje niečo úžasné, a vy si to zaslúžite. Práve prežívate šťastné a radostné chvíle, a nie je sa čoho báť.

#2 Spomaľte

Keď sa vaše telo dostalo do stavu pohotovosti, je dobré, ak ho opäť upokojíte a dostanete sa tak do pohody. Celkom určite pomôže hlboké dýchanie či pomalé, nie prudké pohyby tela. Spomaľte na chvíľu a nechajte, nech vám všetky zlé myšlienky prejdú hlavou. Potom tam bude miesto na tie dobré.

#3 Dovoľte si byť šťastní

Klinická psychologička Anna Kressová hovorí, že byť otvorenejší voči pozitívnym výsledkom môže taktiež zmierniť vaše pocity úzkosti. V praxi to znamená asi to, že keď sa stane niečo dobré, naozaj si niekoľko sekúnd vychutnávajte ten zážitok. Dovoľte si byť šťastní a dovoľte si cítiť šťastie.

unsplash.com
huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov