Sme zvedaví. Zaujíma nás, prečo niekto nemá dieťa či frajera. Sú otázky, ktoré nám samým vyslovene lezú na nervy. No napriek tomu ich kladieme okoliu.

„Ty ešte nie si tehotná? A načo ešte čakáš? Nebudeš večne mladá!“ Takéto „taktné“ otázky si vypočuje snáď každá žena, ktorá nechodí pár mesiacov po svadbe s tehotenským bruchom. Je však samozrejmé, že svoj bolestivý zážitok potratu nebude vešať na nos tete z druhého kolena, o ktorej vie, že je poriadna klebetnica. Alebo sa možno nedarí. Možno nie je náplňou jej života priviesť na tento svet novú bytosť. A nikto nemá právo pýtať sa jej na dôvody. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Sú veci, na ktoré by sa malo uložiť informačné embargo. Nemali by sme sa na ne pýtať, no napriek tomu to robíme. Asi je to normálne, pretože v škole nás neučia, ako správne komunikovať. Preto sa ľahko môže stať, že niekomu môžeme poriadne ublížiť, i keď sme to vážne nechceli. Prinášame vám 11 otázok, ktoré sú nepríjemné snáď každému človeku. No napriek tomu sa ich stále pýtame.

#1 Prečo s nikým nechodíš?

„Lebo mi vyhovuje samota. Pretože nechcem mať vedľa seba debila. Pretože ma priťahuje rovnaké pohlavie.“ Aj takto môžu znieť odpovede. V našej spoločnosti sa však človek bez partnera berie ako zlyhanie, ako menejcenná osoba. Ale nech to je akokoľvek, na samotu má každý určite dôvody. A nikomu ich nemusí vysvetľovať.

#2 Koľko si mal/a sexuálnych partnerov?

pixabay.com

Nula alebo dvadsať. Je to úplne jedno. Každý z nás si niečím prešiel. A určite budete súhlasiť, že záujem o cudzí sexuálny život hraničí so zvrhlosťou. Však je to tak? Pozerajme sa pod svoju perinu a tú cudziu radšej nechajme na pokoji.

#3 Ako pokračuješ v hľadaní práce?

Nemať zamestnanie je frustrujúce samo o sebe. Na sebavedomí nám nepridá, ak nám bude okolie klásť tú istú (otravnú) otázku. Snažíme sa, ako vieme. Iné je, ak niekto roky sedí na gauči, dúfajúc, že zarobí na pozeraní tureckej telenovely. Vtedy ho teba aspoň trošku popohnať.

#4 Prečo si sa tak obliekla?

pixabay.com

Cítite tú pasívnu agresivitu? Sme dospelé bytosti. Aj oblečením vyjadrujeme sami seba. Aj keby ste si na seba dali vrece a prepásali sa igelitom, je to len vaša voľba. Samozrejme, lepšie je nezachádzať až do takých extrémov, ale ako sa hovorí, proti gustu žiaden dišputát!

#5 Ako sa máš? Čo máš nové?

Koľkokrát ste dnes už položili túto otázku? Ak sa však nad ňou aspoň trošku zamyslíme, zbadáme jej absurdnosť. Ak máte problémy, s vysokou pravdepodobnosťou ich nepriznáte pred cudzím človekom. Myknete plecom a asi poviete „Mám sa fajn.“ Hoci to má od reality poriadne ďaleko.

#6 Akej si národnosti?

Maďar, Slovák či Vietnamec. Nie je to v podstate jedno? Rozdiely si vytvárame my samotní. Preto by sme mali hľadať to, čo nás spája, nie rozdeľuje.

#7 Kedy sa zoberiete?

pixabay.com

„Keď to budeme cítiť,“ možno tak by znela vaša odpoveď. Je však otravné, keď vám po určitej dobe vo vzťahu ľudia začínajú klásť túto nepríjemnú otázku. Svadba nemusí byť cieľom. Ani zákonite neznamená, že sa váš vzťah posunie do kvalitatívne lepšej úrovne. Nejaký dátum v kalendári predsa nemusí nikoho zaujímať!

#8 Kedy budete mať deti?

Tu sa vraciame na samotný začiatok. Možno sa vám nedarí. Možno deti plánujete až o pár rokov. A možno vôbec nie sú súčasťou vašich dlhodobých plánov. Spoločnosť sa nám snaží podsunúť nejaké šablóny. Musíme sa vydať, musíme mať deti. V skutočnosti však nemusíme absolútne nič. Je to oslobodzujúce zistenie!

#9 Si si istý/á, že to chceš jesť?

Práve sa snažíte naplno si vychutnať krémeš či hamburger. V tej chvíli vôbec nepotrebujete, aby vás niekto buzeroval. Opäť platí staré známe. Vaše telo, váš život, vaša voľba.

#10 Prečo vyzeráš tak unavene?

pixabay.com

I keď to myslíme dobre, touto otázkou môžeme poriadne ublížiť. Nikdy totiž nemôžeme vedieť, čím tá druhá strana prechádza. Upozorňovať na únavu je nanajvýš netaktné.

#11 Ako v tom vyzerám?

„Ako jaternica.“ Na túto otázku sa nie vždy môže poskytnúť úprimná odpoveď. Okrem toho na ňu je skutočne pripravení len málokto z nás.

Preto, ak vás nabudúce premkne zvedavosť, skúste sa  najprv zhlboka nadýchnuť. A chvíľku porozmýšľať, či je naozaj taktné položiť otázku, ktorá sa vám lepí na jazyk.

Pozri aj: Toto je 15+ najhlúpejších otázok, ktoré kedy ľudia položili. Nebudete chcieť veriť, že ich niekto skutočne mohol vysloviť

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov