Foto: pexels.com

Ak máte pocit, že už dlhodobo stojíte na mieste, je čas na zmenu.

Nájsť si prácu, ktorá vás bude napĺňať a v ktorej zúročíte všetky svoje kvality, nie je jednoduché. Na druhej strane to nie je žiadna „mission impossible“. Len treba vedieť, ako na to. Toto je 10 psychologických techník, ktoré stojí za to si osvojiť, ak chcete obstáť na trhu práce v tvrdej konkurencii.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výrazne vám zvýšia šance na úspech.

#1 Vyzdvihnite plusy, no nepreháňajte to so (seba)chválou

Photo by rawpixel on Unsplash

Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 116 čerstvých absolventov vysokých škôl, hovorí jednoznačne. Študenti, ktorí vedeli vyzdvihnúť kvality spoločnosti, v ktorej sa uchádzali o prácu, mali pri pohovore vyššie šance. Avšak s chválou treba zaobchádzať veľmi opatrne. Prílišné pochvaly sú falošné a majú skôr opačný účinok. Taktiež nevyzdvihujte samých seba do nebies. Nezabúdajte, že dobré sa chváli samo.

#2 Ukážte, že si viete udržať kontrolu nad vecou

Pri pohovore sa určite nevyhnete ani háklivým otázkam. Niektoré z nich môžu preveriť vaše schopnosti reagovať v stresových situáciách. Veľmi dôležité je ukázať, že stres či iné ťažké situácie zvládate s nadhľadom. Situácie by ste mali kontrolovať vy. Nemalo by to byť naopak.

#3 Naučte sa rozprávať sami so sebou

Photo by Mikail Duran on Unsplash

Aj keď si niekto myslí, že je to len údel bláznov, nie je to tak. Ešte pred vstupom do miestnosti, v ktorej sa koná pohovor, si môžete povedať pár viet, ktoré vám dodajú odvahu. „Som človek, ktorý pozná svoje kvality. Viem, že to zvládnem.“ Aj takéto (ne)obyčajné vety vám môžu pomôcť.

#4 Využite vizualizáciu

Naša myseľ v sebe ukrýva ohromnú silu. Dokazuje to aj štúdia, v ktorej mala polovica účastníkov za úlohu predstaviť si, ako idú v pokoji a uvoľnení na pohovor. Pri simulovanom pohovore im táto vizualizácia pomohla a viedli si na ňom oveľa lepšie, než druhá, kontrolná skupina.

#5 Zabudnite na falošný úsmev

Faloš sa ihneď odhalí. Určite ani vy nemusíte falošné úsmevy, ktorými nás chcú rôzni predajcovia presvedčiť o kvalite predávaného výrobku. Pri pohovore sa nemusíte ceriť od ucha k uchu. Oveľa lepšiu službu vám spraví nenápadný úsmev, ktorý ide od srdca. Aj viaceré štúdie potvrdzujú, že neverbálna reč nášho tela dokáže silne ovplyvniť celý pohovor.

#6 Podajte ruku

Photo by rawpixel on Unsplash

Aj taká maličkosť, ako podanie ruky, dokáže zavážiť. Experti tvrdia, že správne podanie ruky viac zaváži na pracovnom pohovore najmä u žien.

#7 Bráňte sa, ak to vyžaduje situácia

Nie je pravda, že na pracovnom pohovore sa musíte hrať na mŕtvu rybu. Ak je to potrebné, nebojte sa obhájiť. Niektoré štúdie ukázali, že ľudia, ktorí vedeli na pohovore obhájiť svoje prešľapy a sľúbili ich nápravu, mali vyššie šance na získanie práce, než ostatní. Všetko však samozrejme závisí od situácie, v ktorej sa momentálne nachádzate.

#8 Nebojte sa priznať svoje slabosti

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Nikto nie je dokonalý. Ani ten najlepší zamestnanec, ba ani ten najlepší zamestnávateľ. Štúdie ukázali, že väčšiu šancu uspieť na pracovnom pohovore mali ľudia, ktorí sa nebáli hovoriť aj o svojich slabších stránkach. Lepšie je ich spomenúť na začiatku pohovoru, než tŕpnuť, kým ich z vás vytiahne personalista. Pri pohovore platí aj nasledovné: svoje silné stránky si nechajte až nakoniec. Zanecháte tak po sebe skutočne silný dojem.

#9 Vyhnite sa prázdnym slovám

Hm, eee či iné zvukové vsuvky na pohovor nepatria. Aj keď ste nervózni, skúste si zachovať profesionalitu a vyhnite sa prázdnym slovám. Vyjadrujte sa stručne a jasne. Určite tým potešíte vášho nádejného zamestnávateľa.

#10 Buďte jedineční

Photo by freestocks.org on Unsplash

Každý z nás v niečom vyniká. Skúste preto v sebe objaviť to “svoje“. Nachádzajte rôzne odpovede a prístupy. Nebuďte ako ostatní. Vytŕčať z radu sa rozhodne oplatí, a to najmä na pracovnom pohovore.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov