Foto: Unsplash/Anastasia Sklyar

Poznáte niektorý z týchto zaujímavých faktov?

„Všetko môže počkať, len láska nie. Kto nechá čakať lásku, uráža najvýznamnejšieho hosťa svojho života.“

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak ste niekedy boli zamilovaní, pravdepodobne si dobre uvedomujete silu a moc lásky. Aj keď majú všetky vzťahy svoje tienisté stránky, láska vždy zvíťazí. Zaľúbenosť sa môže cítiť nesmierne obohacujúcou, pretože má silu liečiť bolesť a odbúravať stres. Okrem toho vás robí viac súcitným, veľkorysým a láskavým. Tí, ktorí boli zamilovaní, vedia, že je to nepochybne najsilnejšia emócia.

Portál I Heart Intelligence zostavil zoznam 10 faktov o láske o ktorým ste pravdepodobne nevedeli.

#1 Byť zamilovaný je ako byť na drogách

Keď sa zamilujete, vzrušenie a šťastie, ktoré cítite, sú rovnaké ako eufória, ktorú užívatelia návykových látok prežívajú. Podľa štúdie zverejnenej v časopise The Journal of Sexual Medicine má  zaľúbenie a požívanie drog rovnaké euforické pocity, pretože obidve uvoľňujú šťastné hormóny, ako je dopamín, oxytocín a adrenalín.

Foto: Unsplash/John Schnobrich

#2 Objatia dokážu zmierniť stres

Štúdia vykonaná na University of North Carolina skúmali, aký vplyv má objatie na ľudí. Ukázalo sa, že žene sa znížili hladiny krvného tlaku a zvýšili hladiny oxytocínu.

#3 Zvieratá sa zaväzujú k monogamným vzťahom

Nie sme jediný druh, ktorý (vo väčšine prípadov) praktizuje monogamné vzťahy. Okrem ľudí sa týmito vzťahmi zaväzujú aj niektoré zvieratá. A to doživotne.

#4 Srdcia milencov sa synchronizujú

Keď vedci z Kalifornskej univerzity analyzovali 32 párov, ktoré sedeli oproti sebe len 3 minúty, zistili, že ich srdcová frekvencia bola takmer rovnaká. Výskum preukázal, že keď sa zamilovaní ľudia pozerajú do očí svojmu partnerovi, môže sa ich srdcový rytmus zosynchronizovať. Spôsobené to je silným emocionálnym a fyzickým spojením.

Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

#5 Túlenie sa zlepšuje náladu

Túlenie a maznanie sa s partnerom zvyšuje vašu náladu, pretože uvoľňuje oxytocín. Vďaka tejto dobre známej skutočnosti sa oxytocín označuje aj ako „hormón prítulnosti“.

#6 Láska zmierňuje chronické bolesti

Láska má moc znižovať a dokonca liečiť bolesť. Vedci z lekárskej fakulty Stanfordskej univerzity zistili, že láska a lieky proti bolesti vyvolávajú v mozgu rovnakú odpoveď.

#7 Láska sa ukáže, keď ju nečkáte

Takmer všetci vieme, že keď lásku budeme hľadať, nenájdeme ju. Ak sa teda rozhodneme, že s hľadaním skončíme, objaví sa. Väčšina ľudí stretne svoju životnú lásku vo chvíli, keď to čaká najmenej.

Foto: Unsplash/Jackson David

#8 Muži sa zaľúbia rýchlejšie ako ženy

Hoci spoločnosť, filmy a knihy tvrdia niečo iné, výskum preukázal, že ženy nie sú tým pohlavím, ktoré sa zamiluje ako prvé.

#9 Láska urýchľuje proces liečenia

Manžel alebo dlhoročný partner poskytuje viac ako len emocionálnu podporu, keď ste zranený, chorý. Výskum uskutočnený v zdravotníckom stredisku Ohio State University zistil, že ľudia sa liečia rýchlejšie, keď majú spoločné manželstvo.

Foto: Unsplash/Caroline Veronez

#10 Vzťahy na diaľku dokážu posilniť lásku

Aj keď pravdepodobne často počujete ľudí, ktorí tvrdia, že vzťahy na diaľku nemôžu a nebudú fungovať, výskumy dokazujú opak. V štúdii nazvanej „Absencia zvyšuje povedomie o komunikácii: geografická separácia, medziľudské médiá a intimita v zoznamovacích vzťahoch“ vedci zistili, že vzdialenosť môže posilniť vzťah. Autori vysvetlili, že výskum naznačuje, že vzťahy na diaľku „majú rovnakú alebo ešte väčšiu dôveru a spokojnosť “ ako ich geograficky blízke náprotivky.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov