Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Museli ste sa už niekedy rozísť s toxickým priateľom?

Rozchody patria medzi nesmierne komplikované situácie. To sa však netýka len rozchodu s partnerom, ale aj rozchodu s priateľom. Ako každý zdravý vzťah, aj priateľstvo by sa malo hodnotiť a považovať za celkovo pozitívne a prospešné pre vás oboch.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie všetci ľudia, ktorými sa obklopujeme, sú naši skutoční priatelia a ich reakcie nás občas môžu zaskočiť. Viete však odlíšiť skutočného priateľa od toho toxického? Portál Your Tango vytvoril krátky zoznam vlastností, ktorými títo ľudia disponujú.

Na vaše šťastie reagujú chladne

Žiarlivý priateľ môže vaše dobré správy úplne ignorovať, tváriť sa podvedene, zmenšovať ich hodnotu. Spôsobené to je tým, že títo ľudia nevnímajú vaše dobré správy ako niečo veľkolepé a špeciálne. Podpora z ich strany neprichádza a často sa neukazujú ani na oslavách vašich úspechov. Skutočný priateľ sa z vašich úspechov teší a prejavuje radosť a podporu.

Foto: Unsplash/ahmed zid

Všetko kritizujú

Toxickí ľudia kritizujú ostatných ľudí, s ktorými sa stretávate. Stačí, ak ich z niečoho vynecháte alebo ich niekde nepozvete. Hoci vám nepovedia priamo, že im to prekáža, dajú to dosť výrazne najavo. Začnú sa navážať do ľudí, s ktorými trávite čas a začnú nadávať na program, ktorého súčasťou nie sú.

Snažia sa byť vašou konkurenciou

Každý žiarlivý priateľ s vami súťaží. Niektorí to robia otvorene, niektorí poza váš chrbát. Je však očividné, že títo ľudia musia mať to, čo máte vy. Túto vlastnosť si všimnete veľmi jednoducho, pretože ak niečo získate alebo dosiahnete vy, začnú to hľadať aj oni. Konkurencia je prirodzenou súčasťou našich životov, no je potrebné určiť si hranice, ktoré by mal každý dodržiavať.

Foto: Unsplash/Maria Lysenko

Hovoria iba o sebe

Táto vlastnosť neznamená stále, že ide o toxickú osobu, pretože každý z nás sa rád pochváli nejakým úspechom. Títo ľudia však zabúdajú, že konverzácia by mala byť obojstranná.

Foto: Unsplash/Adam Winger

Nedajú vám minútu samoty

Aj keď vedia, že ste práve zaneprázdnený, mobil vám ide vybuchnúť. Volajú vám, posielajú vám správy a označujú vás v rôznych príspevkoch. Áno, v istej miere ide o prejav priateľstva, no všetko má svoje hranice. Ak vedia, že nemáte čas a aj napriek tomu sa snažia skontaktovať sa s vami, je jasné, že ide o toxickú osobu. Neuvedomujú si, že sú dotieraví a otravujú vás.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov