Nie každý človek, čo odíde z nášho života, je v skutočnosti stratou.

Počas našich životov stretneme mnohých ľudí. Niektorí k nám prídu kvôli tomu, aby nám uštedrili lekciu, iní zas aby nás povzbudili. Niektorí nás zrazia na kolená, druhí nám pomôžu. Niektorí budú pre nás príkladom, iní zase príkladom toho, ako by sme sa správať nemali. Ale jedno je isté, ako do nášho života prídu, tak aj odídu. Nič netrvá večne, všetko sa raz skončí. A aj keď na konci niekoho stratíme, čo sa teda raz pravdepodobne stane, no popri tom sa nám podarí nájsť samých seba, nebude to strata.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno ste práve skončili nejaký vzťah. Nie, nemusí to byť len vzťah s partnerom či s partnerkou. Možno ste sa práve „rozišli“ s vaším kamarátom, najlepšou priateľkou, sestrou alebo jednoducho s človekom, ktorého ste dlhý čas považovali za blízkeho. A samozrejme, že každé lúčenie, každý rozchod bolí.

Tá osoba vám chýba. Chýba vám jej smiech, chýbajú vám jej slová, možno jej dotyky, chýbajú vám jej vtípky. Spomínate na všetky tie nádherné chvíle, ktoré ste spolu prežili a chýba vám ešte viac. Chýba vám tak veľmi, až to bolí. Nechcete, aby to bolelo, ale nedokážete si pomôcť. Práve ste stratili niekoho vzácneho a máte pocit, že už túto osobu nikdy nikto nenahradí.

unsplash.com

Avšak opýtajte sa samých seba – prečo ste o ňu vlastne prišli? Pretože ste sa už nezhodovali v názoroch? Pretože vy ste chceli niečo iné ako ona? Pretože vy ste sa chceli uberať iným smerom? Pretože ste sa začali konečne zaujímať o svoje vlastné blaho? Začali ste si byť ľahostajní? Pretože ste zistili, že to bola len pijavica, ktorá vás využívala? Pretože tá osoba bola pre vás jedom, ktorý vás pomaly zabíjal? Pretože ste cítili, že sa pri nej nemôžete nadýchnuť? Pretože ste videli, že je to len ďalší toxický človek vo vašom živote?

Pripomeňte si jedno staré známe klišé:

Všetko sa deje z nejakého dôvodu.

Tá strata, ktorá sa stala, sa jednoducho musela stať. Tá osoba z vášho života jednoducho musela odísť – aby ste sa vy dokázali posunúť ďalej. Aby ste mohli kráčať v ústrety tomu človeku, akým sa máte stať.

Aby ste našli samého seba.

unsplash.com

Kým bola daná osoba vo vašom živote, nemohli ste rásť. Nemali ste priestor rozvíjať samého seba. Ale teraz, teraz máte. Teraz presne viete, akým človekom sa máte stať. Presne viete, čo chcete robiť a ako. Presne viete, ako zmeniť tento svet k lepšiemu. Teda, možno ešte teraz neviete, ale niekde vo vás to už je.

Našli ste dostatok sily na to, aby ste tú osobu vyprevadili zo svojho života. A to je prvý krok k tomu, aby ste popritom spoznali niekoho nového – seba. Aby ste dali šancu aj sebe.

Takže, ako jednoduchá matematika hovorí: mínus jedna zlá, toxická osoba preč z nášho života, plus soznanie niekoho úžasného, teda samého seba, o akej strate to tu vôbec hovoríme?

Zapamätajte si jedno: Keď niekoho stratíte, ale popritom nájdete seba samého – nie je to strata, ale výhra.

unsplash.com

Pozri aj: Toto je 7 typov ľudí, ktorých stretnete na ceste za zahojením svojho zlomeného srdca

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov