Foto: Unsplash/Francisco Gonzales

Zaobchádzanie s ľuďmi, ktorí majú depresiu nebolo nikdy jednoduché.

Depresiou trpí veľká časť populácie, no málokto o nej otvorene hovorí. Možno máte vo svojom okolí aj vy niekoho, o kom viete, že trpí pravidelnými depresiami. Vedeli ste však, že stačí jedna zlá veta a všetko sa môže stať stokrát horším?

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Thought Catalog zostavil zoznam 7 toxických vecí, ktoré by v blízkosti osoby s depresiou nemali byť vyslovené.

#1 Ak by si viac pracoval, nemal by si depresiu

To naznačuje, že sú leniví, nie sú ochotní tvrdo pracovať a nie sú dosť dobrí na to, aby zvládali náročnú prácu. Je pravdepodobné, že v minulosti im bolo povedané, že jednoducho musia pracovať tvrdšie. To ich nútilo nenávidieť, kým v podstate sú, pretože mali pocit, že vždy zaostávajú, ak ich niekto žiada, aby urobili viac, aj keď vynaložia všetko úsilie. Obviňovanie z toho, že sú leniví, iba prehĺbi nenávisť, ktorú voči sebe majú.

Foto: pexels.com

#2 Niektorí ľudia trpia viac ako ty, neľutuj sa

Ak poviete niečo podobné deprimovanému človeku, môže sa stať, že sa za svoje emócie bude hanbiť. Emocionálne týranie, spochybňovanie vašej hodnoty, nenávidenie toho, kto ste, a pocit vylúčenia nie sú triviálne problémy – sú to skutočné boje, ktoré sa nedajú ľahko prekonať a zhoršia sa iba vtedy, keď ich budete ignorovať kvôli tomu, že niekto vám neverí.

#3 Mal by si sa viac socializovať

Niet lepšieho lieku na depresiu ako je spoločnosť, no nie? Nie, toto neplatí v žiadnom prípade. Ak to niekomu poviete, budete narážať na to, že za ich depresiu môže to, že sa nestretávajú s ľuďmi. Na to však ľudia potrebujú energiu, ktorou osoby s depresiou nedisponujú.

Foto: Unsplash/Helena Lopes

#4 Musíš viac cvičiť

Opäť naznačujete, že sú leniví a nezdraví. Sú si úplne vedomí, že prechádzka vonku im umožní lepšie sa cítiť, ale urobia to za svojich vlastných podmienok, keď k tomu nebudú nútení.

#5 Keby si sa občas usmial, ľudia by ťa mali radšej

Falošný úsmev nemôže vyliečiť vnútorné rany alebo existenčné krízy. Depresívni ľudia sa nemôžu prinútiť, aby vyzerali neustále šťastne. Požiadanie o úsmev je spoľahlivý spôsob, ako sa cítiť horšie.

#6 Si príliš zaujatý voči sebe. Mysli aj na ostatných

Depresívni ľudia sa cítia nenaplnení a nedocenení. Celý život sa nedostatočne venovali svojim potrebám, pretože im bolo pravdepodobne povedané, že ich ciele sú ľahkovážne a nestojí za to ich nasledovať. To, čo skutočne potrebujú, je čas na preskúmanie ich záujmov bez akejkoľvek viny alebo hanby.

Foto: Unsplash/Dmitry Schemelev

#7 Niečo s tebou nie je v poriadku

Očakávanie, že sa budú riadiť vašou definíciou normálu v nich vyvoláva pocit, že sa nemôžu prijať takí, akí sú. Nemôžu sa sústrediť na to, čo robia najlepšie, alebo vytvárať si vlastnú budúcnosť spôsobom, ktorý im dáva silu. To, čo skutočne potrebujú, je prijate seba samého, čas na samoliečbu a hlbokú introspekciu a životný štýl, ktorý by im umožnil získať späť vnútornú moc, ktorú sa učili tak dlho potláčať.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov