Mať milostný pomer s mužom starším o pár desiatok rokov, s učiteľom na vysokej škole či so svojím zadaným šéfom je stále istým spôsobom tabuizovaná téma. Avšak, sexuálne obťažovanie je oveľa závažnejšou témou, no oveľa viac tabuizovanou...

Spoločnosť o tom mlčí, muži sa tvária, že ich sa to netýka a ženy sa k tomu radšej nepriznávajú a dlhé roky sa preto ticho trápia. Svoje o tom vedia aj 4 ženy, ktorých výpovede vám dnes prinášame. Všetky mali menej než 22 rokov, keď mali nevyžiadaný románik so svojím šéfom či učiteľom…

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké závery z toho odvodíte, to nechávame na vás. Tu sú ich príbehy…

„Myslela som si, že som preňho neodolateľná, čo bolo pre mňa očarujúce…“ – Lauren, 34

Mala som 19 a bola som na stáži v jednej firme. Môj vtedajší šéf mal takmer 40 rokov, no stále vyzeral skvelo. Počas jednej porady sa ma opýtal na môj názor. Neskôr mi dal na seba kontakt s tým, že ak sa budem chcieť porozprávať sa o svojom kariérnom raste, mám mu zavolať. Nasledovali dlhé večerné rozhovory po telefóne. Najprv sme riešili prácu, no nenápadne sa naše debaty zvrtli; povedal mi, aká som krásna až sme došli k tomu, že sme mali niečo ako sex po telefóne. Bolo to pre mňa zahanbujúce, cítila som sa divne.

Unsplash.com/Kinga Cichewicz

Pár dní na to sme sa náhodou stretli v práci a on nadhodil, že by sa so mnou skutočne chcel vyspať a čo by som povedala na to, keby sme odbehli do jeho bytu, pár ulíc od práce. Neskutočne som sa hanbila, no zároveň som bola zvedavá a kdesi vzadu v hlave som mala pocit, že toto je to, čo chcem. Správal sa tak, že som mala pocit, že som preňho neodolateľná. Privolila som a tak sme odbehli do jeho bytu. Bolo to…

O ničom. Staral sa o vlastné uspokojenie a neriešil moje pocity. Keď sme skončili, navrhol, aby sme sa vrátili do práce. Samozrejme, každý zvlášť. Počas mojej stáže sa tento scenár zopakoval niekoľkokrát. Zakaždým, keď malo k tomu dôjsť, mi dal pocítiť, že som preňho výnimočná, no keď sme sa vrátili do práce, cítila som sa mizerne. Nezabudol mi pripomenúť, že keď sa budem snažiť, pomôže mi s prácou.

Na konci stáže som náhodou stretla na toaletách dievča, ktoré strašne plakalo. Keď som sa jej opýtala, čo sa jej stalo, povedala, že niečo riešila s naším šéfom, a že sa s ňou práve rozišiel. Ostala som ako obarená, no nič som jej nepovedala. Šéfovi som sa začala vyhýbať a bola som rada, keď moja stáž skončila. Veľa som o tom lete premýšľala a trvalo mi dlho, kým som si prestala vyčítať tú chybu a v duchu obviňovať toho hnusného sviniara.

„Bol hrubý a starý…“ – Sára, 44

Na výške som študovala dramatické umenie. Mali sme tam profesora, asi 56-ročného, ktorý bol veľmi štýlový a moderný, bol to týpek, chodieval s nami po skúškach do baru na pohárik a len tak pokecať. Mala som vtedy 21, nebývala som na internáte, ale neďaleko kampusu. V jedno ráno som sa veľmi ponáhľala a cestou som na chodníku nechtiac drgla nejakého pána. Išla som sa mu ospravedlniť a zistila som, že je to náš profesor. Následne sme ten kúsok cesty do školy prešli spolu.

Počas jedného víkendu sme boli na chate, kde sme mali rôzne workshopy. Raz večer sme mali žúr na izbe spomínaného učiteľa. Opila som sa a odkvecla na jeho posteľ. Mojim kamoškám povedal, že ma nechá spať v jeho izbe a on pôjde inde. Zobudila som sa na to, že so mnou súloží. Bolo to hrozné. Akoby som mu tým, že som sa opila a odkvecla uňho na izbe v podstate dala súhlas.

Unsplash.com/Oscar Keys

Po tomto víkende mi začal posielať rôzne listy a darčeky. Nechcela som ich, no ako hlúpa pubertiačka som navrhla, aby sme boli priateľmi. Nedokázal to prijať a silou-mocou chcel, aby som s ním začala randiť. Najhoršie bolo, keď sa všetci dozvedeli, že sme sa v tej noci na chate spolu vyspali. Chcela som to celé hodiť naňho, no nešlo to. Prestala som chodiť na jeho hodiny a on mi dal Fx a žiadal ma, aby som si prišla skúšku opraviť. Bola som zmätená a až rokmi som si v hlave utriedila, čo sa vlastne stalo…

„Pozrel na mňa a povedal: Nie si krásavica, našťastie…“ – Hana, 55

Bol to môj prvý vianočný večierok v novej práci. Mala som 21. Po párty sme ostali asi 6 či 8 v zasadačke a len tak sme tam sedeli pri zhasnutých svetlách. Nadriadený môjho šéfa mi pod stolom začal hladkať nohu. Došiel nám šampus a tak som odbehla po ďalší. On ma nenápadne nasledoval. Ako som sa nahla po šampus, strčil mi ruku pod sukňu, dal mi dole nohavičky a začal ma obchytkávať. Ostala som ako zamrznutá a nevedela som, čo urobiť. Po chvíli prestal, vrátil sa do zasadačky a ostatným povedal, že mi je zle, a že ma odprevadí domov.

Chcela som sa tomu vyhnúť a tak som odbehla do kancelárie, no našiel ma a povedal mi, že mi zajtra zavolá. Nevolal a ja som si myslela, že ma vyhodili. Peniaze som potrebovala – diaľkovo som si dorábala školu. Napokon sa večer objavil vo dverách, spolu so šampusom a ja som cítila, že ak chcem prácu, musím byť ticho a dať mu, čo chce. Uľavilo sa mi, keď odišiel.

O niekoľko mesiacov sme sa náhodou stretli vo výťahu a on sa opýtal, či sa u mňa môže v nedeľu zastaviť. Stal sa z toho zvyk a ja som sa chlácholila tým, že ide len o sex a o nič iné. Takto to šlo roky. Jedného dňa mi povedal: „Nie si krásavica, našťastie.“ Keď som si pýtala vysvetlenie, povedal: „Krásne ženy vždy dostanú, čo chcú a nemusia preto nič urobiť.“ Cítila som sa veľmi zranená a ponížená. Náš vzťah som ukončila a nakoniec sa mi podarilo dokončiť aj školu.

Unsplash.com/Jordan Bauer

„Cítila som sa pošpinená a zahanbená. No zaslúžila som si to…“ – Alica, 38

Počas univerzitného štúdia som cez leto stážovala v redakcii istých novín, hneď prvé leto som sa zoznámila s redaktorom, ktorý mi dával zaujímavé nápady na články a bol ochotný so mnou diskutovať o mojich prácach. Nasledujúce leto som mala byť v inej redakcii, no nevyšlo to a môj známy redaktor sa za mňa prihovoril. Mala som pocit, že by som sa mu mala nejako odvďačiť, no on o tom nechcel ani počuť.

Posledný deň stáže sme sa pozabudli a dlho po záverečnej sme sedeli v redakcii a prechádzali si články. Išiel ma odprevadiť k autu, na čom som nevidela nič zlé. Pobozkal ma, no nepáčilo sa mi to, bol predsa o 20 rokov starší, cítila som sa ponížená a pošpinená, no mala som pocit, že mu to dlhujem.

Pred nástupom do školy mi zavolal a chcel vedieť, či mienim riešiť to, čo sa medzi nami stalo. Povedala som mu, že všetko je v poriadku. Chcela som na to zabudnúť. Cez Vianoce mi zavolal z redakcie a ponúkol mi u nich brigádu. Keď som tam prišla, zavolal ma do svojej kancelárie. Rozprávali sme sa o hocičom a potom sa opäť vrátil k tej scéne. Nechcela som to rozoberať a on v tom navrhol, aby som mu sadla na kolená. Nechcela som, no nepovedala som ani slovo a urobila to. V tom do kancelárie vstúpil známy mojich rodičov, ktorý ma poznal od detstva. Bolo to nesmierne ponižujúce.

Keď som sa vrátila do školy, redaktor mi neustále posielal básne. Musela som si zmeniť číslo i adresu, aby mi dal pokoj. Po čase som sa náhodou dozvedela, že niečo podobné skúša na ďalšiu mladú stážistku. Keď som to chcela povedať jeho šéfovi, len mi povedal: „Nie ste prvá, ktorá sa sťažuje,“ a snažil sa to zmiesť pod koberec.

Dlho som mala pocit, že je to moja vina, no až pred nedávnom som si uvedomila, ako škaredo ma zneužil.

Unsplash.com/Mihai Surdu

Sexuálne obťažovanie je veľmi citlivá téma, ktorá je pre ženy veľmi zahanbujúca. Je fajn, že sa o ňom začalo aspoň v poslednom čase viac hovoriť. I keď, je otázne, koľko ešte bude trvať, kým dôjde k zmene…

Pozri aj: Vedci vytvorili 9-otázkový test, ktorý vám prezradí, koľko sadizmu sa vo vás ukrýva

thecut
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov