Prvým krokom k zastaveniu sebadeštrukcie je sebadeštrukciu úplne pochopiť. Avšak, ako ju dokážeme zastaviť, keď nepoznáme jej znaky? Tu je zoznam 7 znakov sebadeštruktívneho správania.

Nikto z  nás nevie, čo nás v budúcnosti čaká. Môžeme si prejsť veselou, ale rovnako aj smutnou časťou našich životov.  A veľmi jednoducho sa môže stať, že si prejdeme sebadeštruktívnym obdobím, počas ktorého si môžme aj vážne ublížiť. To platí hlavne pre tých z nás, ktorí trpia duševnými chorobami ako je depresia alebo úzkosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niekedy si ani neuvedomíme, že práve podobným obdobím prechádzame. A keď si to všimneme, len veľmi ťažko sa z neho môžme dostať preč.
Prvým krokom k zastaveniu sebadeštrukcie je sebadeštrukciu úplne pochopiť. Ak sa u vás alebo u ľudí, ktorých máte radi, prejavuje toto správanie, nesnažte sa urýchliť tok vecí. Môže trvať skutočne dlhú dobu, kým spravíme prvý krok dopredu a zistíme, ako môžeme túto situáciu vyriešiť.

Často sa stáva, že si ani nevšimneme, že naši priatelia alebo členovia rodiny prechádzajú takýmto obdobím. A uvedomíme si to až keď je príliš neskoro. Aby sme predišli nepríjemným udalostiam, tu je zoznam siedmich znakov sebadeštruktívneho správania.

pixabay.com

1. Strata motivácie alebo cieľu

Je prirodzené, keď sa nám raz za čas nechce nič robiť, len preležať celý deň v posteli. Problém však nastáva, keď sa tieto lenivé dni predĺžia na týždne alebo keď zostaneme radšej ležať v posteli, ako by sme mali robiť niečo produktívne. Môže byť veľmi ťažké stratiť motiváciu, avšak problém nevyriešime tým, že veci, ktoré máme na práci necháme nedokončené. Ak sa vám zdá, že ste zavalení prácou, nesnažte sa ju ignorovať a myslieť si, že sa tým vyriešia vaše problémy, radšej si vašu prácu rozdeľte na časti, ktoré bez problémov zvládnete a medzi jedotlivými časťami si dáte rýchle pauzy.

pixabay.com

2. Časté ospravedlňovanie

Niektorí ľudia majú ospravedlnenie skutočne na všetko – od fajčenia až po zostávanie v nudnej práci, ktorú nenávidia. A práve sebadeštrukcia začína ospravedlnením. Aby sme sa vymanili zo zlozvyku častého ospravedlňovania, musíme začať čeliť tvrdým pravdám o tom, čo od nás každodenný život vyžaduje. To môže znamenať začiatok rozhodovania sa, čo nie je nikdy jednoduchá zodovednosť.

pixabay.com

3. Sebaľutovanie sa

Keď dôjde k zlým alebo smutným udalostiam, sebaľútosť je na mieste. Ak sa v našom živote stane niečo strašné, smútiť alebo sa trápiť je len spôsob, ako uvolniť emócie a v konečnom dôsledku sa posunúť ďalej. Ľudia, ktorí trpia sebadeštruktívnym správaním sa neustále cítia zle, no odmietajú svoje trápenie vyriešiť. Často ospravedlňujú svoje správanie frázou: ,,Dejú sa mi zlé veci.“ Najlepším spôsobom, ako sa tomuto správaniu vyhnúť, je posunúť sa po tom, čo sa nám stala zlá skúsenosť, ďalej a nezaoberať sa všetkými negatívnymi vecami, ktoré sa pokazili.

pixabay.com

4. Odizolovanie sa

Odizolovanie sa, nemusí byť umýselné konanie. Veľakrát máme tendenciu zrušiť naplánované akcie, kvôli únave alebo sa s niekým stretneme neskôr. Avšak problémom je, že neskôr neexistuje. No niekedy môže byť odizolovanie aj zámerné. Ľudia, ktorí majú skolny k sebadeštrukcii, sa často zámerne odlučujú od svojich priateľov a rodiny, pretože sú presvedčení, že ich aj tak neskôr opustia. Ľudia, ktorí sa však odizolujú nemajú podporu, ktorá im môže neskôr pomôcť vyriešiť ich problémy. Ak sa cítime sami, nemôžeme to jednoducho prijať ako súčasť našich životov. Musíme osloviť našich známych, priateľov alebo členov rodiny, aby sme vytvorili vzťahy. Možno to budú práve oni, čo nás zachránia.

pixabay.com

5. Zanedbanie potrieb

Ľudia, ktorí majú sklony k sebadeštrukcii, sa o seba zvlášť dobre nestarajú. Nemajú zdravé stravovacie alebo cvičiacie návyky, nemajú dostatok spánku alebo sa v spoločnosti neukážu aj niekoľko dní. Toto môže byť jednoduchým príkladom ľudí, ktorí trpia depresiou. Pre nich je často omnoho jednoduchšie nechať veci plynúť, namiesto toho, aby sa o seba postarali. Najlepším spôsobom, ako proti zanedbaniu svojich potrieb bojovať, je každý deň spraviť niečo, aj keď sa nebude jednať o nejaké veľké činnosti. Napríklad úplne stačí, ak si jeden deň umyjete vlasy. Snažiť sa upratať si život po tom, čo ste ho dlhšiu dobu zanedbávali, môže byť ťažké a skľučujúce. Najlepší spôsob, je postupovať pomaly a časom uvidíte zlepšenie.

pixabay.com

6. Znaky užívania návykových látok

Niekto sa možno cíti lepšie, keď užíva rôzne druhy liekov alebo pije alkohol. Ale  tieto látky nám môžu naštrbiť naše zdravie. Lieky a alkohol vytvárajú závislosti, ktoré môžu ublížiť nám, aj ľuďom v našom okolí. Je to sebadeštruktívny zvyk, ktorý bude viesť len k tomu, že sa budeme cítiť skvelo, keď budeme opití alebo omámení a čím dlhšie bude táto naša ,,liečba“ pokračovať, tým budeme potrebovať viacej a viacej liekov a alkoholu.

Ak sa náhodou ocitnete v kruhu alkoholu a drog, oslovte vašich priateľo a rodinu, ktorí vám podajú pomocnú ruku. Alebo sa prihláste do jednej z podporných skupín.

pixabay.com

7. Sebapoškodzovanie sa

Charakteristickou črtou sebadeštruktívnej osoby je úmyselné sebapoškodzovanie sa. Môže to byť rezanie sa na rukách alebo nohách, úmyselné odmietanie potravy. Sebapoškodzovanie sa, môže mať rôzne formy a prvá vec, ktorú musíte spraviť je vyhľadať pomoc. Profesionál vám bude schopný pomôcť vyrovnať sa s vašimi pocitmi a stresom, ktorým čelíte vo svojom každodennom živote a tak nikdy nemusí dôjsť k tomuto správaniu alebo k tomuto bodu.

powerofpositivity.com

Ak poznáte niekoho, kto prejavuje tieto znaky, najlepšou vecou, čo môžete pre neho spraviť, je uistiť ho, že tu pri ňom ste, že pre neho ste a vždy budete oporou. Nesnažte sa im vnútiť svoju pomoc, odmietnu ju, len tam pre nich buďte. Jedného dňa budú pomoc hľadať a práve vtedy, budú potrebovať práve vás.

Pozri aj: Psychológovia prezradili 5 jednoduchých spôsobov, ako spraviť na ostatných najlepší prvý dojem

powerofpositivity.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov