Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, že hororové, temné alebo tragické filmy sa mohli počas ich natáčania stať reálnymi? Na niekoľkých filmových pľacoch sa skutočne nachádzali duchovia, démoni alebo boli prekliate. Herci a štáb počas filmovania prežívali nočné mory a báli sa, koho postihne ďalšia tragédia a ako bude vyzerať.

Niekedy sa nafilmované horory stávajú realitou. Niekedy sa na filmovom pľaci nenachádzajú len herci a štáb. A niekedy diváci preklínajú filmy za ich hlúpe zápletky a zlých hercov. No a niekedy sa všetky tieto tri veci spoja a z natáčania filmu, či už hororového, dramatického alebo tragického, sa stáva skutočná nočná mora. Tu je zoznam 10 filmov, ktoré boli prekliate, mali ,,výpomoc“ od duchov alebo démonov a ich filmovanie nebola prechádzka ružovou záhradou.

Článok pokračuje pod videom ↓

1. Vodný svet (Waterworld)

Film Waterworld bol považovaný za Avatara 90. rokov. Filmový rozpočet bol na začiatku menej ako 5 miliónov dolárov, ale na konci sa vyškriabal nad 200 miliónov. Podľa rozpočtu by sme mohli poznamenať, že sa určite jednalo o filmový trhák… No k realite sa to dvakrát nepriblížilo.

Film z roku 1995 zarobil 88 miliónov a bol nominovaný na 4 Zlaté maliny, pričom si jednu – Dennis Hopper (Najhorší herec vo vedľajšej úlohe) – odniesol domov.

Jeden z najdrahších filmov histórie však sprevádzalo nešťastie už od začiatku natáčania. Takmer to vyzeralo, že niekto film preklial, pretože tušil, aký veľký prepadák z neho vznikne. Prvý producent, Roger Corman, zvykol pracovať s menším rozpočtom. Keď zistil, že vo filme sú potrebné scény, ktoré plávajú na vode, bol pripravený tieto podmienky splniť. No nemyslel si, že prekročí rozpočet hneď na začiatku. 5 miliónov dolárov minul len na hlavnú filmovú scénu.

No prekročený rozpočet bol len začiatok. Nešťastie sprevádzal aj štáb. Herci trpeli morskou chorobou, jedna z filmových scén odplávala a uviazla pod vodou, natáčanie bolo 3-krát prerušené kvôli hroziacemu hurikánu, dablér Kevina Costnera sa takmer utopil keď natáčal kaskadérsky kúsok, niektorí členovia štábu boli popŕhlení medúzou… A na záver požadovalo pár členov štábu odškodné za niečo, čo nazvali pracovným násilím.

To, že sa tento film dostal do kín a na televízne obrazovky, môžeme považovať za zázrak.

2. Umučenie Krista (The Passion Of The Christ)

Film z roku 2004 opisuje posledných 12 hodín života Ježiša Krista, jeho utrpenie. No film nebol utrpením len pre hlavnú postavu, ale aj pre štáb a hercov.

Jan Michelini, asistent režiséra, bol počas natáčania dvakrát zasiahnutý bleskom. Hlavný herec, Jim Caviezel, mal tiež svoje problémy. Počas ,,falošnej“ bičovacej scény mu vytrhli kus mäsa a taktiež si vykĺbil rameno, keď natáčal Ježišove nosenie kríža.

Do Caviezela tiež udrel blesk – podľa šokujúcich opisov ostatných členov štábu Jimove telo vyzeralo, akoby svietilo a z jeho uší vychádzal dym. No ,,Umučenie Caviezela“ tu ešte stále neskončilo. Počas filmovania trpel hypotermiou (podchladením), bolesťami hlavy, infekciou kože a zápalom pľúc.

3. Kliatba z temnôt (The Possession)

Kliatba z temnôt z roku 2012 patrí medzi veľmi netradičné horory. Film rozpráva príbeh dievčatka, ktoré si na blšom trhu kúpi záhadnú skrinku. Od jej kúpy sa začne správať zvláštne, agresívne a nosí skrinku všade so sebou. Po sérii nevysvetliteľných udalostí jej rodina odhalí, že skrinka bola vyrobená pre Dybukka, démona, ktorý posadne telo toho, kto skrinku otvorí.

Jeffrey Dean Morgan, ktorý hral otca posadnutého dievčatka, nie je v paranormálnom žánri nováčikom. Fanúšikovia paranormálneho seriálu Supernatural (Hrozba z temnoty) ho mohli uvidieť po boku Jareda Padaleckiho a Jensen Acklesa, hlavne v 1. sérii, kde si zahral otca dvoch bratov, Sama a Deana Winchesterovcov, o ktorých seriál rozpráva. No nikdy si nemyslel, že sa niekedy stretne s reálnymi duchmi, aj keď to pre jeho postavu, Johna Winchestera, bolo na dennom poriadku.

Celých 25 rokov jeho kariéry sa na pľaci nestalo nič divné. Teda až do doby, kedy začal natáčať Kliatbu z temnôt. Morgan priznáva, že aj keď patrí medzi skeptikov, udalosti, ktoré sa udiali na pľaci, ho vystrašili.  Najmä svetlá, ktoré len tak vybuchovali a chladný vánok, ktorý herci cítili počas natáčania v uzavretých interiéroch.

Avšak najdesivejšou udalosťou, ktorá sa vo filmovom štúdiu stala,  bolo, keď sa v sklade, kde mali uložené všetky rekvizity, vznietil požiar a zhorel do tla. Vyšetrovanie potvrdilo, že za požiar nemohla ani elektrika, ani podpaľači. Čo možno pridáva na desivosti tejto udalosti je, že v ohni zhorela Dybukkova skrinka použitá vo filme.

4. Matrix

To, čo mnohí z nás poznajú ako ,,Prekliatie Matrixu,“ vyvrcholilo srdcervúcou udalosťou, kedy sa priateľke hlavnej hviezdy Keanu Reevesa, Jennifer Syme, narodilo mŕtve dieťa. Dvojica sa nedokázala vyrovnať so stratou a čoskoro sa rozišli. Neskôr po rozchode Jennifer zomrela pri autonehode. Túto tragédiu však onedlho vystriedala ďalšia.

Mladá, len 22-ročná Aaliyah, ktorá bola uprostred natáčania svojej úlohy Zee, zomrela pri páde lietadla. Táto tragédia všetkých šokovala a natáčanie sa na niekoľko mesiacov zastavilo.

Neskôr však zomrela ďalšia herečka – Gloria Foster. Keanu Reeves sa po čase sám ocitol v nemocnici, po nehode na motocykli. Počas natáčania sa v nemocnici ocitol ešte raz – po tom, čo si zranil nohu na pľaci. V tomto čase sa Reevesovej sestre vrátila leukémia a on trávil väčšinu času s ňou.

Náklady na natáčanie sa taktiež zúžili a keby Keanu neinvestoval 24 miliónov z vlastnej výplaty, film by sa nikdy nedokončil. No aj napriek všetkej smole, ktorá sa počas natáčania na kultový film nalepila, sa film stal legendou a povinným pozeraním pre všetkých fanúšikov sci-fi.

 5. The Ghost Of Goodnight Lane

Tento hororový film (alebo skôr komédia) bol inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali na filmovom pľaci, patriacemu  Media World Company v Texase.

Pracovníci na pľaci v tej dobe potvrdili, že mali vidiny neznámeho muža, filmové vybavenie sa pohybovalo, aj keď nikto nebol v jeho blízkosti a niekto dokonca dostal slabú facku neviditeľnou rukou.

Režisér, Alin Bijan, sa týmito udalosťami inšpiroval a napísal scenár k filmu The Ghost Of Goodnight Lane. Aby pridal na atmosfére, rozhodol sa, že film bude natáčaný v rovnakom štúdiu, v akom sa odohrali desivé javy. Štáb a obsadenie sa neskôr sťažovalo na blikajúce svetlá, na napevno nainštalované vybavenie filmového štúdia, ktoré bez varovania padalo zo stropu, no hlave, čo bolo asi zo všetkého najdesivejšie, na cudzie hlasy, ktoré volali ich mená.

Filmu však nakoniec nepomohlo ani autentické štúdio, ani príbeh na základe skutočných udalostí a stal sa z neho prepadák.

6. Prichádza Satan! (The Omen)

Veľa ľudí bude súhlasiť, že malý Damien, postava z kultového hororového filmu The Omen z roku 1976, bolo vážne strašidelná. Rovnako ako Damien bol desivý aj film, ktorý je už v dnešnej dobe filmovou klasikou.

Film rozpráva príbeh o americkom veľvyslancovi, ktorý si adoptuje veľmi zvláštneho chlapca Damiena, ktorý so sebou prináša do novej rodiny okrem plyšového macka aj smrteľné nehody. Nie je to totiž obyčajný chlapec, je to Antikrist.

Nanešťastie, zlé veci sa neudiali len vo filme, ale aj na pľaci. Séria nešťastných tragédií sa začala, keď syn Gregoryho Pecka, ktorý vo filme hral hlavnú úlohu, spáchal samovraždu 2 mesiace pred plánovaným natáčaním.

Krátko po začatí filmovania jedna tragédia striedala druhú. Jeden z členov štábu mal vážnu autonehodu, no našťastie ju prežil. Lietadlo, ktorým cestoval scenárista, zasiahol blesk a o 8 hodín neskôr udrel znova, tentokrát do lietadla, v ktorom sedeli Gregory Peck a výkonný producent. Obe lietadlá však len núdzovo pristáli a nikomu sa nič nestalo.

Aby už nepokúšali šťastie štáb sa rozhodol najať súkromné lietadlo, ktoré potrebovali na niektoré scény. Avšak ich naplánovaný let museli preložiť, pretože lietadlo potrebovali viacerí podnikatelia. To sa neskôr pre hercov a štáb ukázalo ako šťastie.
Hneď po štarte sa niečo pokazilo, lietadlo padlo na zem, narazilo do auta, ktoré potom v plnej rýchlosti nabúralo do iného dopravného prostriedku. Všetci účastníci nehody zomreli.

7. Temný rytier (The Dark Knight)

Temný rytier patrí medzi 500 najväčších filmov všetkých čias a je považovaný za 2. najlepšieho Batmana (1. je Batman začína). Vyhral 2 ceny akadémie, z čoho jeden Oscar pripadol Heathovi Ledgerovi za vedľajšiu úlohu, rolu Jokera. No on si už cenu domov neodniesol. V roku 2008 zomrel ako 28-ročný. Jeho smrť šokovala celý svet a Hollywood. A aj keď lekári vylúčili samovraždu a potvrdili, že sa jednalo o srdcový kolaps, stále sú okolo jeho úmrtia rôzne teórie. Veľa ľudí si myslí, že Heath skutočne spáchal samovraždu, kvôli stresu a depresiám, ktorými trpel.

Heathova tragická smrť však nebola jedinou tragédiou, ktorá sa Temného rytiera dotýkala. Stalo sa hneď niekoľko príšerných a smutných udalostí, ktoré úzko súviseli s kultovým filmom. Veľa ľudí na základe týchto tragédií začalo považovať Temného rytiera za prekliateho.

Streľba v Coloradskom kine, pri ktorej zomrelo 12 ľudí, je jedna z najznámejších udalostí, za ktoré môže ,,Batmanova kliatba“. Filmoví fanúšici boli na polnočnom premietaní Temného rytiera, keď strelec v plynovej maske náhle vtrhol dovnútra a vypustil zásobník slzného plynu, potom začal strieľať do davu.

Na pľaci zomrel jeden z technikov, keď bol zrazený kamiónom počas natáčania kaskadérskeho kúsku. A v roku 2008 mal Morgan Freeman vážnu autonehodu a onedlho na to sa rozviedol so svojou manželkou.

8. Stratené duše (The Ghost Whisperer)

Aj keď seriál Stratené duše nie je film, na zozname má čestné miesto. Predsa len, na nakrútenie či už seriálu, alebo filmu, potrebujete filmový pľac. A ten aj Stratené duše mali. A dokonca na ňom strašilo. Teda to Jennifer Love Hewitt povedala v roku 2007 Ellen Degeneres v talkshow. Dokonca mala svoje tvrdenie aj natočené.

Jennifer bola zaneprázdnená natáčaním jednej zo scén populárneho seriálu, keď si filmový štáb všimol, že za ňou niečo zvláštne prebehlo. Vyzeralo to, že sa niečo pohybovalo nad jej ramenom. Všetci túžili zistiť, čo sa im podarilo zachytiť na kameru a tak si nahrávku púšťali znova a znova. Na ich počudovanie sa vec, ktorú natočili, zdala ako obracajúci sa duch. Všetko to však trvalo len pár sekúnd.

Medzi iné zvláštne udalosti patrilo presvedčenie štábu a hercov, že ich niečo ťahá za oblečenie. Ďalej tiež to, že sa niektoré svetlá presúvali z jedného miesta na druhé, niektoré dokonca vybuchli nad hlavami hercov a rekvizity sa strácali a objavovali na úplne iných miestach, ako pôvodne mali byť.

Jennifer neskôr potvrdila, že desivé javy, ktoré sa na pľaci diali, boli jednou z príčin, prečo si niektorí herci museli dvakrát premyslieť, či v seriáli budú hrať alebo nie.

9. V zajatí démonov (The Conjuring)

Tento hororový film je založený na skutočnom príbehu rodiny Perronovcov, ktorí v 70. rokoch v ich dome na Rhode Islande zaznamenali nevysvetliteľné, desivé aktivity, ktoré úzko súviseli s démonmi. Rodina niekoľkokrát navštívila filmové štúdio, no nedokázala presvedčiť Carolyn Perronovú, manželku a matku v rodine, aby sa k nim pripojila. No na filmovom pľaci sa začali diať čudné a strašidelné veci.

Raz, keď bola rodina Perronových v štúdiu, z ničoho nič začal fúkať silný vietor a miestami to vyzeralo, že krúži okolo nich. Štáb si všimol, že stromy priamo oproti nim sa nehýbali. V tom istom čase cítila Carolyn, ktorá zostala doma v Atlante, zvláštnu zlú silu. V ďalšom okamihu odpadla a musela byť odvezená do nemocnice.

Avšak veci sa zhoršili. Pár dní po tomto incidente začalo v hoteli, v ktorom bývali herci a štáb horieť a museli ich z horaicej budovy evakuovať. James Wan, režisér filmu, neskôr potvrdil, že jednu noc pracoval dlho vo svojej pracovni, keď jeho pes začal vrčať a štekať na niečo, čo on nevidel. Wan začal skúmať, čo mohlo jeho psa tak rozrušiť, no nenašiel nič zvláštne. Pes stále vrčal a sústreďoval sa na neviditeľnú entitu, čo Wana skutočne desilo.

Vera Farmiga, ktorá vo filme hrala úlohu vyšetrovateľky nadprirodzených javov, si odmietla zobrať scenár domov, pretože z neho cítila zlú energiu. Dokonca scenár odmietala čítať v noci, pretože sa cítila paralyzovaná strachom, aj keď nemala dôvod sa báť.
V jednom z rozhovorov spomínala, že raz otvorila svoj notebook a uvidela na ňom 3 veľké škrabance, akoby cez obrazovku nejaké stvorenie prešlo pazúrmi.

10. Horor v Amityville (The Amityville Horror)

Prvý film, ktorý sa odohrával v Amityville, vznikol v roku 1979, hral v ňom James Brolin a bol údajne založený na skutočných udalostiach.

Brolin najprv nebol ochotný rolu zobrať, no zmenil svoj názor po tom, čo bol svedkom niečoho zvláštneho. Bolo neskoro v noci, keď si čítal scenár. Keď sa dostal na jednu z najdesivejších častí, z ničoho nič spadli sami od seba nohavice, ktoré mal zavesené na vešiaku. Vystrašilo ho to tak, že vyskočil z kresla.

V roku 2005 sa natáčal remake filmu s názvom 3:15 zomrieš! Tesne pred natáčaním sa však na pobreží blízko filmového štúdia našlo mŕtve telo zavraždenej osoby. Jej čas smrti mal byť údajne 3:15. Neskôr po tejto udalosti Ryan Reynoldson, hviezda filmu, tvrdil, že herci a štáb sa v noci prebúdzali presne o 3:15.

Pozri aj: Toto je podľa psychológov najsmutnejšia filmová scéna na svete. Dlhodobo sa využíva vo výskumoch, kde je potrebné ľudí rozplakať

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov