Sú krásne, vtipné, dojímavé a ponúkajú príbeh a myšlienku, nad ktorou budete rozmýšľať ešte dlho. Môžete si ich pozrieť zadarmo na Youtube a všetky vám spolu zaberú asi trištvrte hodiny. Avšak aj napriek ich krátkosti, vo vás zanechajú stopu, ktorá sa len tak nevytratí.

Film je jeden z najlepších spôsobov zábavy. Dnešný trh je rozsiahly a určite si máme z čoho vyberať. Komédie, drámy, tragédie, fantasy, sci-fi, jednoducho neuveriteľne veľa hodín zábavy a oddychu. No filmy často pozeráme aj preto, že sa chceme niečo nové dozvedieť, že sa chceme nad niečím zamyslieť. Tvorcovia nám v 2 hodinách naservírujú dokonalú myšlienku, nad ktorou môžeme rozmýšľať aj niekoľko týždňov. Pravdaže, vytvoriť dvojhodinový film so skvelou myšlienkou je umením. No väčším je spraviť krátky film, ktorý má rovnaký efekt ako ten celovečerný.

Článok pokračuje pod videom ↓

Short film, alebo krátkometrážny film, je vďačný žáner a množstvo režisérov, ako napríklad Tim Burton alebo Wes Anderson začínali práve krátkymi filmami. Máte ich za krátky čas pozreté a sú väčšinou omnoho lepšie ako tie celovečerné. Týchto 5 krátkometrážnych filmov na prvý pohľad vyzerá podpriemerne, len ako zabitie času. No po lepšom zamyslení sa zisťujeme, že majú ohromnú myšlienku, ktorá vám po nociach nedá spať. Všetky nájdete zadarmo na Youtube a ich pozretie určite neoľutujete.

1. The Lottery

Meno Shane Dawson viac povie americkým tínedžerom, no úplne neznáme nie je ani na Slovensku. Jedná sa o amerického youtubera, ktorý aj napriek tomu, že svoje publikum baví hlúpymi DIY (do it yourself / Urob si sám), ochutnáva rôzne kombinácie jedál a dosť amatérsky loví duchov v strašidelných hoteloch, vlastní neuveriteľné množstvo talentu, ktoré vkladá do svojich krátkych filmov. Sú vtipné, zo života, dojmú a zahrejú pri srdci.

The Lottery je short film založený na skutočných udalostiach a vychádza z jednej z kapitol jeho druhej knihy It gets worse (Bude to horšie), ktorú napísal v roku 2016 a je akousi kolekciou jeho esejí z detstva.

Shane to nemal v detstve ľahké a kým sa dopracoval k jednému z najväčších youtuberov na svete, musel si prejsť šikanou, chudobou, odchodom otca a nenávisťou k samému sebe. Avšak všetko, čo zažil, mu dodalo chuť bojovať a robiť to, čo ho baví, aj keď je to väčšinou len hlúpe poskakovanie pred kamerou.

Film rozpráva etapu z jeho detstva, kedy to bol len on, babička, brat a mama. Nemali takmer žiadne peniaze, otec ho opustil a jeho mama sa každý večer modlila k Bohu, aby sa všetko zlepšilo. A to sa podľa slov Ježiša, ktorý sa Shaneovej mame zjavil vo sne, aj skutočne malo stať. Povedal jej, že vyhrajú lotériu a už nikdy nebudú mať problém s peniazmi. Samozrejme, ihneď nasadli do auta a išli si kúpiť lístok. Bohužiaľ nebol výherný a tak sa Shaneovej mame rozplynul sen o lepšom zázemí pre jej rodinu a aj sen o lepšom a krajšom dome.

Podľa Shaneových slov, ktoré prezentuje vo svojom monológu, však o úplnú blbosť nešlo, pretože Shane vložil všetku svoju energiu, nadšenie a talent do vytvárania vtipných videí a o 10 rokov neskôr si ten vysnený dom mohol dovoliť. Dnes žije v L.A. so svojím partnerom, Rylandom, má cez 12 miliónov odberateľov, je úspešný, obľúbený a jeho mama býva len pár blokov od neho v dome, ktorý jej kúpil. Nakoniec tú lotériu predsa len vyhrali.

A o tom aj film je. O tom, že aj keď sme na úplnom dne, musíme sa snažiť vyšplhať sa hore, pretože kým to neskúsime, neuspejeme. Keby sme si všetci povedali, že vyhráme lotériu, nedočkali by sme sa. To, čo chceme, nám nikto len tak nedá, len tak to nevyhráme. Musíme sa snažiť, nesmieme sa vzdávať, nesmieme čakať. Musíme bojovať a nakoniec dosiahneme všetko, čo chceme. Film k dokonalosti dotvárajú perfektné dialógy, vtipné hlášky a skvelé herecké výkony.

2. Redone

Redone je film vytvorený digitálnou animáciou a vo svojich 4 minútach ponúka nezabudnuteľný zážitok. Je nádherne nakreslený, prepracovaný, žije farbami, všetko je takmer dotiahnuté k dokonalosti. Je to slasť pre oko, a aj napriek tomu, že sú v ňom 2 postavy a pár monológov, vo vás zanechá stopu.

Redone je short film o malom robotovi, ktorý sa po dlhej dobe zobudí do zničeného sveta a jediné, čo má, sú nahrávky jeho stvoriteľa. Skúma svet, snaží sa zistiť, čo sa stalo a my dostávame perfektnú možnosť nazrieť do jeho pôvodu cez nahrávky vedca Guya. Ten rozpráva o tom, ako dlho na robotovi pracoval, ako vie, že jeho výtvor zmení svet. A v konečnej časti filmu aj dôsledok vidíme. Vidíme posledný článok evolučného procesu malého robota. Veľké monštrum, ktoré vyhladilo ľudskú populáciu. Skutočne zmenilo svet.

David Armsby vytvoril niekoľko animovaných filmov, z ktorých mrazí, a ktoré v sebe ukrývajú skutočne veľa. No ako sám neskôr priznal, so žiadnym nebol tak spokojný ako s filmom Redone. Jednalo sa o dielo, na ktorom pracoval skutočne dlhú dobu, ktoré mal dokonale premyslené a dokonca si k nemu založil aj diár, v ktorom mapoval každý krôčik procesu. Do tohto short filmu dal kúsok zo seba a vyplatilo sa. Dnes má Redone cez vyše milión zhliadnutí.

Film vo svojom krátkom trvaní rozpráva o veľkých veciach. O tom, že nie všetko to, čo vytvoríme, môže skončiť dobre. O tom, že musíme prijať zodpovednosť za naše konanie. O tom, že nie všetko musí vyjsť podľa našich plánov. V tých krátkych 4 minútach sa stretávame s krásnou prírodou, s niečím, čo malo za úlohu zmeniť svet, s ľudskou sebeckosťou, chamtivosťou, odhodlanosťou a dúfaním, s utrpením, vojnou a smrťou. Ide o skutočne nádherné dielo, ktoré každý deň len tak nevzniká.

3. I’m you, Dickhead

Áno, tento krátky film, ktorému radšej názov nepreložíme, na prvý pohľad vyzerá ako šialená komédia bez akéhokoľvek zmyslu. To vlastne aj je, zasmejete sa nad ňou, poviete si, že to je fakt absurdné a vypnete ju. No tvorcovia do nej ukryli myšlienku, ktorá film posúva na úplne novú úroveň.

Tento krátky film rozpráva o budúcnosti, kedy je cestovanie do minulosti bežnou záležitosťou. Ľudia sa chodia lúčiť s blízkymi, s ktorými to nestihli, napravujú chyby, ktoré im v živote spôsobili nepríjemnosti. Hlavná postava, muž v stredných rokoch Richard, sa vracia do minulosti, aby presvedčil svoje desaťročné ja, nech sa naučí hrať na gitaru, pretože na to, podľa jeho slov, strašne letia baby.

Jeho mladšia verzia, ho však na prvýkrát nepochopí a tak sa musí znova a znova vracať, aby sa z neho v konečnom dôsledku stala rocková hviezda. No nakoniec to dopadne úplne inak, ako si predstavoval. Áno, naučil sa hrať na gitaru, áno zbalil pekné dievča, no zároveň jedna z jeho verzií ostala v minulosti, zobrala si za ženu svoju vlastnú matku a vychovala seba samého. Zložité? Áno, no rozhodne aj vtipné.

Avšak film mieri vyššie a funguje nielen ako komédia, ale aj ako príklad paradoxov a ľudskej hlúposti. Keď sa v Amerike robila štatistika, čo by ľudia spravili, keby mali možnosť vrátiť sa do minulosti, drvivá väčšina povedala, že by zabila Hitlera. V tomto filme tá možnosť bola, hlavná postava sa mohla vrátiť do hociktorého časového úseku v minulosti. Mohla zabiť Hitlera alebo zabrániť atentátu na Kennedyho. Namiesto toho sa vrátila v čase, aby presvedčila svoje mladšie ja, aby sa naučilo hrať na gitaru.

Keď sa pozrieme za oponu filmu, jasne vidíme, že sa nám tvorcovia snažili ukázať ľudskú hlúposť, lenivosť a sebeckosť. Veď keby si Richard zaplatil kurz gitary, vôbec by sa nedostal do problémov, v ktorých bol na konci filmu.

Short film I’m you, Dickhead, pracuje perfektne s divákom, je minimalistický, obsahuje skvelé dialógy a rozhodne sa nad jeho absurditou zasmejete. No vyskúšajte sa nad dejom aj trošku zamyslieť. Film zaručene naberie nový rozmer a vy ho prestanete vidieť len ako šialenú komédiu.

4. ReMoved

Bolestivé, smutné, pravdivé, no krásne a dojímavé. Tak by sa dal v skratke opísať 12 minútový film, ktorý rozpráva bolestivý príbeh malého dievčatka, Zoe. Vo svojom monológu nám vysvetľuje svoju životnú situáciu a zasväcuje nás do smutného príbehu zanedbávaných detí. Rozpráva o tom, aké to je byť odobratá sociálnymi pracovníkmi, ako to je snažiť sa zapadnúť do novej rodiny, aké to je žiť odlúčená od mamy a brata.

Film nám ukazuje situáciu, v ktorej sa ocitá neuveriteľné množstvo detí po celom svete. Domáce násilie, snaha zapadnúť, snaha zvyknúť si. Film však ukazuje aj to, ako veľmi sú deti ovplyvniteľné, ako veľmi kopírujú správanie dospelých. Toho je dobrým príkladom situácia, kedy dá nová mama Zoe na narodeniny šaty, no tým sa jej vrátia spomienky na výbušné a násilné správanie jej opitého otca a na svoju novú mamu vyletí, pretože tak to spravil jej otec v minulosti.

Zoe je malé, zranené a smutné dievča, ktoré túži len po normálnom živote a po tom, aby sa mohla starať o svojho malého bračeka. Ibaže, ako sa má zaradiť do novej rodiny, keď jej jediný vzor bol tyranský otec a matka neschopná brániť sa?

Film je smutný a dojímavý. Plačete nad osudom malej Zoe, plačete nad koncom, ktorý je krásny a vlieva novú nádej rovnako ako Zoe, tak aj vám. Je úžasným oknom do smutného života detí odobraných sociálnymi pracovníkmi, ukazuje, ako veľmi je život týchto detí zložitý a odhaľuje myšlienkové pochody týraných detí.

Film je dychberúci príbehom, no rovnako aj monológom malej Zoe, kamerou a hereckými výkonmi. Dočkal sa aj svojho pokračovania, ktoré je rovnako skvelé.

5. The Life of Death

Vtipný short film o živote Smrti. Pripadá vám slovné spojenie život Smrti zvláštne? Tak v tom prípade asi fanúšikom paranormálneho televízneho seriálu Supernatural (Hrozba z temnoty) nebudete. A asi nepoznáte ani tento absurdný, no krásny krátky film.

Film nám ukáže úplne klasický deň. Deti sa hrajú vonku, ľudia idú do práce a študenti mieria do školy. Do práce má však namierené aj Smrť. Po ceste ju, alebo skôr jeho, zrazí auto a prebehne mu pred očami celý život. Od malej smrtky až po časť, kedy ho prestáva baviť jeho pôvodný život a ironicky číta v knižnici knihu: Ako žiť?

Smrť sa vydáva na cesty, pije v bare a flirtuje s dievčatami. Úplne klasický život, čo by sme pri niekom ako Smrť asi nečakali. Film sa končí celkom smutne. Smrtinej manželke zavolajú, že je jej manžel mŕtvy a ona sa bolestivo pozrie na svoje deti, dve malé smrtky, ktoré sa hrajú na záhrade a rozmýšľa, ako im povie o nehode ich otca. Príliš absurdné absurdné?

Film však rozpráva omnoho viac. Rovnako ako pri diele I’m you, Dickhead, keď nazrieme za oponu, zistíme, že tvorcovia narážajú na omnoho viac ako len život Smrti. Rozprávajú hlavne o tom, že v živote nie je nič isté. Poviete si, Smrť predsa nemôže zomrieť, Smrť predsa nemôže mať deti, Smrť predsa nemôže mať manželku. No všetky tieto, na prvý pohľad úplne jasné a isté veci, sú v tomto filme iné. Ukazuje to, čo by ste skutočne nečakali. Zároveň je však film aj o cykle života, o tom, že všetko má svoje pokračovanie, a že všetko sa raz skončí.

Znova sa jedná o veľmi vtipný krátky film, no keď sa nad ním zamyslíme, dostaneme niečo omnoho väčšie a úžasnejšie.
Film je úžasný svojím príbehom, jednoduchosťou, absurditou a situačnou komikou. Zaujímavé na ňom je, že sa v ňom takmer nerozpráva, no aj napriek tomu nás neunudí.

Pozri aj: TOP 10 najstrašidelnejších krátkometrážnych hororov: Každý má len pár minút a všetky si môžete zdarma pozrieť online

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov