Ak patríte medzi introvertov alebo máte z tejto skupiny priateľov, rozhodne poznáte ich "nechuť" k ľuďom a rozhovorom. Doteraz ste možno rozmýšľali nad tým, ako je možné, že sa vaši známi dokážu vyhýbať ľuďom. Ponúkame vám odpoveď na vaše otázky v podobe ôsmich príkladov, ako sa introverti dokážu vyhnúť spoločnosti.

Charakteristiku introvertov pozná asi každý. Platí o nich, že sú veľmi tichí, tvoriví, nespoločenskí a premýšľaví. Odhaduje sa, že v spoločnosti tvoria len 25% ľudí, no veľmi často do nej nechodia. Sú radi, keď sú doma s čajom a knihou, zabávajú sa vo svojej mysli a kým zo seba niečo dostanú, človek, s ktorým konverzujú, už dávno zabudol otázku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Avšak udržať sa mimo ľudí a spoločnosti je v dnešnej dobe veľmi obtiažne. Každý má potrebu rozprávať sa a klebetiť. No introverti prišli hneď na niekoľko spôsobov, ktoré im každý deň zaručujú duševnú rovnováhu a oddýchnuté ústa. Niektoré z nich sú absurdné, iné často robíte aj vy.

Ak do tejto tichej skupiny ľudí patríte, určite sa v týchto ôsmich spôsoboch vyhýbania sa ľuďom nájdete. A ak náhodou nie, aspoň budete mať do budúcnosti, keby vám ľudia začali náhodou liezť na nervy, dobrý návod.

,,Škoda, že ťa nikdy nezastihnem doma…”

Poznáte to. Na okná pomaly dopadajú kvapky dažďa, vy ležíte zababušení v posteli, čítate knihu a popíjate zalievanú kávu. Perfektný spôsob trávenia času. Užívate si každé prečítané slovíčko, každé odpitie zo šálky, keď v tom vašu idylku naruší klopanie a zvonenie…

Váš priateľ, príbuzný alebo sused prišiel na návštevu, pokecať si.  Ak ste extrovert alebo ambivert, vstanete, aj keď veľmi neradi, a nečakanému návšetvníkovi otvoríte. Avšak, ak patríte do zlatej skupinky introvertov, potichu ako myška prejdete k dverám a čakáte, kedy to návšteva vzdá a pochopí, že nie ste doma. A vrátite sa späť k svojmu čítaniu.

Introverti viac ako často predstierajú, že nie sú doma. Keď im niekto volá, mobil nezdvihnú, na správy neodpíšu a o tri hodiny sa ozvú s ospravedlnením, že boli vonku a telefón si zabudli doma. Pričom svoje dobre známe štyri steny neopustili. Nemôžeme to však mať introvertom za zlé. Len uprednostňujú svoju hlučnú myseľ pred hlučnými ústami známych.

pixabay.com

Introverzia mení ľudí na Toma Cruisa z Mission Impossible

Objednali ste si nové topánky z internetu – chceli ste sa vyhnúť predavačkám v obchode – a netrpezlivo vyzeráte z okna, kedy vám poštárka donesie žltý lístok, aby ste čo najskôr mohli vyraziť na poštu. No presne vo chvíli, kedy pred vašou schránkou zaparkuje svoj bicykel, vyjde z dverí váš otravný sused, ktorý sa chce stále rozprávať a vy hodíte spiatočku. Celú hodinu presedíte na stoličke pred oknom a čakáte, kedy konečne dokosí tú trávu a opäť zalezie do svojho domu.

Nie je nič horšie, ako keď sa vás susedia pýtajú na deň, zdržujú vás a otravujú. A medzitým, čo extroverti so smiechom konverzujú o príšernom počasí, introverti s ďalekohľadom prečešú okruh svojho domu a v oblečení, ktoré splýva s okolím, sa potichu vytratia do práce, školy alebo po ten vysnený balíček.   

pixabay.com

,,Prepáčte, že meškám, musel som sa vyhnúť známemu.”

Už ako malí sme získali averziu voči známym. Naša mama nás vždy zobrala na prechádzku, ale potom náhle stretla svoju stratenú kamarátku zo školy a my sme museli niekoľko hodín stáť na jednom mieste a v mysli si predstavovať to vysnené ihrisko.

Väčšina extrovertov na podobné ,,vykecávačky” našich mám, zabudla, introverti si tú traumu doviedli do svojho súčasného bytia. Keď sa vracajú z práce alebo zo školy domov a náhodou pred sebou uvidia bývalú učiteľku z materskej škôlky alebo starého známeho, o ktorom si mysleli, že už je mŕtvy, rýchlo sa otočia, zmenia smer a vydajú sa domov úplne inou cestou, aj keď o hodinu dlhšou. Je im jedno koľko im bude trvať cesta, hlavne nech ich nikto nevyrušuje a oni si nemusia vyťahovať z uší slúchadlá.

pixabay.com

Záchod je nová verzia líščej nory

Keď je toho v práci príliš a introvertovi ide buchnúť hlava z toľkých klebiet a sťažností okolitých kolegov, rozhodne sa utiecť. No z práce sa tak ľahko nedostane, preto prechádza na plán B, a to úkryt. Pod stôl? Do zásuvky? Za kopírku? Na záchod!

Záchody a kúpeľne bývajú často jediné miesta, kde nájdete aspoň nejaké súkromie. Zamknete sa, opriete o chladné kachličky, keď tak si opláchnete tvár. Či už ste v práci alebo v škole, sú fantastickým úkrytom, lebo ľudia vás na nich nikdy neotravujú. Ak teda máte kolegu či spolužiaka introverta a potrebujete mu niečo nutne povedať, viete, kde ho nájdete. No pre jeho dobro ho radšej nehľadajte.

pixabay.com

Plný rozvrh – najlepší priateľ introverta

Chcete ísť s introvertom ma kávu alebo do kina? Ach, práve nemôže, lebo ide babičke na pohreb? Avšak, možno je to úplne inak… Buď sa mu naozaj stala táto smutná udalosť, alebo na vás jednoducho nemá náladu.

Vraví sa, že študenti si dokážu vymyslieť tie najlepšie ospravedlnenia a výhovorky. To však nie je úplne pravda. Introverti sú v tomto zabehnutí omnoho lepšie. Nechcú s vami tráviť svoj drahocenný čas, ale nechcú vám ani ublížiť. Tak si vymyslia tú najuveriteľnejšiu výhovorku, aby ste sa neurazili, a aby oni mohli stráviť večer po svojom.

pixabay.com

,,Na prechádzky chodím výhradne v stredu ráno za hustého dažďa.“

Sú štyri hodiny ráno a vonku búrka. To strašné počasie však nikomu nevadí, lebo zo svojho bytu vystrčilo nos len skutočne pár duší, ktoré sú nútené ísť do práce a celú cestu sa len sťažujú.

Pre introvertov je však čas ísť sa prejsť. Spať šli skoro, nemali nič dôležité na práci, všetko stihli, lebo neboli vonku s priateľmi. Sú plní energie a nadšení z toho úžasného počasia.

Vonku nikto nie je, len raz za čas natrafia na otráveného chlapíka. A oni tancujú v daždi a užívajú si fakt, že nikoho známeho nestretnú a nebudú musieť strácať svoj čas s ľuďmi.

pixabay.com

Umelci v horšom slova zmysle

Áno, o introvertoch platí, že vynikajú vo všetkých formách umenia, no ich kreativita korení v úplne inom zmysle. Dokážu prísť hneď na niekoľko spôsobov, ako sa vyhnúť ľuďom, rozprávaniu sa a hlúpym otázkam. Vymyslia všetky rôzne cesty, ktorými sa nútený rozhovor môže uberať a spravia všetko preto, aby k osloveniu človeka došlo až v úplnej beznádeji.

Napríklad, pečú čokoládový koláč, je neskoro, obchod je zavretý a doma sú len oni. Vtedy zrazu zistia, že pri včerajšom leňošení v posteli s knihou zjedli ich kľúčovú ingredienciu – čokoládu. Ich jediná možnosť je zaklopať na dvere susede, ktorá rada pečie a ešte nespí, lebo jej Šláger počujú cez stenu, a požiadať ju o pomoc. Avšak to by znamenalo, že by ju museli osloviť. To si radšej znova preštudujú celý recept a rozhodnú sa čokoládu nahradiť vanilkovým pudingom. Veď aj tak na čokoládový koláč nemali zrovna chuť.

pixabay.com

Lepšia neznáma kaviareň ako barista v hrsti

Medzi obľúbené aktivity introvertov patrí byť neviditeľný. Sú neradi, keď ich niekto zdraví, objíma, máva im alebo sa na nich usmieva. Najradšej sú, keď ich nikto nepozná, keď nikoho nezaujímajú. Sú z ľudského kontaktu vystrašení a boja sa, že by si museli na zoznam svojich známych pripísať ďalšie mená, pamätať si ďalšie narodeniny a vymýšľať si ďalšie množstvo výhovoriek. Radšej ostávajú skrytí a nezoznamujú sa.

Ak však vo svojom okolí majú kaviareň alebo obchod, do ktorého každodenne chodia, je pre zamestnancov nemožné, aby si ich nezačali všímať, prípadne neskôr zdraviť ich. Introverti po podobnej skúsenosti často spanikária a radšej sa vydajú do supermarketu na druhej strane mesta a kávu si spravia doma.

pixabay.com

Pozri aj: 6 citátov o introvertoch, ktoré dokonale vystihujú podstatu ich života

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov