Každý má raz za čas dni, kedy len plače, pretože sa mu nič nedarí. Avšak namiesto toho, aby ste vyjedli celú chladničku, stačí, ak venujete pozornosť týmto 15 krátkym motivačným a inšpirujúcim príbehom. Sú krásne, vtipné, posúvajú nás ďalej a rozhodne zlepšia náladu.

Každý z nás má raz za čas dni, kedy len leží na posteli a neustále si opakuje, že nič na tomto svete neznamená. Kedy plače, pretože sa mu nič nedarí. Kedy sa jednoducho cíti, že nič nedokáže. Ľudia proti podobným pocitom a dňom bojujú rôzne. Vyhľadávajú si na internete rozkošné obrázky mačiek a vydier, pozerajú vtipné videá, v ktorých sa dieťa snaží zjesť celú tortu alebo vyjedia celú chladničku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Avšak existuje omnoho lepší spôsob, ako sa vysporiadať s demotivačnou náladou (nie, alkohol to nie je). Stačí, ak venujete pár minút týmto 15 krátkym príbehom, ktoré sú vtipné, motivačné, inšpiratívne, skutočné aj vymyslené, no hlavne, sú v celej svojej podstate nádherné a majú pravdivú myšlienku, ktorá nás posúva ďalej.

pixabay.com

5 najlepších motivačných príbehov

Keď sa vo vašom živote stratí motivácia, obráťte sa na tieto motivačné príbehy. Nielenže po ich prečítaní sa budete cítiť ako po objatí, ešte vás aj motivujú byť vo vašom živote lepšími ľuďmi. Pri čítaní sa pripravte na úsmev. A možno aj na slzy.

#1 Všetci máme v našich životoch ukrytý príbeh

Mladý pár, ktorý cestoval vo vlaku, pozoroval  24-ročného muža a jeho otca so záujmom v očiach. Mladý muž sa nadšene pozeral z okna a podchvíľou s eufóriou v hlase vykríkol: ,,Otec, pozri sa! Stromy sa nás snažia dobehnúť.“

Jeho otec sa šťastne usmieval a v očiach sa mu raz za čas zaleskli slzy. Mladý pár však otcovo šťastie neprežíval. Hľadeli na mladíkove detinské správanie skôr s ľútosťou.

,,Otec, oblaky nás prenasledujú!“ smial sa chlapec a otec zdieľal synove pocity. Obidvaja boli šťastní z úplnej maličkosti, z niečoho, čo mladý pár považoval za hlúposť.

,,Prečo nezoberiete svojho syna k dobrému doktorovi?“ opýtal sa zrazu ten pár otca.

Starý muž sa na nich usmial so slzami šťastia v očiach: ,,To som už spravil. Práve od neho ideme. Môj syn bol od narodenia slepý a práve dnes sa mu vrátil zrak.“

Každá jedna osoba na tejto planéte má svoj príbeh. Preto nesúďte ľudí predtým, ako ich dobre spoznáte. Často vás pravda môže prekvapiť.

pixabay.com

#2 Otras zo seba svoje problémy

Jedného dňa farmárov obľúbený somár spadol do priepasti. Farmár sa ho pokúšal odtiaľ vyslobodiť, no nedarilo sa mu to. A tak sa rozhodol, že svojho somára pochová zaživa.

Nasypal na neho kus hliny. Somár zacítil menšiu záťaž, no otriasol sa a na padnutú zeminu vystúpil. Farmár po ňom hodil ešte viacej hliny. Somár sa znova otriasol a znova na otrasenú zeminu vystúpil. Takto to ešte nejakú dobu pokračovalo. Na poludnie už osol stál na zelenej lúke a pásol sa.

Čím viac problémov (hlinu) pochopíme (zo seba otrasieme), a čím viac sa z nich naučíme (vystúpime na otrasenú hlinu), tým skôr sa vyriešia (tým skôr sa budeme pásť na zelenej lúke).

pixabay.com

#3 Lano na slona

Istý muž jedného dňa prechádzal popri slonoch. Ako ich tak míňal, všimol si, že tie mohutné zvieratá majú okolo nohy ovinuté len malé lano. Neboli tam žiadne reťaze ani žiadne klietky.

Šokovanému mužovi v tej chvíli bolo jasné, že sa slony môžu kedykoľvek zo svojho uväznenia dostať, ale z nejakého dôvodu sa tak ešte nestalo. Zvedavý muž neďaleko zbadal trénera týchto obrovských zvierat a tak sa ho rozhodol spýtať, prečo tu tieto zvieratá len tak stoja a nepokúšajú sa vyslobodiť.

,,No, viete, rovnakým lanom ich držíme, keď sú malé. A v tomto veku ich udrží tiež. Je to kvôli tomu, že si stále myslia a veria, že to malé lano ich dokáže udržať, takže sa nepokúšajú oslobodiť.“

Muž bol ohromený. Tie zvieratá sa mohli kedykoľvek oslobodiť, ibaže pretože verili, že je to nemožné, zostali tam, kde sa nachádzali.

Ani my nie sme odlišní. Rovnako ako slony sa niekedy bojíme niečo vyskúšať len preto, že sme už raz zlyhali. Zlyhanie je súčasťou učenia a nie je na ňom nič zlé. Nikdy by sme sa nemali vzdať. Mali by sme pokračovať v našom boji. A možno sa jedného dňa z tých pomyselných sloních povrazov aj vyslobodíme.

pixabay.com

#4 Zemiaky, vajíčka a kávové zrná

Jedného dňa sa dcéra sťažovala svojmu otcovi, že je jej život nešťastný, a že netuší, či zvládne ďalej pokračovať.  Bola už unavená z neustáleho prežívania a bojovania. Bola vyčerpaná, že zakaždým, keď vyriešila jeden problém, objavil sa druhý.

Jej otec, kuchár, ju zobral do kuchyne. Naplnil tri hrnce vodou a položil ich na vysoký oheň. Okamžite, ako začala voda vrieť, do prvého vložil zemiaky, do druhého vajcia a do tretieho pomleté kávové zrná. Potom nechal tieto tri ingrediencie variť. Jeho dcéra ho nervózne a zvedavo pozorovala, nedočkavo premýšľala, čo spraví ďalej.

Po 20 minútach vypol horáky. Z prvého hrnca vybral zemiaky a položil ich do misky. Vajíčka vložil do ďalšej misky. A kávu nalial do hrnčeka.

Potom sa konečne otočil na svoju dcéru a opýtal sa: ,,Dcéra moja, povedz mi, čo vidíš.“

,,Vidím zemiaky, vajíčka a kávu,“ odpovedala.

,,Pozri sa bližšie,“ povedal, ,,a dotkni sa zemiakov.“

Spravila tak, ako jej povedal. Dotkla sa zemiakov a uvedomila si, že sú mäkké. Otec ju potom vyzval, aby rozbila vajíčka. Spravila aj to a chvíľu hľadela na vajcia uvarené na tvrdo. Nakoniec ju požiadal, aby si odpila z kávy. Jej aróma vyčarila dcére na tvári úsmev.

,,Otec, čo to ale znamená?“ opýtala sa nechápavo.

A on vysvetlil, že aj zemiaky, aj vajíčka, aj kávové zrná si museli prejsť rovnakou nepriazňou osudu – vriacou vodou. Avšak každý reagoval inak.

Zemiak, ktorý bol pôvodne tvrdý a silný, sa vo vriacej vode stal slabým a mäkkým. Vajíčko, ktoré bolo na začiatku krehké a jeho tekuté vnútro chránila tenká škrupina, sa po stretnutí s vriacou vodou stalo silnejším a tvrdším. Kávové zrná však boli jedinečné. Po vystavení vriacej vode zmenili vodu a vytvorili niečo nové.

,,Ktoré si ty?“ opýtal sa odrazu otec. ,,Keď ti na dvere zaklope nešťastie, ako sa zachováš? Si zemiak, vajíčko alebo kávové zrnko?“

V našom živote sa okolo nás a nám deje veľa vecí. Veľa z nich je zlých, veľa z nich je dobrých. No musíme si zapamätať, že nie je dôležité, čo sa deje naokolo nás, dôležité je, čo sa deje nám. Môžeme sa veľmi ľahko zmeniť. Zo silných sa môžu stať slabí. Zo slabých, naopak, silní. No najlepším spôsobom, ako sa vyrovnať s nešťastím nie je zmeniť seba, ale zmeniť nešťastie na niečo pekné.

A ktoré z týchto troch vecí ste vy? Ste zemiak, vajíčko alebo kávové zrnko?

pixabay.com

#5 Miska zmrzliny

V dňoch, kedy zmrzlinové poháre stáli omnoho menej, sa malý, 10-ročný chlapec, vybral do hotelovej kaviarne. Posadil sa za stôl a čašníčka mu doniesla pohár vody.

,,Prosím vás, koľko stojí zmrzlinový pohár?“ opýtal sa chlapec.

,,50 centov,“ odpovedala servírka.

Malý chlapec vytiahol zo svojho vrecka mince a začal ich zúrivo počítať.

,,A prosím vás, koľko stojí obyčajná zmrzlina?“

,,35 centov,“ povedala rýchlo. Niektorí ľudia netrpezlivo čakali za svojimi stolmi a ona začala byť nervózna.

Chlapec ešte chvíľu študoval svoje mince.

,,Tak si dám obyčajnú zmrzlinu,“ usmial sa napokon.

Servírka mu priniesla zmrzlinu, položila na stôl účet a odišla. Keď chlapec dojedol zmrzlinu, zaplatil pokladníkovi a odišiel. Keď sa čašníčka vrátila upratať stôl, sťažka prehltla.

Na stole, hneď vedľa prázdnej misky od obyčajnej zmrzliny, ležalo 15 centov – jej sprepitné.

Chlapec si v ten deň mohol dovoliť zmrzlinový pohár, no rozhodol sa pre obyčajnú zmrzlinu, aby čašníčke mohol nechať sprepitné. Byť sebeckým naše životy krajším nespraví. Veď čo je lepšie? Vlastniť úplne zbytočnú vec alebo spraviť niekomu radosť? Často je úsmev, ktorý vyčarujeme druhým na tvári omnoho lepší ako zmrzlinový pohár. 

pixabay.com

4 motivačné príbehy pre podnikanie a prácu

Uspieť v podnikaní alebo v práci nie je jednoduché. Často sa stáva, že sa nám v zamestnaní nedarí, štve nás šéf alebo otravujú kolegovia. Je veľmi ľahké nechať sa prácou zraziť na kolená. No netreba hneď hádzať uterák do ringu, keď sa v našej práci objaví prvý problém alebo keď v nej hneď neuspejeme. Lepším riešením je pozbierať sa, zabrať a získať späť energiu potrebnú na prácu.
Tieto 4 motivačné príbehy dokazujú, že aj s malou tvrdou prácou sa dá dosiahnuť akékoľvek množstvo pracovného úspechu.

#1 Colonel Sanders | Kentucky Fried Chicken

Raz tu bol starý muž. Bol na mizine, býval v malom dome a vlastnil ojazdené auto. Vo veku 65 rokov sa však rozhodol, že sa všetky veci musia zmeniť. Dlho premýšľal nad tým, čo môže svetu ponúknuť. Keď však jeho priatelia jedného dňa vychválili jeho recept na kura až do nebies, pochopil, že cesta bude viesť práve cez jeho kuchyňu.

Opustil Kentucky a cestoval po rôznych štátoch za cieľom predať svoj recept na kura. Ponúkal ho zadarmo a jediné, čo chcel, bolo malé percento z predaja. Bol to výhodný obchod, no pre väčšinu reštaurácií tak neznel. Vyše 1000 reštaurácií mu povedalo nie. No on sa nehodlal tak ľahko vzdať. Aj po neúspechu stále veril, že je jeho kura výnimočné. Predtým, ako s ním konečne uzavreli obchod, mu 1009x povedali nie.

A tento jediný úspech navždy zmenil americkú gastronómiu. Ten muž sa volal Colonel Hartland Sanders a bol zakladateľom fastfoodového reťazca KFC.

Nikdy sa nevzdávajte a buďte trpezliví, pretože úspech skutočne nečaká na každom rohu. Nezabúdajte, trpezlivosť ruže prináša.

snopes.com

#2 Prekážka na našej ceste

Kedysi dávno žil jeden veľmi zvedavý a bohatý kráľ. Jedného dňa sa rozhodol, že do stredu cesty položí obrovský balvan. Keď tak spravil, schoval sa a pozoroval, ako sa jednotliví ľudia zachovajú, keď pôjdu okolo.

Medzi prvými tadiaľ prešli kráľovi najbohatší kupci a dvorania, ktorí však kameň obišli a pár z nich poznamenalo, že sa kráľ nedokáže postarať ani o cesty. Nikto sa však neunúval balvan z cesty odpratať.

No potom okolo balvana prechádzal sedliak s rukami plnými zeleniny. Avšak okolo prekážky neprešiel ako iní. Svoj náklad položil na cestu a balvan, aj keď to bolo veľmi namáhavé a ťažké, z cesty odsunul.

Keď sa vracal naspäť po zeleninu, všimol si, že na zemi, presne na mieste, kde predtým ležal balvan, je položená plátená taška. Otvoril ju a takmer od prekvapenia omdlel.

Bola plná zlatých mincí. Na vrchu tej cennej kopy ležal malý papierik, kráľova poznámka, na ktorom stálo: ,,Čisté zlato je odmenou za odstránenie balvana z cesty.“

Kráľ v ten deň naučil sedliaka jednu dôležitú vec, na ktorú by sme mali myslieť aj my. Ukázal mu, že prekážky v našich životoch sú príležitosti na zlepšenie našich podmienok. Ukázal, že by sme sa nikdy nemali vzdať, aj keď bude náš balvan na ceste akokoľvek veľký. 

pixabay.com

#3 Hodnota

Populárny rečník začal svoj seminár tým, že do vzduchu zdvihol 20 dolárovú bankovku. 200 ľudí sa okolo neho zaujato zhromaždilo.

,,Kto by chcel týchto 20 dolárov?“ spýtal sa. Ako na povel do vzduchu vyletelo 200 rúk.

,,Túto bankovku dám jednému z vás, ale dovoľte, aby som urobil najprv toto…“ povedal a bankovku pokrčil v rukách. ,,Kto ju chce teraz?“

Znova sa zdvihlo 200 rúk.

,,Dobre,“ prikývol rečník. ,,A keď spravím toto?“ Pustil bankovku na zem a začal po nej šliapať a dupať. Potom ju opäť zdvihol do vzduchu, teraz však špinavú a pokrčenú. ,,Kto ju chce teraz?“

No opäť do vzduchu vyletelo 200 rúk.

,,Drahí priatelia,“ začal rečník, ,,teraz som vám ukázal dôležitú lekciu. Nezáleží na tom, čo s touto bankovkou spravím, aj tak ju budete chcieť, pretože jej hodnota sa nezmení. Stále to bude 20 dolárov. A my sme úplne rovnakí ako tá bankovka. V našich životoch nás veľakrát pošliapu, pokrčia, hodia do špiny… Ale naša cena sa nezmení. Robíme chyby, keď si myslíme, že sme bezcenní. Pretože naša hodnota je absolútne rovnaká, ako bola na samom začiatku. Nezabúdajte, že ste špeciálni, že sa nikdy nemôžete stať bezcennými.“

pixabay.com

#4 Veľmi špeciálny bankový účet

Predstavte si, že by ste mali špeciálny bankový účet, na ktorom by bolo každé ráno uložených 86 400 euro. Účet neumožňuje udržiavať žiadne hotovostné zostatky a každý večer zruší akúkoľvek časť sumy, ktorú ste počas dňa nepoužili. A vlastne si ten účet vôbec nemusíte predstavovať. Každý z nás ho predsa vlastní.

Jeho názov je Čas.

Každé ráno dostaneme 86 400 sekúnd. Neumožňuje nám prenášať si sekundy, ktoré sme nevyužili do ďalšieho dňa. Nepovoľuje požičiavať si sekundy navyše. Každé ráno je na účte nový vklad a každý večer sa nevyužitý čas zničí. Ak denné vklady nevyužijeme, nemôžeme sa odvolať, aby sme ich získali späť, je to jednoducho naša strata.

Nikdy si nemôžeme vypožičať čas. Nemôžeme si jednoducho zobrať pôžičku. Čas, ktorý máme, je čas, ktorý máme. A rovnako, ako sa rozhodujeme, na čo minieme peniaze, sa každý deň rozhodujeme, na čo minieme náš čas.

Nikdy nemôžeme povedať, že nemáme na nejaké veci čas. Toho času máme veľa. Ibaže akonáhle si určíme priority, určíme si, na čo tie sekundy využijeme, zrazu skutočne na nejaké veci čas neostane. Musíme si veľmi dôkladne vybrať, na čo tých 86 400 sekúnd poputuje.

pixabay.com

3 motivačné príbehy o strate váhy

Schudnúť je pre mnohých ľudí neustálym bojom. Zdá sa takmer nemožné vyhnať zo svojho tela neústupné kilá a pritom si nepoškodiť zdravie. Jedná sa o veľmi ťažkú prácu a začiatok môže odradiť aj najodhodlanejších ľudí. Avšak, keď nájdete dobrý spôsob motivácie, chudnutie pôjde ako po masle. A tieto 3 príbehy sú dobrým spôsobom, ako sa naladiť. Nezabúdajte – ak to dokázali oni, dokážete to aj vy!

#1 Nezastaviteľná

Extrémne premeny – americká reality-show, ktorá prednedávnom dorazila aj na Slovensko – obsahuje celebritného trénera, ktorý sa rozhodol obyčajným ľuďom s nadváhou splniť svoje sny a pomôcť im schudnúť.

Niekedy ich postoje nie sú dvakrát skvelé, no niekedy show obsahuje takých skvelých ľudí, ako bola Sara. Sara bola veľmi nízka žena, ktorá merala len okolo 132 centimetrov. Bola výživovou poradkyňou v televízii a na začiatku svojej cesty sa za seba hanbila. Nielenže trpela svojou krátkou postavou, trápila ju aj jej váha. Keď mala 37 rokov, vážila 111 kíl.

Keď v extrémnych premenách nastal jej čas, jej prvou výzvou bolo vyliezť po schodoch amfiteátru, ktoré jej siahali po kolená, s 36 kilovým závažím. Ale Sara si ani raz nesťažovala. Pokračovala ďalej. Ako tak stúpla apo schodoch, začali sa na ňu pozerať všetci ľudia v amfiteátri. A keď sa postavila na posledný schod, všetci sledujúci začali jasať.

6 mesiacov po začatí jej diéty a cvičebného programu jej tréner zadal ďalšiu výzvu – zabehnúť polovicu maratónu. Sara však tentokrát nesúhlasila. Nechcela bežať len polovicu. Chcela ho ubehnúť celý. Jej tréner však bol proti, pretože by to pre ňu bola až príliš veľká záťaž. Povedal, že kvôli jej krátkej postave bude musieť spraviť ešte veľa cvičení, aby zabehla celý maratón. Ona si nad tým však nelámala hlavu. Zabehla ho celý.

Nakoniec sa jej podarilo stratiť až polovicu svojej váhy a stala sa bežcom, ako vždy túžila. Dnes váži 49 kíl.

heidipowell.net

#2 Musíte bojovať, aby ste vyhrali

Adrienne Brownová zdieľala svoju cestu chudnutím s časopisom Good Housekeeping. Adrienne milovala jedlo a bola ním mierne posadnutá. Ako dospelá žena vlastnila 2 chladničky. Mala už nadváhu, keď začala bojovať proti rakovine prsníka. Adrienne sa počas svojho boja s rakovinou skutočne zaoberala svojím zdravím. Inšpirovaná Jennifer Garnerovou a rozhodnutá, že svoj životný štýl zásadne zmení, za rok schudla vyše 40  kíl.

#3 Komediant s nadváhou

Drew Carey strávil väčšinu svojej kariéry v pozornosti ľudí. Fanúšikovia tohto komediálneho herca s nadváhou si ho pamätajú z jeho show Drew Carey Show. Všetkých však šokoval, keď sa objavil vo svojej novej práci, ako hosť v americkej show The price is right o 36 kíl ľahší. Avšak v jeho schudnutí nebol žiaden zázrak. Nadbytočných kíl sa zbavil staromódnym spôsobom – na bežiacom páse.

Pamätajte, že kvôli perfektnému telu nemusíte skúšať novú vražednú diétu a držať týždeň hladovku. Vyskúšajte rôzne metódy, zistite, ktoré fungujú a držte sa ich. Čoskoro svoj cieľ dosiahnete. 

3 vtipné motivačné príbehy

Tieto tri krátke vtipné príbehy možno posunú váš postoj správnym smerom. A ak nie… tak vám aspoň vyčaria úsmev na tvári

#1 Skúška

Jednu noc zostala partička študentov dlho do noci hore a flámovala. Študenti však dobre vedeli, že ich na ďalší deň čakajú dôležité skúšky, no pitie alkoholu a tancovanie sa im zdalo ako lepší spôsob strávenia večera.

Keď však ráno vstali, uvedomili si, že sa na skúšky neučili, a že nemajú šancu ich zložiť. Rozhodli sa preto klamať. Pokryli sa hlinou a trávou a išli za vedúcim katedry, ktorému vysvetlili, že predchádzajúcu noc boli na svadbe, a keď sa vracali, pokazilo sa im koleso na aute a oni ho museli tlačiť celú noc späť do kampusu.

Vedúci katedry si vypočul ich rozprávku a ponúkol im, aby si test zopakovali o tri dni. A skupinka študentov mu poďakovala. Celé tri dni sa učili a keď prišiel časť skúšky, boli perfektne pripravení.

Vedúci katedry umiestnil každého do inej triedy a dal im test. Boli tam však len 2 otázky. Prvá, za 1 bod, sa týkala učiva, na ktorú vedeli okamžite odpoveď. Druhá, za 99 bodov, však bola omnoho ťažšia: Ktoré koleso sa pokazilo?

Vždy buďte zodpovední, múdro si určite priority a hlavne neste za svoje činy zodpovednosť.

pixabay.com

#2 Správne miesto

Malá ťava ležala so svojou mamou pod stromom.

,,Mama?“ ozvala sa odrazu ťava. ,,Prečo majú ťavy hrby?“

,,Sme púštne zvieratá, hrby máme, pretože si tam ukladáme zásoby vody, aby sme vydržali dlho v púšti…“ odpovedala mama pokojne.

,,A mama, prečo majú ťavy také zvláštne chodidlá odspodu?“ znova sa opýtala malá ťava.

,,Aby sme vedeli lepšie prechádzať po piesku a piesočných dunách,“ vysvetlila.

,,A mama, prečo majú ťavy také dlhé mihalnice?“ znova sa ozvala malá ťava

,,To aby nás ochránili pred pieskom, keď príde piesočná búrka,“ mama znova odpovedala, no začala sa cítiť nervózne, pretože netušila, kam tým jej dcérka smeruje.

,,A mama?“ zamýšľala sa malá ťava znova.

,,Áno, miláčik?“

,,Načo nám to je, keď sme v ZOO?“

Zručnosti a schopnosti sú užitočné iba vtedy, keď ste na správnom mieste a v správnom čase. V opačnom prípade sú zbytočné.

pixabay.com

#3 V čase Božom

Muž vystúpil na vrch hory, aby sa mohol porozprávať s Bohom.

,,Pane Bože, koľko je pre teba milión rokov?“ opýtal sa.

,,Jedna minúta,“ odpovedal Boh.

,,A koľko je pre teba milión euro?“

,,Jeden cent,“ odpovedal znova Boh.

,,A nemohol by si mi dať jeden cent?“ usmial sa muž.

,,Och, samozrejme, len mi daj minútku…“

pixabay.com

Pozri aj: Čo myslíte, aká je vaša hodnota? Prečítajte si príbeh, ktorý vám otvorí oči

livin3
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov