foto: Pexels

Často sa mi do mailboxu pripletú otázky týkajúce sa henny.

Napriek tomu, že som sa s ňou rozhodla nepracovať, budem jej venovať pár riadkov.

Tetovacie štúdiá netetujú hennou

99 % tetovacích štúdií netetuje hennou a ak náhodou áno, vždy to majú uvedené na stránke. Je to pre nás iná technika, navyše menej presná, takže každý rozmaznaný precíznosťou ihly sa k štetcom len tak nevráti. Pracovať s hennou bude pravdepodobne skôr kozmetička alebo človek, ktorý sa tomu špecificky venuje — je fajn si to pozrieť dopredu alebo zavolať a zistiť, ako sa veci majú.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Henna a alergie

Najčastejšia a najhľadanejšia otázka. Snáď všetky z nás si už aspoň raz v živote farbili vlasy hennou skrz jej blahodárne účinky na rast a kvalitu vlasov. O henne sa hovorí aj ako možnom alergéne, môže to byť však čiastočne mylná informácia — kvalitnú, čisto prírodnú hennu znáša aj citlivá pokožka veľmi dobre.

Problém spôsobujú väčšinou farbivá, ktoré majú pridané chemické látky. Pofidérna henna miešaná s iným pigmentom môže narobiť s pokožkou nemilé veci. Stále však platí najprv test na malinkej ploche pokožky a ak sa nič nedeje, hor sa na zdobenie! Pokiaľ ide o farbenie vlasov a nie o farbenie pokožky, riziko alergických reakcii zvyšuje striedanie chemickej a prírodnej (henna) farby.

foto: Unsplash

Stop pofidérnej henne na dovolenkách

Pre tie, ktoré skúsenosť s hennou ešte nemajú, dvíham varovný prst — z henny sa môže vykľuť pomerne silný alergén, ak je miešaná iným farbivom, preto sa dávať “tetovať” hennou na dovolenke u pouličného umelca, kde nepoznáte nielen samotný jazyk krajiny, ale ani zloženie, je pomerne odvážnym rozhodnutím. Ak zvažuješ skrášliť svoje telo takýmto druhom kresby, určite sa nenechaj zlomiť v zahraničí, pretože zvyšok vysnívanej tureckej all inclusive dovolenky sa môže zmeniť na nočnú moru mávnutím štetca s hennou.

Nebude to nič pre perfekcionistov

Ak trpíš kompulzívnou poruchou a zarovnávaš doma všetky predmety na poličke, neznesieš neidentické ponožky alebo ťa vytáča väčšia medzera, henna asi nebude nič pre teba. Pri “tetovaní” hennou umelec pracuje bez predlohy, čo v praxi znamená, že línie mandaly nebudú geometricky presné ani rovné. Patrí to však k špecifickému čaru tohto druhu umenia.

foto: Unsplash

Tetovanie je neinvazívne

Henna sa nevykonáva invazívnou technikou — nebudeš trpieť, bude to skôr veľmi príjemné. Kým tetovanie vyhotovíme pomocou ihly, henna je zmes prírodného farbiva, ktoré pomaľovanú pokožku len zafarbí podobne ako make-up alebo iný kozmetický doplnok. Aplikuje sa pomocou tubičky podobnej tej, ktoré používajú cukrárky pri zdobení.

Pred hennou 

Rovnako ako pri “klasickom” tetovaní sa odporúča mať pokožku v čo najlepšom stave. Deň pred si dopraj kvalitný peeling a telové mlieko.

Výdrž henny 

Henna vydrží 1-3 týždne. Samozrejme, záleží od toho, ako často a čím sa drhneš. V lete, kedy sa do hry pripletú aj chlórované bazény či sprchovanie viackrát za deň, sa trvácnosť tejto ozdoby môže skrátiť.

Výborný výber, ak si chceš vyskúšať “nanečisto” 

Ak sa obávaš toho, či ťa tetovanie po čase neomrzí, henna poskytuje príležitosť vyskúšať si na pár dní mať telo ozdobené obrázkom. Dokážeš si tak ľahšie predstaviť, či by si bola spokojná s motívom, ktorý ťa bude zdobiť navždy.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Dúfam, že ťa môj článok aspoň trošku usmernil a posmelil v rozhodovaní. Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. Taktiež sa k téme ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov