Týka sa naozaj každého z nás...

Psychické ochorenia sa nemôžu podceňovať. Sú tu. A týkajú sa enormného počtu ľudí. Depresia je pojem, ktorý je v našej spoločnosti skloňovaný čoraz viac. Hlavný problém však nemusí byť len v hlave. Vedci prišli na to, že depresiu vyvoláva zápalový proces v organizme. To ju možno zaradí do úplne inej kategórie, než bola doposiaľ. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa potvrdí fakt, že spúšťačom depresie je zápalový proces v tele, určite pôjde o prelomový objav. Doposiaľ sa vedci pri skúmaní depresie zameriavali na skúmanie chemických zmien v mozgu. Dlhodobý výskum však ukázal, že zanedbaný zápal v tele môže preťažiť imunitný systém, čo môže mať za následok negatívne pocity, smútok či skľúčenosť, ktorá môže vyústiť až do depresie.

Nový pohľad na depresiu

Photo by Jad Limcaco on Unsplash

Tento nový pohľad na depresiu môže pomôcť pacientom, ktorých nechápe okolie. Vždy sa nájde dostatok „dobroprajných“ ľudí, ktorí budú človeka trpiaceho depresiou presviedčať, že depresiu si len vymyslel. Ale nie je to tak.

Pacienti môžu mať v rukách argument, ktorí aj okoliu dosvedčí, že ide o chorobu, ktorá má fyzickú príčinu. Depresiu teda nespôsobuje len chemická nerovnováha serotonínu a dopamínu, ako sa doposiaľ predpokladalo. Avšak liečba založená na týchto nových poznatkoch, neprinášala až také dobré výsledky.

„Je úplne zrejmé, že zápal môže viesť k depresii,“ tvrdí profesor Ed Bullmore z oddelenia psychiatrie Cambridgeskej univerzity. Práve tam prišli na vzájomné prepojenie medzi depresiou a zápalovými procesmi. Bullmore verí, že tento objav môže dokonca vyústiť do novej vednej disciplíny – imunoneurológie.

Autori sa prikláňajú aj k názoru, že zápalové procesy môže spôsobiť aj vakcinácia. Pri očkovaní dochádza k stimulácii imunitného systému. Ak je však preťažený, môže z toho vzniknúť depresia. Samozrejme, toto je však výnimkou.

Nová nádej pre pacientov

Photo by David Cohen on Unsplash

Výskumný tím zistil aj veľmi zaujímavú skutočnosť. U pacientov, ktorí trpeli chronickými zápalovými ochoreniami, ako napríklad reumatická artritída, zaznamenali až 30%-ný výskyt depresie. Tento fakt len potvrdzuje novú teóriu.

Cieľom vedcov je vymyslieť lieky, ktoré budú pôsobiť protizápalovo. Vyliečením zápalu by sa mala potlačiť aj depresia. Ak by to bola pravda, bol by to obrovský krok dopredu. Pevne veríme, že čoskoro sa dočkáme ďalších nových správ a pozitívnych výsledkov.

Pozri aj: 8 príznakov, podľa ktorých zistíte, že si niekto vo vašom okolí prechádza existenciálnou krízou

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov