Foto: Unsplash/Dmitry Berdnyk

Máte slabosť na zlých chlapcov?

Zlí chlapci spôsobili skazu v našich životoch, telách a mozgoch. Dôvody, prečo milujeme zlých chlapcov, toxických ľudí a emocionálne nedostupných partnerov, nie sú len emočné a psychologické – sú biochemické.

Podľa portálu Thought Catalog je pravda taká, že naše mozgy môžu byť nastavené tak, aby sa fixovali na ľudí, ktorí pre nás nie sú dobrí. Často sa stávame závislými na vzťahoch s emočne nevyvinutými a toxickými mužmi, pretože nás priťahujú nie kladné stránky tohto vzťahu, ale negatíva, ktoré nám môžu spôsobovať bolesti a depresie.

Závislosť

Zaujímalo vás, prečo ste nedokázali pustiť z rúk tú osobu, ktorá váš vzťah definovala nejednoznačne, zaobchádzala s vami nedôsledne a nespravodlivo, priniesla vaše najhoršie neistoty a súčasne vás podrobila sladkým rečiam a rýchlemu posunu vpred? Bohužiaľ pre tie z nás, ktorí majú sklon k randeniu so zlými mužmi (alebo ženami), je naša závislosť od toxických partnerov v skutočnosti posilnená ich zlým zaobchádzaním.

pixabay.com

Keď sa prvýkrát stretneme s toxickým partnerom alebo emočne nedostupnou osobou, naše puto s ním sa upevňuje prostredníctvom ich nadmernej pozornosti v kombinácii s ich emocionálnym stiahnutím a zadržiavaním počas celého vzťahu. Znalosť toho, že toxický partner robí s našim mozgom, zvyšuje pravdepodobnosť, že znížime svoje investície do tých, ktorí tu pre nás boli. Začneme ich vnímať tak, že toho nie sú hodní.

Pamätajte, že odmietanie a náklonnosť idú často ruka v ruke v takom turbulentnom vzťahu, keď vám partner plynulo dáva zmiešané správy. Rozchod s toxickým človekom, ktorý vás počas celého vzťahu týral, zhoršuje pocit fyzickej bolesti, ktorá vzniká v mozgu.

Môžu za to hormóny

Existuje niekoľko hlavných chemikálií a hormónov, ktoré vytvárajú silný kokteil pripútanosti, ktorý nemá veľa spoločného so zásluhami osoby, s ktorou chodíte. Je to napríklad dopamín. Ide o neurotransmiter, ktorý riadi centrum rozkoše nášho mozgu, ktoré vytvára odmeňovacie okruhy. Tie potom generujú automatické asociácie v našom mozgu, ktoré spájajú našich romantických partnerov s potešením a dokonca aj s našim prežitím.

Foto: Unsplash/Marcos Paulo Prado

Neschopnosť toxického partnera dať nám to, čo potrebujeme, nás núti túžiť po dobrých časoch a naďalej investovať do vzťahu. Je to ako v prípade hazardných hráčov na automatoch, ktorí dúfajú v zisk aj napriek nevyhnutným stratám z tak riskantnej investície.

Oxytocín podporuje nielen pripútanosť, ale aj dôveru. Výskum ukazuje, že ak ide o oxytocín, zrada nemusí mať nevyhnutne vplyv na to, koľko človek naďalej investuje do osoby, ktorá ho zradila. Lož toxického partnera nás teda nemusí nevyhnutne vykoľajiť z toho, že mu slepo dôverujeme, najmä ak sme s ním fyzicky zapletení. Účinok oxytocínu môže byť tiež silnejší u žien ako u mužov. Podľa Susan Kuchinskas vám môže pomôcť nájsť dôveru, intimitu a lásku, estrogén má tendenciu podporovať účinky väzby oxytocínu, zatiaľ čo testosterón ho tlmí.

Stresové hormóny

Emocionálne nedostupní muži, toxickí partneri a „zlí chlapci“ sú v posteli často vzrušujúcejší. Možno je to tým, že ich chladné správanie vedie naše mozgy k tomu, aby si to mysleli. Faktom však je, že ak sa spojíme sexuálne, spojíme sa s nimi aj psychologicky a emocionálne.

Foto: Unsplash/We-Vibe WOW Tech

Uvoľňovanie stresových hormónov určite zaostrí naše zameranie na konkrétneho partnera, pretože máme tendenciu nadmerne si uvedomovať čokoľvek, čo nám ublížilo. Toxický partner sa tak môže stať našim útočiskom aj napriek všetkej bolesti, ktorú nám spôsobil.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov