"Choď si umyť zuby!" Počítam do tri: "Raz, dva..." Túto situácii z detstva pozná takmer každý z nás. Zamysleli ste sa však vôbec niekedy nad tým, prečo počítame práve do tri a nie do desať?

Často robíme mnohé veci v nejakom automatickom režime. Aj keď dávame deťom či blízkym ultimátum, zvyčajne počítame do tri, bez toho, aby sme si uvedomili, prečo to vôbec robíme. Počítanie do troch však nepoužívame len pri výchovných metódach, ale aj v bežnom živote. Uvádzame tri príklady, veď číslo tri je kľúčové v nejednej rozprávke. Vieme, prečo je to tak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tri princezné, traja bratia, trojhlavý drak. Princ musel väčšinou splniť tri úlohy, aby sa dostal k zakliatej princeznej. Aj Steve Jobs, zakladateľ jednej z najúspešnejších firiem všetkých čias – Apple, neraz používal číslo tri, pričom použitie pravidla čísla tri vyžadoval aj od svojich zamestnancov. Ak vás zaujíma, prečo je trojka jedným z najsilnejších čísel, radi vám uvedieme zopár príkladov.

Martin Luther King ovplyvnil davy

Tento aktivista za práva černochov veľmi rád používal číslo tri či trojnásobky. Pomáhalo mu to zvýrazniť a podčiarknuť myšlienku jeho prejavu. Jeden z jeho najznámejších prejavov Non-Violence and Racial Justice (Nenásilie a rasová spravodlivosť) vychádzal z troch kľúčových slov: urážka, nespravodlivosť a vykorisťovanie. Tieto tri negatívne javy nahradil troma pozitívnymi: spravodlivosť, dobrá vôľa a bratstvo. Možno aj použite trojnásobku mu pomohlo pripraviť si prejav, ktorý oslovil státisíce a spôsobil doslova revolúciu.

Prečo práve tri? Jeden príklad nám väčšinu veľmi rýchlo vyfučí z hlavy, dva príklady sú stále málo, pričom tri sú tak akurát. Keby sme používali viac príkladov či prirovnaní, náš mozog by bol preťažený a väčšinu by sme už strácali pozornosť. Hlavná kvalita počítania do tri spočíva v krátkosti, efektivite a sile.

Do troch vie počítať aj škôlkár, ktorý si rýchlo uvedomí, že ak prekročí tento časový limit, čakajú ho neblahé dôsledky (samozrejme, niekedy mamy počítajú veľmi pomaly, pričom to nie vždy má výchovný účinok, ale o tom si povieme niekedy inokedy).

Prečo by sme pravidlo číslo tri mali aplikovať do každodenného života?

Photo by Mike Szczepanski on Unsplash

„Trojkové pravidlo“ môže obohať život každého z nás. Môžeme ho aplikovať takmer na každú oblasť, počnúc prácou, končiac rodinou. Potrebujete niečo vysvetliť? Skúste pri vysvetľovaní použiť tri príklady.

Potrebujete niekoho presvedčiť? Uveďte mu aspoň tri výhody, prečo musí ísť navštíviť vašu starú mamu na vidieku. Napríklad čerstvý vzduch, utužovanie rodinných vzťahov a oddych od pracovných záležitostí.

Pravidlo čísla 3 nám však môže pomôcť aj pri rozhodovaní, ktoré je neraz zložité. Máte na výber z dvoch možností, ale ani jedna z nich sa vám nezdá úplne „naj?“ Skúste sa rozhodnúť pre tretiu. Veď nenadarmo sa aj u nás vraví, že kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí.

Pozri aj: Neurochirurg tvrdí, že prežil klinickú smrť. Táto skúsenosť mu kompletne zmenila pohľad na život

lifehack.org
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov