Aký je život s tyranom?

Šťastný vzťah plný lásky, porozumenia a harmónie je pre niektoré ženy niečo, o čom môžu len snívať. Denno-denne sú milióny žien po celom svete týrané či zneužívané svojimi partnermi. Domáce násilie predstavuje v dnešnej spoločnosti veľký problém, ktorý však mnohí ignorujú. Ako to asi funguje v hlave tyrana? Ako taký človek môže so sebou žiť? Takéto a podobné otázky nám určite často behajú po rozume. Aby sme na ne dokázali odpovedať, je dôležité, aby sme vedeli, aké druhy násilníkov existujú, a ako ich rozoznať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ľudia, ktorí sa stali obeťami zneužívania, si prešli alebo stále prechádzajú doslova peklom. Zlé zaobchádzanie – či už fyzické alebo psychické, osočovanie, zastrašovanie, hádzanie predmetov, pritláčanie oproti niečomu, prehnaná žiarlivosť, ťahanie za vlasy či nechcený sex je len zlomok toho, čo všetko si musia vytrpieť. Tu sú však niektoré ďalšie body o týraní a zneužívaní, ktoré si musíme uvedomiť.

Deje sa to v tajnosti

Všetky tieto veci obvykle prebiehajú v tajnosti, za zatvorenými dverami domu či bytu. Preto o tom veľakrát nikto z rodiny a priateľov nemá ani tušenia. Tyrani si dajú vždy záležať na tom, aby sa o tom nikto nedozvedel.

pixabay.com

Tyrani tvrdia, že nič neurobili

Tyrani si nikdy nepripustia svoje chyby – je to proti ich egu. Pred ostatnými budú hrať pretvárku milého a milujúceho partnera, ktorý je z dvojice ten lepší, rozumnejší, spoľahlivejší a chytrejší, no akonáhle sa partneri ocitnú znovu osamote, divadielko končí.

Zneužívanie väčšinou začína slovami

Veľa tyranov začína najprv rečami. Snažia sa svojich partnerov zhodiť, či dourážať slovne. Deptajú ich, nadávajú im, prehnane žiarlia, diktujú im, čo majú robiť a dávajú im pocítiť, že nestoja za nič, sú menejcenní, osamelí, zlí a tým sa postupne pripravujú na fyzické zneužívanie.

Tyrani sú bezohľadní diktátori

Tyran je osoba, ktorá by najradšej dominovala a diktovala po celú dobu. Nemajú radi kompromisy, nepočúvajú názory iných a majú časté zmeny nálad. Zo sekundy na sekundu sa dokážu rozzúriť a začať týrať, inokedy zas prahnú po objatí a milých slovách, ktoré im, samozrejme, vystrašená obeť rýchlo poskytne.

pixabay.com

V skutočnosti sú to však slabé osobnosti

Násilníci sú bytosti bez sebavedomia. Vyslovene „slabé kusy“. Sú nedôverčiví, žiarliví, cítia sa byť z vecí vynechávaní, a to všetko iba zhoršuje. Zneužívajú a týrajú, pretože hlboko v srdci vedia, že sú neistí, nevyrovnaní, ale čo je hlavné – slabí. Okrem toho, stále majú nereálne a detinské očakávania od ich vzťahu. Niekedy majú pocit, že ich obeť „nemiluje tým správnym spôsobom“, a v takýchto situáciach môžu byť naozaj nepredvídateľní.

Ich minulosť má na tom svoj podiel

Násilníci majú v mnohých prípadoch veľmi podobnú minulosť. Možno sa neúctivo správali už kedysi, voči svojim súrodencom či iným rodinným príslušníkom, triednym učiteľom, kamarátom, alebo dokonca zvieratám.

Mentálne choroby

Taktiež v mnohých prípadoch môžu tyrani trpieť duševnými chorobami a ochoreniami, ktoré si spočiatku vôbec nemusíte všimnúť. Môžu byť ovplyvnení depresiou, nešťastnými okolnosťami alebo životom celkovo, kvôli čomu majú vždy potrebu manipulovať s ľuďmi.

pixabay.com

Nevyhýbajte sa im, vysporiadajte sa s nimi!

Hoc sa to ľahšie hovorí, ako vykonáva, nemôžete od takého človeka čakať, že sa jedného dňa zmení. Nezmení. Vyhýbať sa radikálnym riešeniam nie je dobré.

Obete sú vystrašené

Niekedy možno obete aj chcú odísť a mať lepší život, ale isté okolnosti im v tom bránia. Najčastejším dôvodom je nedostatok financií, žiadna podpora zo strany rodiny a priateľov, otázka bývania, obavy o svoj život, alebo v horšom prípade o život detí. A práve táto neistota a obrovský strach zabraňujú obetiam, aby opustili svojich partnerov.

Podnikajte malé kroky smerom vpred

Nie je to jednoduché, vieme. Je ale nevyhnutné, aby ste z hľadiska bezpečnosti podnikali isté kroky. Napríklad, zabezpečte si vlastný bankový účet a kartu na vaše meno. Zariaďte si, aby ste mali poruke vždy pravého priateľa, ktorý by vás prichýlil, ak by ste museli narýchlo utiecť. Dôležité doklady a papiere či kusy oblečenia majte vždy po ruke. K susedom sa snažte správať priateľsky, aby vám aj oni dokázali pomôcť – napríklad zavolať políciu. Mali by ste mať aj svoje vlastné kľúče od auta a domu. A taktiež, uistite sa, že sa vo vašom okolí nenachádzajú žiadne zbrane.

pixabay.com

Pozri aj: Toto je 6 vecí, ktoré by sa mali v každom vzťahu považovať za neodpustiteľné

tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov