Chce to len malé zmeny v rutine a môžete byť oveľa viac produktívni.

Určite ste sa už dostali do situácie, kedy ste si pripravili nádherný, prešperkovaný a hlavne plný zoznam toho, čo chcete na ďalší deň stihnúť, no neurobili ste takmer nič. Alebo koľkokrát ste sa už chystali do posilňovne, dokonca ste si kúpili aj nové športové oblečenie, ale akonáhle prišiel ten deň, veľmi rýchlo ste vycúvali? Vedci tvrdia, že hlavný dôvod, prečo mnoho vecí napokon neurobíme, sú naše emócie. Sme jednoducho ľudia a tým pádom sme emóciami ovládaní. Ale nebojte sa, to každý, Tak ako zatočiť s prokrastináciou?

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je podľa vedcov päť spôsobov, ako urobiť viac, a to aj bez nejakej práce navyše.

#1 Zbavte sa všetkých rozptyľujúcich faktorov

Náš mozog je nielenže priam naprogramovaný na to, aby hľadal všetky možné rozptýlenia, on sa za to dokonca aj odmení. Veď koľkokrát za deň len tak necháte všetko, čo máte rozrobené a idete si namiesto toho skontrolovať správy? Vždy, keď to učiníte, mozog vyprodukuje trochu dopamínu, vďaka ktorému sa cítite „dobre“. Celkom nespravodlivé nie?

A preto je čas na sebazaprenie a sebadisciplínu. Nastavte si čas, kedy budete pracovať a čas, kedy budete mať, naopak, prestávky. Zbavte sa všetkých možných rozptyľujúcich faktorov.

#2 Pracujte vtedy, keď ste najproduktívnejší

Rôzne výskumy poukazujú na to, že najproduktívnejší sme zhruba 2,5 až 4 hodiny potom, čo sa zobudíme. Čo teda treba urobiť? Naplánujte si to tak, že najnáročnejšie úlohy dňa urobíte vtedy, keď ste na vrchole svojej energie. Naopak, keď sa pracovný deň blíži ku koncu, pustite sa do tých menej zložitých. Uvidíte, ako si napokon poďakujete.

unsplash.com

#3 Nezabúdajte na prestávky

Štúdie tvrdia, že ľudia pracujú najlepšie a najefektívnejšie, ak si po každých 90 minútach práce (alebo aj učenia) dajú 15-20 minútovú prestávku. Tento časový rámec takisto zodpovedá prirodzenému rytmu nášho tela. Keď sa vám ho nedarí dodržiavať, rovnako dobre funguje aj „mini prestávka“ po dobu piatich minút každú hodinu.

#4 Sledujte a merajte si čas

„Všetko, čo sa meria, sa zlepšuje“. A táto múdrosť môže byť presne to, čo potrebujete počuť, pokiaľ ide o produktivitu. Použite rôzne aplikácie na meranie času, ktorý strávite reálne pri pracovaní. Keď sa vám tento nápad nepáči, papier a pero sú tiež skvelými pomocníkmi. Zapisujte si, koľko minút ste strávili reálnou prácou a koľko rozptýlením. Keď si napokon porovnáte výsledky, možno skončíte naozaj prekvapení. Nech vám teda slúžia na to, aby ste zlepšili oblasti, ktoré si zlepšenie vyžadujú.

#5 Oslavujte každé víťazstvo

Najlepšia inšpirácia a motivácia ste vy sami. A práve aj z tohto dôvodu nesmiete zabúdať na odmenu či na oslavu každého „víťazstva“, ktoré sa vám podarí. Uvidíte, že takýmto spôsobom sa budete viac snažiť o splnenie cieľov.

Veľa šťastia na vašej ceste za produktivitou.

unsplash.com

Pozri aj: 7 znamení, že vaša práca sa zahráva s vaším mentálnym zdravím

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov