Tieto znaky vám napovedia, že aj vy pracujete v príliš stresujúcom prostredí a práca sa zahráva s vaším mentálnym zdravím.

Pracoviská sú niekedy ako veľké továrne na stres. Možno ste už tak zvyknutí, že ste si ani neuvedomili, ako veľmi to na vás vplýva. Čo je však najhoršie, takéto zlé prostredie sa potom môže zahrávať s vaším duševným zdravím. Je normálne, že práca je raz za čas stresujúca, ale určite nie je normálne, ak je stresujúca až príliš. Tu je teda to, na čo si rozhodne musíte dávať pozor.

Článok pokračuje pod videom ↓

Permanentne máte v ruke mobil

Musí existovať predsa hranica medzi prácou a vaším voľným časom. Ak zistíte, a spozorujete na sebe, že vždy ste v pracovnom režime, a, že máte telefón neustále v ruke, pretože stále musíte niečo riešiť, nakoniec vás to úplne vyčerpá. A skôr alebo neskôr to môže mať naozaj hrozné dôsledky.

Porovnávate sa so všetkými

Na pracovisku celkom určite musí vládnuť súťaživosť a konkurencia. Ak však zistíte, že sa porovnávate s ostatnými, buďte opatrní. Vy robíte čo môžete a ste najlepší, aký len viete byť. Jediná osoba, s ktorou by ste sa mali porovnávať, ste vy sami. Sústreďte sa na vašu vlastnú prácu a na to, ako byť v nej čo najlepší. Takéto porovnávanie a závisť potom môže viesť k depresiám.

pexels.com

Vôbec vám nezvýšili plat

„Požiadajte o zvýšenie platu, ak niekde pracujete už viac ako rok, a sú na vás veľmi pozitívne hodnotenia,“ tvrdí Jennifer Yeko, úspešná biznismenka. Ak príliš dlho nedostanete žiadne zvýšenie platu, môžete mať pocit, že stagnujete. Túto stagnáciu si potom vysvetľujeme ako vlastnú neschopnosť, a to môže mať hrozné následky.

Nemáte žiadny sexuálny život

Ak potrebujete ďalšie znamenie, že stres z práce si s vami robí čo chce, pozrite sa na svoj sexuálny život. Stres v práci môže znížiť pohlavný styk, pretože odvádza kortizol do našich tiel, čo je hormón, ktorý môže potlačiť pohlavné hormóny. Takisto nadmerné premýšľanie, tlak, strach zo straty zamestnania či potreba platiť účty, posúvajú sex na vedľajšiu koľaj.

Nemôžete povedať svoj názor

Ak pracujete v prostredí, kde nemôžete vyjadriť svoj vlastný názor, pomaly vás to ničí. Nechajte, nech aspoň váš vnútorný hlas hovorí tak hlasno, ako hlas tých, ktorí sú okolo vás.

pexels.com

Ste prehliadaní

To, že vám niekto takmer vždy prevezme vašu prácu, môže viesť k problémom plných odporu a hnevu. Vždy si pripíšte kredity za všetko, čo ste urobili. Navrhli ste nejaký projekt, ktorý mal pozitívne výsledky? Pochváľte sa s ním. Nenechajte sa prehliadať.

Pracujete bez prestávok

Keď máte veľa práce je veľmi jednoduché sa do nej ponoriť až tak, že nemáte čas na prestávku. Ale váš mozog a vaše telo potrebujú odpočinok. Uistite sa, že netrávite v práci až príliš veľa času a máte chvíľu úplne pre seba. Pretože peniaze sú síce dôležité, ale naše duševné zdravie je oveľa dôležitejšie.

Pozri aj: Aj úspešní ľudia ako Bill Gates, Richard Branson či Tom Hanks majú svoje koníčky. Niektoré z nich vás naozaj prekvapia

bustle.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov