Kreativita je pre nás naozaj dôležitá a nemali by sme sa o ňu oberať.

Kreativita je v našich životoch veľmi dôležitá – možno dôležitejšia, než by ste si mysleli. Umožňuje nám prichádzať vždy s originálnymi nápadmi, robí náš svet zaujímavejším a často nás dokáže dostať presne tam, kde si želáme byť. Aj kvôli tomu by sme ju rozhodne nemali podceňovať, a čo viac, nemali by sme sa o ňu oberať ešte vo väčšej miere, než to robíme. Toto sú podľa vedcov tri spôsoby, ktorými si sami znižujeme našu kreativitu a zároveň rady, ako s tým prestať.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Príliš veľa premýšľame

Vedci uskutočnili na túto tému množstvo výskumov a takmer vždy dostali jednoznačný výsledok: tí, čo premýšľajú menej, sú oveľa kreatívnejší. Čo to teda znamená?

Znamená to, že čím viac premýšľate, tým horšie na tom bude aj vaša kreativita. Je to kvôli tomu, že keď o niečom priveľmi premýšľate, váš mozog sa vracia späť k starým riešeniam, ktoré už použil, namiesto toho, aby prišiel s nejakými novými a kreatívnejšími.

Tento problém sa však dá veľmi jednoducho vyriešiť. Vedeli ste o tom, že nemusíte premýšľať nad každou jednou vecou, nad každou jednou myšlienkou, ktorá vám prejde hlavou? Naozaj nemusíte. Tak si urobte od nadmerného premýšľania prestávku a trochu sa upokojte.

unsplash.com

#2 Vo veciach máme veľký poriadok

Tento bod vás možno prekvapí a možno nie, no aj udržiavanie príliš veľkého poriadku vedie k zníženiu našej kreativity. Zmätok je jednoducho potrebný na to, aby sa diali kúzla a neupratané izby zas vedú k lepšej kreativite.

Aj keď sa samozrejme neodporúča, aby sme žili kompletne v neporiadku, s upratovaním vecí by sme to taktiež nemali až príliš preháňať. Trošku neupratané a neorganizované priestory totiž zvyšujú našu kreativitu a schopnosť myslieť. Je to kvôli tomu, že náš mozog je jednoducho naprogramovaný tak, aby vždy našiel najrýchlejšie a najjednoduchšie riešenie. Keď teda uvidí toľko chaosu okolo seba, dokáže zo seba dostať ten najkreatívnejší výsledok.

Ešte raz, neznamená to, že neporiadok je správny, ale príliš veľká organizácia má taktiež svoje nedostatky.

#3 Snažíme sa byť kreatívni vtedy, keď to nejde

Čo sa pod tým myslí? Mnohí z nás sa snažia byť kreatívni v škole a či v práci, no veľmi sa im to nedarí. Prečo? Pretože sú rozptyľovaní inými vonkajšími faktormi, než aby sa venovali čisto svojej kreativite.

Keď sa potrebujete na nejaký problém pozrieť z kreatívneho hľadiska, zistíte, že najkreatívnejší ste vtedy, keď nemusíte pracovať alebo niečo iné vykonávať, pretože vtedy váš mozog nie je pod tlakom, aby dokončil nejakú úlohu a teda má množstvo času a priestoru na to, aby prišiel s niečím kreatívnym a originálnym.

unsplash.com

Pozri aj: Pamäťový palác: Skvelá technika, ktorá vám pomôže získať super-pamäť

simplecapacity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov