Foto: Unsplash/Abbat

Pod lampou je najväčšia tma. Vďaka týmto 8 znameniam si uvedomíte, že vo svojom okolí máte emočného masochistu.

Sú medzi nami, no nevieme o nich. Emocionálni masochisti sa nachádzajú v životoch každého z nás. Ide o ľudí, ktorí si radi spôsobujú bolesť a ponižujú sa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viete, ako rozoznať emocionálneho masochistu? Vďaka týmto 10 znakom, ktoré pripravil portál The Minds Journal, to zvládnete ľavou zadnou.

#1 Čakajú, kým pocítia bolesť

V ich živote môže byť všetko dobré a dokonalé a nemusia mať dôvod sťažovať sa. Je tu však ich časť, ktorá si neustále myslí, že sa stane niečo zlé. Neustále ignorujú alebo podkopávajú dobré a pozitívne veci v ich živote a neustále sú posadnutí negatívnymi vecami, ktoré sa „môžu“ nakoniec stať.

Foto: Unsplash/Žygimantas Dukauskas

#2 Je pre nich náročné dôverovať iným

Môžu mať za sebou bolestivú minulosť, v ktorej boli mnohokrát zranení a zradení, alebo sa mohli len rozhodnúť, že by nemali nikomu dôverovať. Vždy. Nikto si nezaslúži ich dôveru a nikoho nebudú nikdy považovať za dôveryhodného.

#3 Sú prehnane sebakritickí

Jedným z najväčších znakov toho, že niekto je emocionálny masochista, je nadmerná sebakritika, ktorú na seba vrhá. Niekedy aj kvôli maličkosti. Kedykoľvek sa stane niečo zlé, rýchlo sa súdia a neustále majú pocit, že je to všetko ich chyba (aj keď to tak nie je). Veria, že ich všetci nenávidia, a nikto ich v živote nechce.

Foto: Unsplash/Melanie Wasser

#4 Začínajú so zbytočnými konfliktmi

Občasné hádky sú v poriadku a vyskytujú sa v každom vzťahu. Ale pokiaľ ide o emocionálneho masochistu, jednoducho začne s konfliktom bez zjavného dôvodu alebo dokonca kvôli neškodnej maličkosti. Akonáhle sa boj začne, pokračujú v tom, bez toho, aby to chceli vôbec vyriešiť. Takto to ide stále a stále dokola.

#5 Počúvajú depresívnu hudbu, nič iné

Majú nezdravú pripútanosť a príťažlivosť k počúvaniu depresívnej a smutnej hudby. Počúvajú ju neustále. Aj keď nie je zlá vec počúvať smutnú hudbu, emotívni masochisti to robia preto, lebo veľmi súvisia s textom piesní a veria, že sa im dejú rovnaké veci.

Foto: Unsplash/Ben Hope

#6 Trpia poruchami stravovania

Ak je niekto emocionálny masochista, je pravdepodobné, že trpí poruchou stravovania. Buď hladuje, alebo sa prejedá. Mohli by mať pocit, že iba jedlo bude schopné zaplniť prázdnotu v ich vnútri, alebo že si nezaslúžia jesť a len si zaslúžia trpieť.

#7 Zmierili sa s toxickými ľuďmi a ich toxicitou, napriek tomu, že vedeli, že by nemali

Keď je niekto emocionálny masochista, ktorý si rád spôsobí bolesť, nemá problém tolerovať a akceptovať toxických ľudí a ich toxicitu. Nakoniec sa zmieria so svojou negativitou, zneužívaním, ovládaním a ponižujúcou povahou, bez ohľadu na to, ako veľmi im to ublíži. Emoční masochisti nechávajú ľudí, aby sa k nim takto správali, pretože na podvedomej úrovni majú pocit, že si tento druh zaobchádzania zaslúžia.

Foto: Unsplash/
Eric Ward

#8 Majú problém starať sa o priateľstvo

Najmenšie hádky spôsobia, že ukončia priateľstvá. Aj také, ktoré v ich živote fungujú už niekoľko rokov. Sú tak zvyknutí na emocionálnu bolesť, nachádzajú spôsoby, ako si ublížiť a obetovať sa, aby mali dôvod prerušiť priateľstvo. To ich zle ovplyvňuje, no nedokážu si pomôcť, nech sa snažia akokoľvek.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov