Môže vám pohár piva pomôcť k tomu, aby ste sa stali jazykovým géniom?

Pitie alkoholu naozaj nie je známe tým, že je prospešné pre komunikačné zručnosti ľudí (stačí rýchly pohľad na všetky správy správy, ktoré sa snažíte poslať v podnapitom stave a hneď určite viete, o čom hovorím). Avšak, najnovšie výskumy naznačujú presný opak – to, že alkohol vám môže pomôcť rozprávať lepšie… za predpokladu, že sa nepokúšate hovoriť vo svojom rodnom jazyku. Nečakajte však, že po litrovej dávke whiskey budete rozprávať plynulou írštinou. Hovoríme tu o vede, nie o čarodejníctve.

Článok pokračuje pod videom ↓

O experimente

Štúdium a experimenty na túto tému uskutočnili tri rôzne univerzity v Európe, ktoré sa chceli presvedčiť o tom, ako vplýva konzumácia alkoholu na naše znalosti cudzích jazykov.

Experimentu sa zúčastnilo 50 ľudí, ktorých rodným jazykom je nemčina a nedávno sa začali učiť holandský jazyk. Každý z účastníkov dostal nejaký nápoj a potom sa mal rozprávať s Holanďanom – samozrejme, že po holandsky. Háčik bol v tom, že časť participantov mala nealkoholické nápoje a ďalšia časť alkoholické, konkrétne pivo (výskumníci tiež zohľadnili telesnú hmotnosť jednotlivca v percentách alkoholu).

unsplash.com

Po všetkých rozhovoroch holandskí rečníci zhodotili jazykové zručnosti všetkých účastníkov – teda tých, ktorí pili alkohol, aj tých, ktorí alkohol nepili.

Aké boli výsledky experimentu?

Myslím, že výsledky sú už každému jasné. Ľudia, ktorí sa napili piva, zaznamenali výrazne lepšie výsledky, ako tí, ktorí pili len nealko. A čo je zaujímavé, zlepšenie nastalo aj vo výslovnosti slov.

Prečo teda alkohol pomáha zlepšiť jazykové zručnosti?

Výskumníci si odpoveďou nie sú úplne istí. Predpokladali, že alkohol poškodí schopnosť hovoriť druhým jazykom, no stal sa presný opak. Tvrdia však, že na druhej strane alkohol zvyšuje sebadôveru a znižuje sociálnu úzkosť, takže takáto „tekutá odvaha“ môže byť užitočná aj pri rozprávaní cudzím jazykom.

Tento experiment samozrejme nemá vyzývať ľudí k nadmernému pitiu alkoholu. Je dôležité podotknúť, že účastníci tejto štúdie konzumovali nízku dávku alkoholu – vyššia hladina konzumácie alkoholu nemusí mať pozitívny vplyv na výslovnosť cudzieho jazyka. A nielen naň. Je hádam jasné, že nadmerná konzumácia akéhokoľvek alkoholického nápoja môže spôsobiť veľké problémy v živote človeka.

Takže, áno, pivo môže byť prospešné, napríklad aj vtedy, keď pôjdete do zahraničia. Možno vám dokáže uľahčiť rozhovor s nejakým cudzincom, no určite sa kvôli snahe byť lepší v cudzom jazyku nemusíte opíjať.

unsplash.com

Pozri aj: 7 varovných signálov, že niekto z vašich blízkych má značné problémy s alkoholom

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov