…a to napriek tomu, že to popiera.

Ak sa alkoholik k svojim problémom prizná, je to naozaj svetlá výnimka. Takýto človek vám bude svoju závislosť popierať až do poslednej možnej chvíle. Napriek tomu však existujú isté signály, na základe ktorých zistíte, že závislosťou skutočne trpí a ak to je vo vašich silách, mali by ste mu pomôcť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Schováva si alkohol

Vie, že keby sa došlo na to, kde všade a ako často alkohol konzumuje, mal by z toho problém. Preto si fľaše schováva na miestach, na ktorých by vám ani nenapadlo hľadať ich.

#2 Na konzumáciu alkoholu má vždy nejaké “racionálne” vysvetlenie

Ak z jeho dychu opäť zacítite alkohol, vždy má 1000+1 dôvodov, ktorými sa bude snažiť svoj stav vysvetliť. Pohádal sa so ženou, v práci mal ťažký deň, nerozumie si s otcom, je chorý… Na to, aby si vypil, si jednoducho vždy nájde nejaký (podľa neho) “racionálny” dôvod.

pexels.com

#3 Máva prudké zmeny nálad

Čím má človek s alkoholom väčší problém, tým väčšie sú aj jeho výkyvy nálad. Niekto, kto bol predtým slušným a citlivým človekom, sa môže razom zmeniť na beštiu. Premena osobnosti vrcholí agresivitou, ktorá zväčša začína “len” verbálnymi útokmi, ktoré však po týždňoch či mesiacoch prechádzajú aj do útokov fyzických. Žiaľ, vedela by o nich rozprávať nejedna žena alkoholika či nejedno dieťa.

#4 Nemáva “opicu”

Na alkohol je závislý človek zvyknutý tak, že po množstve, po ktorom by ste vy nevstali z postele 2 dni, on vstane hneď na ďalšie ráno bez problémov a normálne funguje. Je to len dôkazom toho, že jeho telo si už na alkohol zvyklo tak, ako to vaše na vodu.

#5 Nepamätá si dôležité veci

Vo fáze agresie toho môže napáchať naozaj viac než dosť. Problémom však je, keď si to na ďalšie ráno nepamätá a preto sa čuduje, prečo má jeho partnerka monokel, alebo prečo má v kúpeľni rozbité zrkadlo. To je dôvodom, prečo sa vám alkoholik za svoje vyčíňanie nikdy neospravedlní – veľakrát si ho totiž naozaj nepamätá, prípadne si ho pamätá len veľmi hmlisto.

pixabay.com

#6 Nemá problém šoférovať po tom, ako si vypil

Alkoholik si to, že je pod vplyvom alkoholu, prizná len naozaj výnimočne. Aj po litroch vína vám bude tvrdiť, že je absolútne v poriadku a preto si niekedy bez problémov sadne za volant.

#7 Ak na alkohol nemá peniaze, ukradne si ich alebo požičia

Žiaľ, alkohol sa stal jeho životnou prioritou. Nejde však samozrejme o najlacnejšiu záležitosť a preto mu naň peniaze veľakrát chýbajú. Jedným zo štádií, kedy je už naozaj nevyhnutná odborná pomoc je to, kedy je človek schopný peniaze na alkohol ukradnúť, alebo si ich neustále požičiavať od svojich známych.

Pozri aj: Týchto 10+ vecí sa s vami stane, keď prestanete piť alkohol

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov