Nie každé dievča je ako každé dievča.

Dievčatá sa už ako malé rozprávajú, aké budú mať domy, obrovské záhrady, milujúcich manželov, deti a minimálne troch psov. Už od mala snívajú o predstave, ktorú považujú za pokojný, šťastný, bezstarostný a bezpečný život. Ale niektoré si neskôr uvedomia, že ak by čo i len trochu toho bezpečia mohli zameniť za dobrodružstvo, potom by to urobili. Niektoré si uvedomia, že možno tento ideál o živote nie je pre ne a chcú niečo iné. A rovnako, ako si ony uvedomia, že chcieť niečo iné nie je zlé, mali by si to uvedomiť aj všetci ostatní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Každý, kto tvrdí, že všetky dievčatá sú rovnaké, klame. Je to hotový klamár, nič iné. Pretože ako vyzerá typická predstava každého dievčaťa? Pekné ružové šaty, zapletené vrkoče, život v rozprávkovom domčeku s kvetmi a záhradkou, nádherná rodina, čerešňový koláč posypaný cukrom, vôňa jabĺk či dreva, ktorá sa šíri celou ulicou a slnkom zaliaty pokojný vidiek. Nič iné, len teplý vánok, západ slnka, ticho a odtiene zlatej, žltej a zelenej. Naozaj prekrásna predstava. Ale určite sú také všetky dievčatá? Určite každá sníva iba o tom?

Treba uznať, znie to lákavo. Znie to ako istota, bezpečie, možno šťastie. Znie to ako naozaj pokojný život plný krásnych chvíľ. Ale nie každému dievčaťu to stačí. Nie každé dievča sníva iba o tom. Nie každé dievča chce tento život.

Niektoré zas snívajú o ruchu mesta, hlučných uliciach plných ľudí, o daždi, o malom podkrovnom byte s výhľadom na vysoké budovy, o nikdy neutíchajúcej vrave, o chaose. Niektoré dievčatá nehľadajú istotu a bezpečie, ba práve naopak.

unsplash.com

Niektoré dievčatá chcú vidieť svet, chcú zakúsiť, aké to je žiť v džungli. Aké to je starať sa o seba, aké to je raziť si vlastnú cestu, aké to je riskovať, spoznávať a prežívať dobrodružstvo. Niektoré dievčatá jednoducho chcú byť voľné, rozprestrieť krídla a vyletieť z hniezda. Niektoré dievčatá túžia zažiť všetko. Zlomené srdce, zmarené sny, ťažké podmienky. Chcú zakúsiť, ako chutí život, ktorý sa nachádza mimo komfortnú zónu. Chcú niečo viac, než len pokojný život. Chcú šťastie, ale pod pojmom šťastie si predstavujú čosi úplne iné.

Spoločnosť má však na dievčatá často príliš vysoké nároky. Pokiaľ nebude mať dom, záhradu a veľkú rodinu, potom to znamená, že nebude šťastná. Pokiaľ nebude mať dom, záhradu a veľkú rodinu, potom to znamená, že nie je úspešná. Pokiaľ chce niečo iné, pokiaľ sa od ostatných odlišuje, potom to znamená, že je zlá, nevďačná, ľahkomyseľná a neporiadna.

No všetci si musia uvedomiť jedno, nie každé dievča sníva o tom istom. A snívať o iných veciach neznamená nebyť šťastný či úspešný. Chcieť niečo iné, mať rád niečo iné a nájsť sa v niečom inom neznamená nič zlé. Vymykať sa z normálu a nechcieť to, čo ostatní, neznamená naozaj nič zlé.

Znamená to len to, že každý je plný snov. Že každý musí ísť tam, kde ho jeho vlastné srdce tiahne. Že každý má úplne inú predstavu o úspechu a šťastnom konci rozprávky. Že každý je iný a každý chce niečo iné. A pokiaľ dá nejaké dievča búrke prednosť pred slnkom, potom je to iba jej voľba, nikoho iného. Pretože dôležité je to, že je šťastná ona, nie ostatní.

unsplash.com

Pozri aj: Dobré dievčatá sa dostanú do neba, zlé všade. Toto je 6 dôvodov, prečo majú “zlé dievčatá” jednoducho lepší život

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov